Niby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze składniki i banalnie proste, stanie się wyjątkowo smaczne. Dzisiaj przepis na przecudną zupę krem z pieczarek, która podbije wasze podniebienie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co sprawia, że ta zupa, to euforia smaku? Dodanie ziemniaków, czyli(...)masła, czyli aksamitność i wyrazisty, mocniejszy smak grzybów. Dobry bulion, bądź wywar, czyli podstawa, która łączy w sobie wszystkie smaki. Czy już macie ochotę na krem z pieczarek? Zupa krem z pieczarek - przepis: 500 g czystych, światłych i jędrnych pieczarek 3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wywaru warzywnego, lub bulionu drobiowego (użyłem
Kuchnia ŁukaszaZupa gołąbkowa z kukurydzą Pyszną zupę gołąbkową , na pewno znacie , ale wersja z kukurydza jest zupełnie inna . Doskonała potrawa , jak zresztą każda zupa moim zdaniem Niestety jeśli chodzi o zupy jestem w rodzinie osamotnionym przypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach(...)ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną
Ogrodnik w podróżyzupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych składników. Przygotujecie ją łatwo i zawsze, nawet poza pomidorowym sezonem, bo ta zupa wykorzystuje pomidory z puszki – zerwane w szczycie sezonu. Battuto to trochę już zapomniany termin, próżno go szukać nawet we włoskich książkach kucharskich(...)Dzisiaj to określenie zmieniło się w słowo ‘soffritto’ – to nic innego jak baza: zestaw drobno pokrojonych, mocno aromatycznych, podstawowych składników nadających smak, zapach i konsystencję potrawie – od zupy począwszy, na mięsnym ragù skończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej
Karo in the KitchenAmerykanie na takie zupy mówią hearty, czyli sycące. Zupa z tortilla taka właśnie jest: bogata w składniki, aromatyczna, lekko ostra i naprawdę daje energetycznego kopa. A przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Przygotowanie : 20 minut Czas gotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Liczba kalorii : 304 kcal Sopa Azteca de Tortilla , czyli aztecka zupa z tortilli jest(...)klasycznym daniem meksykańskim. Jak to często bywa w przypadku potraw ludowych, a zupa właśnie taka jest, nie ma jednego na nią przepisu i może zawierać różne składniki. Jeden jest tylko stały i niezmiennych – tortilla. Zagęszcza ona zupę i sprawia, że jest bardzo treściwa. Danie doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości
Niedzielny kucharzmoim menu. Zastępuję je strączkami takimi jak soczewica, ciecierzyca czy wszelkiego rodzaju fasole. Komponuję posiłki kolorowe, zdrowe i niedrogie, często na dwa dni. Ten przepis na zupę przygotowałam ze składników, jakie akurat miałam w domu i to była moja najlepsza spontaniczna zimowa zupa, wchodzi na stałe do mojego menu. Jedynie będę zmieniać rodzaje makaronu :) Pychotka! Zupa(...)Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek. Zupa jest jeszcze lepsza w smaku
Moja smaczna kuchniaPikantna zupa fasolowa Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki(...)delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą
Blog z ApetytemChowder jest niezwykle kremową zupą na bazie ryb lub owoców morza z dodatkiem dużej ilości mleka czy zasmażki. W mojej wersji jest z łososiem wędzonym, przez co otrzymujemy bardzo subtelny i bogaty smak. Chowder z łososiem wędzonym to pyszna kremowa zupa do przygotowania w około 30 minut! Delikatne mięso ryby połączone kremowym bulionem na bazie białego wina. Szybki i pyszny(...)przepis na łatwy obiad w środku tygodnia. Nieodłącznym dodatkiem jest chrupiące pieczywo, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak dobrze. Pamiętajcie o nim! Jesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe
Słodkie GotowanieŁagodna, grzybowa zupa o maślanym smaku to danie wigilijne z Krzemiennej, niewielkiej miejscowości z okolic Brzozowa. Dzięki bulionowi z podduszonych na maśle warzyw i zabieleniu zupy śmietaną z odrobiną mąki ma ona wyjątkowo delikatny smak. Tradycyjnie do zupy dodaje się ugotowany makaron łazanki. Polecam ją szczególnie tym którzy z różnych względów nie mogą, albo nie mają możliwości ugotować barszczu grzybowego(...)zakwasie albo na kapuście kiszonej. To niepozorna zupa, ale może Was miło zaskoczyć :) Przepis na ten podkarpacki specjał udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krzemiennej w publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Zupa grzybowa z Krzemiennej - kuchnia podkarpacka Składniki: 30- 40 g borowików suszonych 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1,5 łyżki masła 2 cebule pieprz
Trzeci talerzPrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z 1987 roku. Powiem szczerze że w książce są same pyszne zupy i wypróbowałam już kilka a jedna smaczniejsza od drugiej. Wszystkie znajdziecie pod etykietą Zupy z książki "Zupy świata". Czemu zupa jest królewska nie wiem ale powiem tylko że jest królewska w smaku(...)aromacie, spróbujcie sami. Ziemniaczana zupa po królewsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek(...)sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem tak jak w starych książkach kucharskich, ale ja postanowiłam zaszaleć i zjeść ją dziś z uszkami. Przy okazji dowiedziałam się trochę o historii tego zapomnianego dania. Zupa kminkowa była kiedyś
Ugotowane pozamiatanekrem ma nieco orientalny smak, a to dzięki temu że ta zupa pochodzi z Zanzibaru. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – orientalna pomidorowa – zupa o smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki(...)tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek – 2 średnie marchewki
nietylkopasta.plZadałam ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką(...)genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 3 duże ziemniaki
nietylkopasta.plZawsze kiedy szykuję większą imprezę w domu myślę o tej zupie i od razu zabieram się za zakupy i przygotowania:) Bo przy dobrym jedzeniu (i towarzystwie;) każda impreza jest udana! Syta, mięsno-warzywa zupa, pożywna, podaję na gorąco najczęściej z chrupiącymi grzankami maślanymi lub serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa(...)mięsem mielonym, paprykami, oliwkami, kukurydzą i czerwoną fasolą – wszystko to w sosie pomidorowym z dużą ilością ziół. Uwielbiam gotować tę zupę a najlepsza jest na drugi czy trzeci dzień, podobnie jak z bigosem. Takiej zupy powstaje cały duży rodzinny i kilkudniowy garnek, smakujemy na różne sposoby, można także część zamrozić i mieć z głowy obiad za jakiś czas. Polecam
Zasmakuj KuchniZupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/ Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza żeby zrobić taką pomidorówkę. Nie każdy musi mieć w zupie ” furę ” mięsa. Ja pamiętam jak były gorsze czasy moja mama zawsze gotowała zupy na korpusach i wcale nie były gorsze w smaku(...)ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż i gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Gdyby woda się trochę wygotowała uzupełnić dolewając zimną wodę, zagotować i w razie potrzeby
Kuchnia Pokoleńdomu jemy dużo mięsa z kurczaka. Dawno doszłam do wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę. Z filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza(...)obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepisy na tani obiad to na pewno smaczna zupa. Zupa rozgrzewa i syci. Zupę można ugotować dosłownie ze wszystkiego. Potrzeba naprawdę niewiele składników, aby zupa była smaczna . Przepisy na tani obiad zazwyczaj są proste. Tani obiad nie musi być
codojedzenia