wieprzowy. A może mieszany? Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compolecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon na dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy(...)zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w ramach cyklu "Poniedziałkowy fit" coś dla zwolenników zup - kremów. Jeszcze do niedawna takich zupełnie nie lubiłam, ale od kiedy odkryłam tę zupkę, a później jeszcze krem z dyni to stałam się ich wielką fanką. Krem ten jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI(...)minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałam zaprosić Was na błyskawiczną zupę serową. Jest ona prosta i smaczna, w sam raz na piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiedy sezon na młode warzywka się tylko rozpocznie to lubię przygotowywać z nich rożne zupki z myślą o mojej małej córeczce. Na szczęście nie mam problemu gdyż zupy to ona uwielbia. Jedną z jej ulubionych jest krupnik, dlatego często gości on na naszym stole. Ostatnio też wszyscy przepadamy za kaszą pęczak i z połączenia młodych warzyw i pęczaku wyszła(...)pyszna zupa. Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak SKŁADNIKI: 500 g karczku 2-3 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki koperek pietruszka sól, pieprz 5 łyżek kaszy pęczak 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt(...)groszku. Ja miałam ziemniaki ugotowane więc dodałam je gdy groszek się ugotował. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż groszek i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy blenderem. Następnie zagęszczamy mąką. Zupę doprawiamy pieprzem. Po nałożeniu na talerze dekorujemy jogurtem naturalnym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinowych smaków przyszedł i na nią czas. Potrawy z soczewicą dopiero zaczynam gotować, ale coraz bardziej się do nich przekonuję. Zupka z soczewicy z dodatkiem marchewki była pyszna. Kremowa zupa z soczewicy konserwowej SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 100 g soczewicy z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz 200 ml bulionu warzywnego 2 łyżki(...)warzywnym. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Cebulę dodajemy do garnka i wszystko razem miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy pieprzem. Rozlewamy na talerze i dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego oraz posiekanym drobno szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiocza zupa , jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie
Smaczna PyzaSkładniki: woda 3/4 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 1 średnia, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, oliwa 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, groszek konserwowy 2 puszki, pieprz świeżo mielony przygotowanie zupy kremowej było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" na oliwie z masłem zeszklić pokrojoną cebulę i przełożyć do rondla wlać wodę, dodać kostkę(...)rosołową -można użyc tylko jak may rosół przelać z puszki groszki i zagotować, gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, dodać pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany zupę ciut przestudzić i pałką blendera zmiksować na krem podałam z grzankami i serem do smaku, można też podać z groszkiem ptysiowym lub z czym lubisz...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrem to zdecydowanie mój faworyt w podawaniu zup. Nie wiem z czego to wynika, jednak ten sposób serwowania potrawy mi najbardziej odpowiada. Nie ma znaczenia jaki to krem. Dostałem w warzywniaku świetnego bakłażana, więc dziś to on będzie głównym składnikiem mojej zupy. Czego użyłem? -bakłażan -szalotka -masło klarowane -sól, pieprz -tymianek świeży -puszka namoczonej ciecierzycy -bulion drobiowy 1,5l -dwie
BaRepastłusty czwartek, na blogach istne szaleństwo pączkowo-oponkowo-faworkowe. A u mnie na przekór - coś zdrowego, w sam raz na lekki obiadek przy takiej ilości słodyczy:) Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g(...)cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kto ugości moich gości?Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego(...)plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi
Pyry na Gazwyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy
Kolejny blog o gotowaniuwłoski. Fasola Jaś to pomocnik przy leczeniu zakwaszenia organizmu, oprócz tego zawiera witaminę A i B oraz magnez, cynk, żelazo a także wapń. Zupa z Fasoli Jaś Składniki: 200g fasoli Jaś; woda; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 papryki czerwonej; 1 duża cebula; garść suszonych pomidorów w oliwie (do smaku); 300 ml przecieru pomidorowego; pieprz(...)paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut na ogniu. Na sam koniec przyprawiam zupę i gotowe ! SMACZNEGO ! WARTO PRZEKONAĆ SIĘ DO WARZYW STRĄCZKOWYCH. MIŁEGO
Życie na widelcumomentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól
ClauditteMissCooking