umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę od 15-20 minut, wszystkie warzywa muszą być miękkie. Dodać serek, gałkę muszkatołową i zmiksować na gładką masę. Jeśli szparagi były trochę włókniste, przetrzeć zupę przez sitko. Do zupy dodać(...)kostkę rosołową, pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, łodyżki szparag. Natomiast łebki zostawić na później. Gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut. Doprawić solą i pieprzem – zmiksować zupę, obroty powoli od 1-7, sprawdzić czy dobrze zmielone – dodać serek, gałkę muszkatołową, zmiksować czas 5 sek, obroty 4 – dodać łebki szparag, gotować 100 C , obroty 1 obroty
Kuchnia PokoleńTweetnij To najprostsza zupa na świecie. Z samej cukinii. Bo właściwie, czego więcej potrzeba dla szczęścia i dla podniebienia? Cukinia wspaniale nadaje się do zup. Dzięki swoistej teksturze nadaje im odpowiednią konsystencję. Warto dorzucić ją do zup warzywnych, jako takie niezastąpione must have. Ale z powodzeniem sama sobą całkowicie potrafi wypełnić zupę. Zupa z samej cukinii. Potrzebne nam będą(...)cukinii, 50 cl wywaru rosołowego (wystarczy, że sami nagotujemy go na jakimś mięsie), ewentualnie 15 cl śmietany (do zagęszczenia zupy, ja robię moją bez tego typu zagęszczaczy i też mi smakuje, to kwestia przyzwyczajenia), sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki, kroimy ją w plasterki. Nagotowujemy rosół np na pałce kurzej. Dodajemy do niego cukinię. Całość gotujemy razem przez
MODA NA BIOZupa musztardowa holenderska – brzmi… dla niektórych dziwnie, zaskakująco, zastanawiająco, a dla smakoszy brzmi jak „poproszę dokładkę” :) Zupa musztardowa holenderska jest lekko ostra, pożywna, ale można też powiedzieć, że dobrze podana (z grzankami, boczkiem// wędzonką, serem etc) jest wykwintna i na pewno niezwykła. Warto wiedzieć, że już starożytni Rzymianie przypisywali musztardzie właściwości lecznicze, a papież Klemens(...)lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
Pociąg Do Kuchniwzględu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie(...)rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa pomidorowa to mój smak dzieciństwa :-) Moją zupę robi się bardzo szybko, ponieważ wykonana jest z półproduktów, czyli przecieru pomidorowego i kostek bulionowych. Pomidorówka najbardziej smakuje mi z ryżem, więc w zupie pływa ryż, ale jest tam również marchewka pokrojona w kostkę i mięsko z kurczaka. Składniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka(...)wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć
Alutka-GotujeGulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 2016-04-09 14:33:18 Ilość porcji: 8 Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków(...)gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa
Wędrówki po kuchnimojej kuchni, które testuje od jakiegoś czasu. Jest to Zupowar Soup & Blend od Russell Hobbs . Zupowar to urządzenie wielofunkcyjne, nie tylko do przygotowania zup. Posiada aż 8 funkcji: 1.Przygotowanie zupy krem , czyli program, w którym maszyna ugotuje zupę, wymiesza i utrzyma temp. przez około 40 minut. Czas pracy 35 minut. 2.Przygotowanie zupy(...)gładkiej, podobnie jak w poprzedniej opcji, jednak tutaj uzyskamy gładszą zupę. Czas pracy 25 minut. Np: moja propozycja na zupę pieczarkową z grzankami 3.Przygotowanie sosu , tryb, który grzeje i miesza składniki przez godzinę 4.Gotowanie na parze (warzywa, jajka) 5.Przygotowywanie koktajli , smoothie 6. Kruszenie lodu , czas pracy 1 minuta. Ja do wypróbowania
Marta Gotujelitry wywaru warzywnego (bądź pozostały z dnia poprzedniego czysty rosół ) 1 liść zielony pora sól , pieprz, maggi , koperek paczka makaronu nitki około 50 g (chyba ,że ktoś lubi gęstą zupę ) 3-5 łyżek śmietanki do zupy Wykonanie: Zrobienie takiej zupy to czysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego dnia bądź też pójść na łatwiznę i zrobić wywar(...)kostek, lecz to już nie to samo. Ja zawsze robię zupę serową właśnie z reszty rosołu. Podgrzewamy rosół i roztapiamy w nim serki topione. Kiedy ser nam się już roztopi, dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również
W Moim Magicznym Domuwsypuję do niego cała cebulę. Smażę ją na małym ogniu ok. 30 min. aż nabrała mleczno - brązowej barwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego(...)wlałam pół szklanki wina. Wszystko razem wymieszałam i gotowałam , aż prawie całe wino wyparowało. Następnie do garnka wlałam bulion, posoliłam i popieprzyłam do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałam zupę przez ok. 20 minut. Gdy zupą gotowała się w międzyczasie pokroiłam w kostkę pieczywo - u mnie akurat był to zwykły chleb - na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego czosnek
Tanio smacznie i prostomoich ulubionych warzyw. Moje chłopaki też lubią, więc na obiad pomidorowa. Inna niż ta, którą gotowało się u mnie w domu. Pamiętam jak pierwszy raz w ogóle próbowałam ugotować zupę. Było zabawnie, bo wtedy myślałam, że jak już woda wrze, to zupa gotowa. Mój tata spróbował i stwierdził, że dobra tylko warzywa twarde ;) Tak było jak byłam w podstawówce(...)czasem nabrałam doświadczenia i zupy wychodziły coraz lepsze.U mnie zupy gotuje się na kościach, nie na bulionach. Tak zostałam nauczona i tak Nam odpowiada, bo mój mąż lubi obskubać sobie mięsko z kości, co by zupa treściwszą była. Przepis na 5-6 porcji : 2 litry wody kość wieprzowa na zupę ( najlepiej z dużą ilością mięsa ) 1 dużą lub 2 małe
Niebieski kubek z kawaPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki(...)rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę . W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażamy cebule na maśle lub oleju. Jak się zeszklą, dodajemy pieczarki i podsmażamy na złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy
Kulinarna PatilogiaJeżeli lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Dodajemy mięso i przesmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia. 4. Do zupy dodajemy usmażone mięso z cebulką i surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :) Przydatne wskazówki: * Zupę
My Culinary ArtZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie(...)taką jadłam to akurat tą zupę nie ja wymyśliłam :) przepis pochodzi z bloga pełnego inspiracji i przepięknych zdjęć, którego prowadzi Ilka. Znalazłam go przy okazji "zabawy w testowanie" w portalu Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw
Kolorowy PrzepisownikKolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli(...)jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni :D Składniki (na ok. 4-5 porcji): Zupa
MyCookBook.plmoim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu to my nie odróżniamy. Albo może zup - fasolowej od grochowej, bo jak dla mnie one i tak, tak samo smakują... jeśli się mylę niech ktoś napisze mi przepis na obie, ja zrobię i porównam(...)Dopiero będąc na studiach zostałam oświecona o tym, że te zupy to tak naprawdę dwie różne dania. Ale dziś postanowiłam ugotować zupę fasolową z chipsikami kiełbasianymi :-D. Fasolowa musi być dla mnie super gęsta innej nie toleruje, ale na zdjęciu jest w wersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło
sierotka maRysia w kuchni