zupa - 39749 przepisów (strona:977/2650)

Moja wiedeńsko - cieszyńska zupa ziemniaczana z borowikami 162

według uznania 50 g suszonych borowików kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego 2-3 kabanosy myśliwskie  Przygotowanie: Nastawić się pozytywnie przy świetnej ulubionej muzyce.. inaczej zupa nie będzie dobra :-)  Borowiki zalać wodą (tak aby je przykryły) i ugotować ok 5-10 min. Boczek pokroić w malutką kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Dodać(...)mąki, wymieszać.  Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie. Pokroić i dodać do zupy - ugotować. Zabielić śmietaną, wrzucić posiekaną natkę i pokrojone kabanosy..... gotowe Smacznego

Gaździnka warzy
Pomidorowa na pokrzyptowiźnie 140

Mój ojciec mawiał, że najlepsza zupa pomidorowa jest na pokrzyptowiźnie, a moje dzieci chyba odziedziczyły po dziadku ten smak, bo też za nią przepadają. Pokrzyptowizna to nic innego jak kości po wyjęciu schabu środkowego. Wywar przyrządzony na nich ma zupełnie inny smak niż rosół drobiowy, dość powszechnie stosowany jaka baza do zupy pomidorowej. Przepis dodaję do akcji „Pomidorowa Pudliszkowa.” Czytaj

Wiem co jem
Zupa gulaszowa 95

Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się

Wiem co jem
Zupa leśniczyny 159

Wymyśliłam dla tej zupy taką nazwę ponieważ zawiera w swym składzie grzyby leśne i kiełbasę myśliwską. Jak leśniczy upoluje dzika na kiełbasę, a żona nazbiera grzybów w lesie będzie mogła mu ją ugotować. Zupa jest dość pikantna z dodatkiem koncentratu pomidorowego i mięsnych pierożków. Ja użyłam świeżych grzybów ale mogą też być mrożone. Pierożki najlepsze będą domowej roboty. Polecam.” Czytaj

Wiem co jem
Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie 156

gotowana była zawsze na wędzonych żeberkach z dodatkiem ziemniaków i majeranku. Trwający na Durszlaku konkurs „Fusion w kolorach #omnomnom” zainspirował mnie do stworzenia nowego przepisu na tę tradycyjną polska zupę. Użyłam delikatnego bulionu drobiowego. Zwykłe ziemniaki zastąpiłam batatami, przez co zyskała lekko słodki smak. Doprawiłam ją imbirem i chili. Po ugotowaniu zmiksowałam nadając jej lekko kremowej konsystencji i podałam(...)ugotowanym makaronem pene i chrupiącym kindziukiem. Słodka, mocno rozgrzewająca zupa, która tak nam posmakowała, że jedliśmy ją nie tylko na obiad ale również na kolację.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Barszcz szczawiowy z jajkiem 223

Dzisiejsza zupa, to kolejny efekt przedświątecznych porządków w spiżarni. Byłam bardzo zdziwiona i jednocześnie ucieszona, że znalazłam jeszcze jeden słoiczek konserwowego szczawiu. Zazwyczaj przygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :) Barszczyk szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego(...)chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku

Kuchenne zapiski Edyty
Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 152

Nieco zapomniana przeze mnie zupa, do której wykorzystałam zrobiony na Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno

Kuchenne zapiski Edyty
Boczniakowa pomidorowa z makaronem 131

Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól pieprz(...)ząbek czosnku. Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Można zupę zabielić śmietaną

Kuchenne zapiski Edyty
Krupnik z kaszy perłowej na kurczaku 252

włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną łyżka suszonej włoszczyzny 40 dag ziemniaków pieprz Wykonanie: Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu. W połowie gotowania kurczaka dodałam(...)kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę i włoszczyznę suszoną, a po chwili przygotowane ziemniaki. Mięso obrałam z kości i dodałam z powrotem do rondla, zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam do miękkości ziemniaków

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa cieciorkowa z różnościami 129

Kolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły. Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki

Kuchenne zapiski Edyty
Ostry krem dyniowy z tortellini 136

skoro ta mała pychota już rozgościła się na bazarach, to znaczy, że jesień tuż tuż, i tylko patrzeć, jak rozpocznie się pełnia dyniowego sezonu. Dzisiaj chciałam zaproponować prostą, pyszną zupę krem z dyni na ostro. To moja pierwsza zupa dyniowa, wykonana według przepisu z jakiejś gazetki. Podaję oryginalną ilość składników, chociaż ja zrobiłam tylko z połowy na spróbowanie, a szkoda

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa ze świeżych pomidorów z Makaronem Międzybrodzkim 211

Koleżanka uraczyła mnie siateczką pomidorów z ogrodu swojej teściowej. Na wygląd takie sobie, ale kolor, zapach, smak... nieziemski! Uznałam, że ugotowanie z nich zupy to najsmaczniejszy pomysł. Zupę zaserwowałam z Makaronem Międzybrodzkim kolanka. Mąż pomiędzy jedną łyżką, a drugą stwierdził: "czy to TEN makaron? On ma taką inną konsystencję... nie rozwala się, dobry jest." Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z kalarepy i soczewicy 167

owszem, zdarza mi się korzystać z kostek rosołowych. Nie za często, ale jednak, bo nie zawsze mam czas na gotowanie wywaru mięsnego. Do tej zupy również użyłam kostki, ale jeśli ktoś zechce wypróbować przepis, proponuję jednak domowy wywar z kurczaka, będzie jeszcze smaczniej. Mąż spałaszował zupę z ryżem na sypko, a ja ze świeżą kajzerką, ale doskonale smakuje również

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz czerwony z makaronem - Wygrzebane z archiwum 138

Przepis znalazłam w firmowej książce kucharskiej z 1960 roku. Kości wieprzowe zamieniłam na szyjki indycze, a ocet na kwasek cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w zupie. No i nie trzymałam się ściśle proporcji składników. Zupę gotowałam etapami, tzn. jednego dnia ugotowałam wywar, a drugiego dodałam buraki. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI 169

ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego    jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę(...)kostkę i wrzucić na suchą patelnie, podpiekać do chrupkości. W przypadku płatków migdałowych wystarczy też wrzucić je na patelnie i prażyć do momentu zezłocenia. Dodatki ułożyć na wierzchu zupy. Ja dodałam też garść kiełków :) Smacznego! Przepis dodaję do akcji

chili & sugar