zupa - 39805 przepisów (strona:175/2654)

KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 178

Sycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej(...)gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA MARCHEWKOWO GROSZKOWA. 256

Taki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka(...)nalać wody. Wrzucić skrzydełka z kurczaka z suszem warzywnym i gotować do miękkości. Wyciągnąć skrzydełka, wyskubać mięso i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w krążki. Dodać do zupy. Wyłuskać groszek i również wrzucić do wywaru. Wycisnąć czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić. Gdy warzywa zmiękną należy zblendować zupę. Do miski

kuchniabellissima.wordpress.com
“Zupy odchudzające” – recenzja 269

się zasad zdrowego żywienia. Dzięki temu, że dania są pyszne cała rodzina chce je jeść, nie podjadamy i nie wracamy do starych nawyków. Tym razem autorka bierze na tapetę zupy mikrobiotyczne, które mają nas nie tylko rozgrzać, ale też zapewnić nam zdrowe jelita, bo one są kluczem do zdrowia i urody. Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać! Program(...)tygodniowa dieta, wraz z listą zakupów i omówieniem najważniejszych aktywnych składników zawartych w produktach, które będziemy jeść. Dzięki tej części “Zupy odchudzające” czyta się jak Sezonownik. Mocną stroną są zdjęcia wykorzystanych produktów. Dobrze jest też dowiedzieć się jak zdrowe są składniki, których i tak często używamy jak rzeżucha czy orzechy. Pierwszy tydzień to detoks, potem przyśpieszamy metabolizm, w kolejnym tygodniu

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z pieczonego kalafiora 172

dolna, środkowa półka) i piec przez 40 minut, aż stanie się miękki i ciemno brązowy w wielu miejscach. W czasie pieczenia kalafiora, w garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę (2 łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, po czym dodać pasterki marchewek i razem podsmażać, aż warzywa staną się złociste. Dodać posiekany imbir i rozgniecione ząbki(...)czosnku i przez krótką chwilę (około 1 minuty) wszystko razem podsmażać. Następnie dodać kurkumę, czerwoną pastę curry i bulion i gotując na średnim ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do czasu, aż kalafior będzie upieczony. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić do zupy (kilka różyczek można pozostawić do ozdobienia talerza z zupą), wymieszać i zestawić

Gospodyni Miejska
41 przepisów na dania jednogarnkowe 348

okresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić.  Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy(...)serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami

Moja smaczna kuchnia
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 280

wpływów kuchni zachodnioeuropejskiej. Style te przeplatają się ze sobą, tworząc istny jarmark przepysznych potraw i różnorodnych smaków. Wśród najsłynniejszych typowych dań kuchni luizjańskiej wyróżnia się gumbo – rodzaj zagęszczanej zupy z dodatkiem warzyw i mięsa czy owoców morza, która wg przesłanek ma pojawić się w grze, podawana przez samego Lincolna mieszkańcom biednej dzielnicy. Wykonanie gumbo różni w zależności od terenu(...)talerza aromatycznego, pełnego smaku, gorącego gumbo!   ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna

Nerds Kitchen
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 176

Zrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki(...)mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

karmelowy
Zupa z pieczonej papryki 151

Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe(...)zup i sałatek Przepis na zupę z pieczonej papryki Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 800 g czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki oliwa z oliwek około 0,5-1l bulionu łyżka słodkiej mielonej papryki płaska łyżka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki

Kuchnia Bazylii
Pikantna zupa z batatem i farfalle 284

tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)Kość na zupę lub bulion( około 2 litry) duża marchewka 300-350 g batata czerwona papryka 200-250 g nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc

Niebieski kubek z kawa
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 238

Świetna i błyskawiczna portugalska zielona zupa Caldo Verde, której przepis zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Jej podstawowymi składnikami są ziemniaki, bardzo drobno pokrojona zielona kapusta galicyjska  couve gallega  (niedostępna w Polsce) oraz pikantna kiełbaska chourico.  W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także(...)pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu część ziemniaków blenduję i z powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej   gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą

cool and minty
Zupa serowa 179

też wynalazek współczesnych kucharzących, "trendy" młodych ludzi. Pamiętam dni, kiedy to Tata był odpowiedzialny za obiady. Repertuaru nie miał nadmiernie szerokiego. Był specjalistą od jajecznicy po chłopsku i zup tak gęstych, że w pełnym talerzu można było ustawić pionowo łyżkę i nie wywracała się dość długo. Najczęściej były to jakieś wersje bogato makaronowych zup owocowych, ale jeżeli mama wcześniej zostawiała(...)wystarczającą ilość kluch robionych ze zwykłego ciasta pierogowego , mogła być to również zupa serowa. Odkryję dzisiaj nasz rodzinny sekret. To przepyszna, gęsta zupa rodem z podlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa z białym

I tu będę miała takie te
Zupa z soczewicy - najszybsza wersja 137

zupa była bardzo zdrowa i szybko się robiła zatroszczy się Babcia Zosia z rodzinnej firmy  SYS Inspiracją do zup są przepisy Babci Zosi. Receptury składające się wyłącznie z naturalnych składników sprawiają, że przypominają one aromatyczne domowe wywary. Gotując zupę Babci Zosi wsypujesz zawartość opakowania do wrzącej wody i czekasz, aż warzywa zmiękną a po domu rozniesie się przyjemny zapach(...)Dodam, że nie znajdziecie w nich chemii. Dziś podaję zupę z soczewicy! Składniki opakowanie zupy z soczewicy  SYS dodatkowo u mnie cukinia baby marchewka pietruszka odchudzające Zioła Małgorzaty  SKWORCU koncentrat czosnku  PROECO natka pietruszki, bazylia, szczypiorek Zacznij gotować zupę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj cukinie,marchewkę oraz pietruszkę. Po chwili dosmacz ziołami

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem ze szparagów 178

umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę od 15-20 minut, wszystkie warzywa muszą być miękkie. Dodać serek, gałkę muszkatołową i zmiksować na gładką masę. Jeśli szparagi były trochę włókniste, przetrzeć zupę przez sitko. Do zupy dodać(...)kostkę rosołową, pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, łodyżki szparag. Natomiast łebki zostawić na później. Gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut. Doprawić solą i pieprzem – zmiksować zupę, obroty powoli od 1-7, sprawdzić czy dobrze zmielone – dodać serek, gałkę muszkatołową, zmiksować czas 5 sek, obroty 4 – dodać łebki szparag, gotować 100 C , obroty 1 obroty

Kuchnia Pokoleń
Zupa z cukinii. 146

Tweetnij To najprostsza zupa na świecie. Z samej cukinii. Bo właściwie, czego więcej potrzeba dla szczęścia i dla podniebienia? Cukinia wspaniale nadaje się do zup. Dzięki swoistej teksturze nadaje im odpowiednią konsystencję. Warto dorzucić ją do zup warzywnych, jako takie niezastąpione must have. Ale z powodzeniem sama sobą całkowicie potrafi wypełnić zupę. Zupa z samej cukinii. Potrzebne nam będą(...)cukinii, 50 cl wywaru rosołowego (wystarczy, że sami nagotujemy go na jakimś mięsie), ewentualnie 15 cl śmietany (do zagęszczenia zupy, ja robię moją bez tego typu zagęszczaczy i też mi smakuje, to kwestia przyzwyczajenia), sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki, kroimy ją w plasterki. Nagotowujemy rosół np na pałce kurzej. Dodajemy do niego cukinię. Całość gotujemy razem przez

MODA NA BIO
Zupa musztardowa holenderska 221

Zupa musztardowa holenderska – brzmi… dla niektórych dziwnie, zaskakująco, zastanawiająco, a dla smakoszy brzmi jak „poproszę dokładkę” :) Zupa musztardowa holenderska jest lekko ostra, pożywna, ale można też powiedzieć, że dobrze podana (z grzankami, boczkiem// wędzonką, serem etc) jest wykwintna i na pewno niezwykła. Warto wiedzieć, że już starożytni Rzymianie przypisywali musztardzie właściwości lecznicze, a papież Klemens(...)lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

Pociąg Do Kuchni