Moczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na śląsku tyle receptur, a każda jest właściwa jeśli tylko jest w niej piernik. Moja wersja jest wypośrodkowaniem miedzy tym co znam z dzieciństwa a za czym nie przepadałam, a próbą przeproszenia się i zaakceptowanie(...)zupy teraz kiedy jestem dorosła i inaczej oceniam smak. Gdy byłam dzieckiem w naszym domu te zupę gotowało się na wywarze z głów karpi, dodawało ciemne piwo, a po piernik jeździłyśmy z mama aż do Szopienic. Wtedy ta zupa była dla mnie obok siemieniotki przekleństwem wigilii, dzisiaj wspominam ja z rozrzewnieniem. Moja wersja jest bardziej deserowa i może dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietnikKlopsiki w meksykańskiej zupie Gordona, na które trafiłam oglądając Tvn w sobotę program " Kurs gotowania z Gordonem Ramseyem ". Fajny program, niby nic, dania proste, ale i tak bardzo inspirujące. Akurat był odcinek o klopsikach, które można podać na rozmaite sposoby, wykorzystać nie tylko do ziemniaków. Mnie zainteresowała jego wersja zupy meksykańskiej i postanowiłam ja zrobić(...)patelni po czym od razu usmażone na tej patelni je zalał, a ja odsączyłam z tłuszczu. I nie dodałam ziaren kolendry, za to dodałam oliwki i awokado. Smak zupy należy regulować ilością pasty chilli i zrobić albo bardzo ostra albo łagodna. Polecam.bo danie proste i pyszne. Program można także zobaczy w wersji oryginalnej na Channel 4 . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na zupę cebulowa. Moja wariacja tej zupy polega na zapieczeniu jej pod serem camembert, co dało niezwykły smak i efekt. Sama zupa jest genialna i często do niej wracamy, a w tym wydaniu jeszcze lepsza
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedawno postanowiliśmy odwiedzić jedna z chińskich restauracji w naszym regionie, która podobno uchodzi za bardzo dobra. Zamówiliśmy po zupie tajskiej, ale cóż jeśli ktoś lubi jeść zupę w postaci kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa(...)trochę ugotowanego ryżu basmati, który został z dnia poprzedniego a który maż wrzucił do zupy nie chcąc by si zmarnował. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZalewajka czy żur? która zupa była pierwsza, która zupa jest lepsza? a może to jedna i ta sama zupa? Nie, obie są podobne, ale każda jednak inna. Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski i wraz z migrująca ludnością w poszukiwaniu
Bernika - moj kulinarny pamietnikzupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 cebula 2-3 łodyżki z selera 50 gr masła mozzarella 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka(...)gazu, dolewamy gotowy bulion kurczakowy, opcjonalnie 1 łyżkę mąki I miksujemy- blendujemy- do rozdrobnienia wszystkich składników. Kładziemy na gaz, do zagotowania. Kroimy mozzarelle w plasterki . Nalewamy gorącej zupy- dodajemy mozzarella, śmietanę. ( mozzarella- warto kupić dobrej jakości, by pod wpływem gorąca zupy- rozpuściła sie) Życze smacznego
Smaki EdytyZachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam Składniki: na rosół- 6 podudzi z kurczaka na zupę: 3 por 6 ziemniaków 2 gałązki celera 400 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie(...)ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia . Ale o focaccia będzie jutro :) Życzę smacznego
Smaki EdytyTrafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może(...)być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie kontrowersyjne zestawienia smaków . Gotowałam już pomidorówkę na wszelkie możliwe sposoby. I tym razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami. Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał pojemniczek(...)Badianem czyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko krok do ouzo :).A , że aura za oknami już prawie zimowa to % ( mało ) w zupie nie zaszkodzą. Czas:2 godziny Składniki: 30 dag korpusu z kurczaka 1 włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony
Buniabaje w kuchniMoja propozycja na przepis miesiąca październik 2013 JESIENNE ZUPY . Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy się w pełni takim talerzem zupy. Polecam spróbować! Składniki : * brokuły * pół litra wywaru drobiowego bądź warzywnego * marchewka * liść laurowy , ziele angielskie , sól , pieprz , imbir świeży * śmietana * grzanki czosnkowe Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy
Magiczne Życie Martymnie pada śnieg z deszczem i za oknem nie przyjemnie. Trzeba rozgrzewać się więc zupami. Dzisiaj propozycja z groszkiem konserwowym, ale i z mrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny(...)Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy będą miękkie dodać odsączony groszek. Rozprowadzić śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Wszystko wymieszać w garnku, zagotować. Podawać z koperkiem
Magiczne Życie Martysól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę(...)jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku
Magiczne Życie Martypachnie ciastem drożdżowym. Przepis na te drożdżowe kwiatki już niedługo pojawią się na blogu. Drożdżówki wyszły, a ja zostałam z brakiem pomysłu na obiad. I tak bez pomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy! Składniki : * porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych * 2 marchewki * pietruszka(...)dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami. Wrzucić pokrojoną marchewkę oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać całość do zupy. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Czasami dodaję jeszcze łyżkę bądź dwie śmietanki
Magiczne Życie Marty