Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Bardzo aromatyczna dzięki kawałkom suszonych grzybów. Sycący i rozgrzewający posiłek w jesienno - zimowe dni. Składniki: 30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików 5 dużych ziemniaków 2 marchewki pietruszka seler cebula ząbek czosnku garść natki pietruszki 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie sól, pieprz 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy Suszone grzyby wsypać do garnka(...)Gotować całość na małym ogniu około 20-30 minut, aby warzywa zmiękły. W tym samym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić je i dodać do zupy. Na samym końcu doprawić śmietaną, a przed podaniem posypać świeżą natką
wyzwania kuchennesezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu. Składniki: 1 l wody 1 kg truskawek kaszubskich laska cynamonu laska wanilii gałązka mięty świeżej 1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina) cukier do smaku Wykonanie: Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki(...)truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku
Z Majeczką w kuchniwarzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego
W kuchni KatieZupę z dorsza robię od bardzo niedawna. Zawsze miałam na nią długie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około
Pasje Jolkiwłaściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół(...)sześć części. Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj do zmiksowanej zupy. Posyp koperkiem lub natką pietruszki, lubczyk też pasuje. Jak nie masz pieczarek użyj ziemniaka drobno pokrojonego i podsmażonego do miękkości, ok 10 min. SMACZNEGO! CMOK
Pasje Jolkisosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchniSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest
Apetyczna babeczkaZupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to podstawa! Dzisiaj pojawi się jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami , zapraszam tu . Składniki : 200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie) 250ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 mała marchewka(...)ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego
Kitchens Alphabetzupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam o česnekovej. Potem kupiłam przepiękny, polski czosnek. Cztery główki, bo czemu by nie. I już wracając do domu wiedziałam, że będzie zupa
Gotuj z Blue RavenZiemniaki przetrzeć, ale wywar zachować. Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego. Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa
Kulinarny karnet Christopheraświecie pochodzi z upraw GMO, które to nie są korzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli... Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłożurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy(...)Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę. Dorzucić pokrojone jajka
Walijskie Pichcenieprosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól(...)obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie PichcenieNiezbyt często gotuję takie ciężkie zupy typu grochowa i fasolowa. Ale jak już ugotuję to wielki gar na co najmniej 3 dni. Bo to co je się niezbyt często smakuje podwójnie prawda? I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam! Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny(...)warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku
Walijskie Pichcenie