zupa z selera - 5925 przepisów (strona:85/395)

Paysanne – zupa chłopska 112

minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler, biała rzodkiew można dodać także inne warzywa. Chwilę gotujemy (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Paysanne – zupa chłopska pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO 130

buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą  marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 50 g pikantnej kiełbaski chorizo 1 łyżka(...)szklanki śmietany 18% DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut, licząc od zagotowania się wody) WYKONANIE 1 marchewkę i 1 pietruszkę oraz gruby plaster selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek także ścieramy, cebulę drobno kroimy. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę. Botwinkę dokładnie opłukujemy

cool and minty
Zupa z kalarepką 159

Lekka i smaczna :) Składniki kości schabowe lub porcja rosołowa pęczek młodej marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 3-4 młode ziemniaki 1 kalarepa 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz … Czytaj dalej Zupa z kalarepką

czarrna od kuchni
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 128

zupa jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany(...)dnia zagotowujemy i gotujemy ziarna w tej samej wodzie, dodając tylko żeberka, w trakcie z powierzchni zupy zbieramy szumowiny, doprawiamy solą, wrzucamy ziarna ziela i listki laurowe, gotujemy aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjmujemy je, obieramy z kości. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa czosnkowa 118

kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej miękkości warzyw Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek, doprawić solą i przyprawami, jeśli zupy nie gotujemy

Proste Potrawy
Zupa kalafiorowa przepis 88

dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu.  Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni. Jak przygotować zupę kalafiorową? Składniki: ·                         1 kalafior ·           6 ziemniaków(...)powierzchni gotującej się wody zbierze się szum należy zebrać go łyżką. Do wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler – gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę oraz kalafior podzielony na małe różyczki.  Zupę gotujemy dopóki kalafior i reszta warzyw będą miękkie. Dodajemy śmietankę, koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego

Pani domowa
Zupa krem z białej fasoli 114

gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki(...)pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać

To co kocham
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 87

przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki(...)połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem, dodajemy do garnka. Dodajemy również suszone grzyby, natkę pietruszki, liście laurowe oraz

Be Fit Be Strong
Zupa z czarnej fasoli na ostro 129

zupa to strzał w dziesiątkę.Podeszłam do niej dość sceptycznie. Wydawało mi się, że fasola, cebula i kmin rzymski nie do końca do siebie pasują, ale najwidoczniej muszę się jeszcze dużo nauczyć. Pyszna jest! Dodatek fety i kolendry super podkręca smak. Wypróbujcie ją koniecznie. W mojej kuchni zagości na stałe. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: cebula(...)sztuki czosnek – 2 ząbki seler naciowy – 2 łodygi fasola czarna – 1 puszka z zalewą (400g) kmin rzymski mielony – ½ łyżeczki ostra mielona papryka – ½ łyżeczki ser feta – 40 g świeża kolendra – 6 gałązek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Cebula powinna ładnie się

wiecejwarzyw.pl
Barszcz ukraiński z wkładką 117

wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany  do zup 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Gosia gotuje
Zupa z pieczonymi pieczarkami 108

pieczarek makaron razowy świderki skrzydło z indyka pietruszka zielona pieprz,sól,oregano 2 łyżki oliwy włoszczyzna( 1 pietruszka,marchew,kawałek selera i pora) jogurt naturalny mały Pieczarki pokroić w plasterki. polać … Czytaj dalej Zupa z pieczonymi pieczarkami

gotuj ze mną
Krem z marchewki i selera 106

Prosta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy

Smak mojej kuchni
Zupa gołąbkowa 165

porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść(...)woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać

Pieguskowa Kuchnia
Grzybowa z podgrzybków. 137

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
WARZYW KUBEK pijemy na zdrowie :) 186

zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana   ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka  ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por  DETOKS - k apusta, s zpinak, k alafior, n atka pietruszki(...)operek  URODA - marchew, pomidor, papryka  ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Ja jestem już po pierwszej degustacji i powiem tak... smakuje mi :) Polecam, trochę zdrowia na wiosnę :)  Po więcej informacji zapraszam

Kuchnia z widokiem na ogród