zupa - 39749 przepisów (strona:994/2650)

Zupa z ciecierzycy i porów 282

Zupa z książki "Przysmaki Ojca Mateusza, Domowa Kuchnia Natalii" zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory

Czerwień i błękit
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 197

znane metody i sposoby przygotowywania, sztampowe formy i wyuczone na pamięć reguły - tracą sens. Kuchnia jest laboratorium, gdzie aby osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część(...)wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia i gotuję  aż do miękkości warzyw.  Pstrąga oczyszczam, usuwam skórę i kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do gotującej się zupy pod sam koniec, na około 2-3 minuty przed wyłączeniem palnika. Zdejmuję z ognia, mieszam ze śmietanką, doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem jeśli to konieczne. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 269

Witajcie :) Dużo czasu minęło już od naszego ostatniego spotkania z zupą, gdyż nie robimy ich zbyt często, a jeśli już, muszą to być nasze ulubione. I taki właśnie jest krupnik, ale nie ten zwykły - wyłącznie z kaszą - a z dodatkiem buraków. I nigdy nie dodajemy do niego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia(...)kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna (ok. 15-20 łyżek) koperek przyprawy (u nas: ziele

WeAreCrazy
Krem grzybowy, grzanki z serem i jabłkiem 147

cytryny. Ułóż kapelusze małych pieczarek na grzankach, posyp je startym serem i orzechami, włóż pod grill i zapiekaj około 2 minut, aż się ser stopi. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę do konsystencji, jaka ci odpowiada, dopraw ją do smaku i wmieszaj do niej śmietanę oraz oliwę truflową. Posyp grzanki jabłkiem i natka i podawaj razem z zupą. SMACZNEGO ! Przepis z książki

Kredowe Menu
ZUPA MEKSYKAŃSKA 302

ysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca.  Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa.  Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2  cebule czerwone(...)sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu.  Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność

Walijskie Pichcenie
Zupa z cieciorki 153

Cieciorka jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy(...)garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody. Pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku i sprawdzamy czy cieciorka i warzywa są ugotowane. Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników

Kuchcik gotuje
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 253

włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję  już  tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej

Stare Gary
Zupa krem z cukinii z curry 267

Dzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek

PastelFood
Domowe flaczki 140

Składniki: 800g flaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy

Garnkowe fanaberie
Przepyszna zupa krem ze świeżych pomidorów 222

Zupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty

Zofiana
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 193

wzbogacenia smaku dodaję do nich różnorakie warzywa i zioła. Czasem dolewam też białego wina dla podkręcenia aromatu i nadania winności. Dobry, esencjonalny wywar to idealna baza do sosów, zup czy też risotto.  Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i mrożę z zamiarem wykorzystania przy najbliższej okazji. Wywar ten ugotowałam z kawałkami mięsa, pozostawiając je do samego końca(...)klarować wywar? Możesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas

Szybko Szybkowar
Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 156

Wiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa. Składniki: pęczek szczawiu 1 duża marchewka 1 pietruszka 10 dkg selera cebula 3 liście laurowe 3-5 ziele angielskie 2 łyżki masła

Magiczna kuchnia Darii
Zupa krem z kukurydzy na ostro 227

wiem z jakiego powodu, ale moje dzieci wprost uwielbiają kukurydze w każdej postaci. Począwszy od ugotowanych kolb poprzez dodatek do wszystkiego a a na zupie skończywszy. Dlatego czas od czasu na stole pojawia się ta ostatnia:) Nie do końca moje smaki, ale rozgrzewająca i słoneczna - w sam raz na jesienną pluchę.   SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy 1/3 kostki masła(...)Zmiksowaną kukurydzę zalewam wodą. Dodaję przeciśnięty czosnek, imbir, kurkumę i gotuję na małym ogniu 10  minut. Papryczkę chili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã  śmietanę.  Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym

Magiczna kuchnia Darii
Zupa krem ze szparagów 143

Mniam, mniam... zupę zrobiłam na jutro, ale nie mogłam się oprzeć i już dziś trochę podjadłam :) Ciekawe czy jutro mąż będzie jadł, znowu nie jego smaki, powącha, popatrzy, zje może dwie łyżki i sięgnie po zamrożone pierogi. Które tak BTW trzymam na takie właśnie chwile - ja mam ucztę kulinarną, której mąż nie podziela :))) Zupa najprostsza z prostych :) Czytaj więcej

bistro mama
Sopa Tlalpeño 154

Dziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa. Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata", który kilka lat temu ukazywał się razem z GW. Zupa lekka i delikatna w smaku. Gdybym miała zgadywać z którego kraju pochodzi przepis, na pewno nie wskazałabym na Meksyk :) Czytaj więcej

bistro mama