zupa - 39749 przepisów (strona:982/2650)

Zupa dyniowa 163

Pyszna, szybka i pożywna zupa!  Idealna na chłodniejsze dni.  Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :)  Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki(...)wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona

Plate of Joy
Wiosenna zupa szczawiowa 187

naszej działce mamy całą plantację szczawiu:) Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki  pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić

MarciochaKucharzy
Chłodnik z botwinki 168

kocha chłodniki ręka w górę! Ja ostatnimi czasy zakochałam się w tych zupach na zimno. Świeże warzywa, dobry jogurt naturalny i jajko na twardo - właśnie za te trzy pyszności pokochałam chłodniki. Bo czy jest coś lepszego na wiosenną, tak ciepłą w ostatnich dniach aurę? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Obiecuję, że Wasz dzień nabierze smaku. Potrzebne nam: - pęczek botwinki - ogórek(...)cytrynowego. Odstawić do ostudzenia. Zimny wywar połączyć z jogurtem naturalnym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Wrzucić warzywa do zupy, dodać posiekane drobno koperek i szczypior. Całość doprawić do smaku, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo

W poszukiwaniu inspiracji
Pikantna zupa cebulowa 100

oknem zimno,więc w kuchni musiało powstać coś rozgrzewającego. Troszkę poeksperymentowałam i okazało się,że lubię zupy. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 250ml śmietany 30% 100 g boczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy(...)cebulkę z boczkiem.Przegotowujemy.Dodajemy pokrojona w plasterki papryczkę z wraz z pestkami). Na patelni,na której smażylismy cebulkę podsmażamy chleb pokrojony w kosteczkę.Powinien być złoy i chrupiący. Gorącą zupę podajmey z kawałkami sera pleśniowego i chrupiącymi grzankami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Majowa zupa na winie. Bluszczyk kurdybanek i makaron 176

Zupa na winie to takie szybkie i proste danie, które powstaje spontanicznie z tego co jest akurat pod ręką. Po prostu do garnka wrzucamy to co nam się pod rękę nawinie podczas przeglądu lodówki. Takie dania przeważnie są nieskomplikowane, ale bardzo pyszne. Najczęściej przygotowuję coś podobnego będąc na wyjeździe i wykorzystując to co czym akurat dysponuję. W domu też bywają(...)już nie to samo bo przecież w domowych szafkach zawsze mam większy wybór składników, choćby przypraw. Do doprawienia wykorzystałam zebrany na łące bluszczyk kurdybanek - to doskonała przyprawa do wszelkich zup np. kartoflanki . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa pomidorowa na żeberkach 207

oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy.  Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy seler i miksujemy blenderem . Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego

pichciszto
Krem buraczany z nutą wasabi 144

nich coś zrobić. Dorzuciłam trochę suszonego estragonu, ale w dalszym ciągu brakowało jakiegoś kopnięcia. Dodałam więc moje ostatnie 1/2 łyżeczki wasabi :-). Oto i ona - buraczano - korzeniowa zupa o wspaniałym, soczystym, cukierkowym kolorze! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki(...)Crème fraîche dodaj stopniowo wasabi - dozuj i sprawdzaj smak, bo być może ilość w przepisie to dla Ciebie za dużo  całość ponownie zmiksuj serwuj zupę z dodatkiem Crème fraîche lub jogurtem naturalnym

Szybko Szybkowar
Zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym 114

Zupa o kremowej i gęstej konsystencji oraz niebanalnym smaku powstałym z połączenia ciecierzycy, pomidorów, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw- sycąca i rozgrzewająca, której ugotowanie- łącznie z przygotowaniem- zajmuje niecałe 20 minut! Przepis zaczerpnięty z bloga Bernadetty ' Bernika- mój kulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam

Kraina Miodem Płynąca
Barszcz czerwony 173

opakowaniu. Gdy susz zmięknie, dodaj buraka startego na dużych oczkach. Wsyp sporo koperku suszonego- ja uwielbiam jego zapach i smak! Gotuj do miękkości. Dodaj ocet jabłkowy- ja lubię kwaskową zupę. Dopraw pieprzem i solą. Rozlej na talerze. Jest to raczej bardzo gęsta zupa. Burak to samo zdowie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego. 136

Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu. Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;) Składniki :   150 g liści

Symfonia smakowa
Botwinka 143

Przedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Żurek na domowym zakwasie 178

Żurek na domowym zakwasie to jedna z naszych ulubionych zup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki(...)garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę

Kulinarne przygody Gatity
Ciekawa, smaczna zupka 148

Zupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego.  Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)soczewicę, gotujemy około 30 minut.  W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje.  Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną. Mmm Pycha! Kliknij tutaj

NA MOIM TALERZU
Botwinka 228

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki(...)godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak

Na słodko lub wytrawnie
Fasolka po bretońsku 450

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

IzaGotuje