część pora uważa za niejadalną. Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna. Zresztą od zawsze jak zużywam białą część pora do konkretnych potraw to zieloną dodaję do zupy. Tym razem chciałam Wam zaprezentować pyszną zupę krem z całych porów. Użyłam do niej młodych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ugotowali ją ze starych, nawet zimą. Zupa(...)domowej vegety. W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dolać mleko/śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję. Gotową zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką i pieprzem oraz w razie
Di gotujeHarira marokańska zupa – przepis Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego(...)pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego imbiru Harira marokańska zupa – przepis Przygotowanie: Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni
Księga-SmakuPrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem . Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor. Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania. Zupa "Quinn" z bakłażanami, okra i soczewicą. CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieZupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu Szczaw ma właśnie swoje piec minut . Niby taki pospolity i uciążliwy chwast , a jednak , cudowne warzywo zarazem . Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez zupy na świeżym szczawiu . Jako dziecko , chodziłam zbierać szczaw ,żeby moja babcia mogła z niego zrobić moją ukochaną zupę szczawiową … Ach jakie wtedy wszystko było proste , jasne , zielone(...)pachnące … Nie tak jak teraz .. Cóż przynajmniej zupa jest taka sama , pachnąca i smaczna .. takie kilka minut powrotu do beztroski dzieciństwa , spokoju i zapachu lata … Polecam zupa wyśmienita , a także bardzo zdrowa składniki : 1 reklamówka świeżych liści szczawiu 2 łyżki masła 3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach ) 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka miodu sól ,pieprz
Ogrodnik w podróżyNiby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze składniki i banalnie proste, stanie się wyjątkowo smaczne. Dzisiaj przepis na przecudną zupę krem z pieczarek, która podbije wasze podniebienie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co sprawia, że ta zupa, to euforia smaku? Dodanie ziemniaków, czyli(...)masła, czyli aksamitność i wyrazisty, mocniejszy smak grzybów. Dobry bulion, bądź wywar, czyli podstawa, która łączy w sobie wszystkie smaki. Czy już macie ochotę na krem z pieczarek? Zupa krem z pieczarek - przepis: 500 g czystych, światłych i jędrnych pieczarek 3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wywaru warzywnego, lub bulionu drobiowego (użyłem
Kuchnia ŁukaszaZupa gołąbkowa z kukurydzą Pyszną zupę gołąbkową , na pewno znacie , ale wersja z kukurydza jest zupełnie inna . Doskonała potrawa , jak zresztą każda zupa moim zdaniem Niestety jeśli chodzi o zupy jestem w rodzinie osamotnionym przypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach(...)ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną
Ogrodnik w podróżyzupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych składników. Przygotujecie ją łatwo i zawsze, nawet poza pomidorowym sezonem, bo ta zupa wykorzystuje pomidory z puszki – zerwane w szczycie sezonu. Battuto to trochę już zapomniany termin, próżno go szukać nawet we włoskich książkach kucharskich(...)Dzisiaj to określenie zmieniło się w słowo ‘soffritto’ – to nic innego jak baza: zestaw drobno pokrojonych, mocno aromatycznych, podstawowych składników nadających smak, zapach i konsystencję potrawie – od zupy począwszy, na mięsnym ragù skończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej
Karo in the KitchenAmerykanie na takie zupy mówią hearty, czyli sycące. Zupa z tortilla taka właśnie jest: bogata w składniki, aromatyczna, lekko ostra i naprawdę daje energetycznego kopa. A przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Przygotowanie : 20 minut Czas gotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Liczba kalorii : 304 kcal Sopa Azteca de Tortilla , czyli aztecka zupa z tortilli jest(...)klasycznym daniem meksykańskim. Jak to często bywa w przypadku potraw ludowych, a zupa właśnie taka jest, nie ma jednego na nią przepisu i może zawierać różne składniki. Jeden jest tylko stały i niezmiennych – tortilla. Zagęszcza ona zupę i sprawia, że jest bardzo treściwa. Danie doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości
Niedzielny kucharzmoim menu. Zastępuję je strączkami takimi jak soczewica, ciecierzyca czy wszelkiego rodzaju fasole. Komponuję posiłki kolorowe, zdrowe i niedrogie, często na dwa dni. Ten przepis na zupę przygotowałam ze składników, jakie akurat miałam w domu i to była moja najlepsza spontaniczna zimowa zupa, wchodzi na stałe do mojego menu. Jedynie będę zmieniać rodzaje makaronu :) Pychotka! Zupa(...)Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek. Zupa jest jeszcze lepsza w smaku
Moja smaczna kuchniaPikantna zupa fasolowa Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki(...)delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą
Blog z ApetytemChowder jest niezwykle kremową zupą na bazie ryb lub owoców morza z dodatkiem dużej ilości mleka czy zasmażki. W mojej wersji jest z łososiem wędzonym, przez co otrzymujemy bardzo subtelny i bogaty smak. Chowder z łososiem wędzonym to pyszna kremowa zupa do przygotowania w około 30 minut! Delikatne mięso ryby połączone kremowym bulionem na bazie białego wina. Szybki i pyszny(...)przepis na łatwy obiad w środku tygodnia. Nieodłącznym dodatkiem jest chrupiące pieczywo, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak dobrze. Pamiętajcie o nim! Jesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe
Słodkie GotowanieŁagodna, grzybowa zupa o maślanym smaku to danie wigilijne z Krzemiennej, niewielkiej miejscowości z okolic Brzozowa. Dzięki bulionowi z podduszonych na maśle warzyw i zabieleniu zupy śmietaną z odrobiną mąki ma ona wyjątkowo delikatny smak. Tradycyjnie do zupy dodaje się ugotowany makaron łazanki. Polecam ją szczególnie tym którzy z różnych względów nie mogą, albo nie mają możliwości ugotować barszczu grzybowego(...)zakwasie albo na kapuście kiszonej. To niepozorna zupa, ale może Was miło zaskoczyć :) Przepis na ten podkarpacki specjał udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krzemiennej w publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Zupa grzybowa z Krzemiennej - kuchnia podkarpacka Składniki: 30- 40 g borowików suszonych 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1,5 łyżki masła 2 cebule pieprz
Trzeci talerzPrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z 1987 roku. Powiem szczerze że w książce są same pyszne zupy i wypróbowałam już kilka a jedna smaczniejsza od drugiej. Wszystkie znajdziecie pod etykietą Zupy z książki "Zupy świata". Czemu zupa jest królewska nie wiem ale powiem tylko że jest królewska w smaku(...)aromacie, spróbujcie sami. Ziemniaczana zupa po królewsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek(...)sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem tak jak w starych książkach kucharskich, ale ja postanowiłam zaszaleć i zjeść ją dziś z uszkami. Przy okazji dowiedziałam się trochę o historii tego zapomnianego dania. Zupa kminkowa była kiedyś
Ugotowane pozamiatanekrem ma nieco orientalny smak, a to dzięki temu że ta zupa pochodzi z Zanzibaru. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – orientalna pomidorowa – zupa o smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki(...)tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek – 2 średnie marchewki
nietylkopasta.pl