Zupa z soczewicy popularna na całym świecie i podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka. Polecam! Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1,5 litra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku(...)posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz ewentualnie pół kostki rosołowej Wykonanie: Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę
Pysznie & Pięknieżeby zrobić wściekłą minę, a tylko dwa żeby wyciągnąć środkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka(...)szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze
ladykitchenkompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: • 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) • 1 cebula • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera • 1 łyżka masła • 3 liście laurowe • sól, pieprz do smaku • 100 g serka topionego śmietankowego • pęczek natki pietruszki • kilka łyżek śmietanki słodkiej(...)kostkę, zeszklić na maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. • Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamgłowy karpia 1 marchew, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość(...)zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami
Jadło i czytadłocukinią ** Ryba pieczona na ryżu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej(...)ugotować zupę. * Flaki pokrojone, ugotowane i oczyszczone (mrożone lub z lodówki) – wystarczy jeszcze podgotować 1-2 razy po 10 minut zmieniając wodę, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, a później przygotować zupę. Ugotowane i pokrojone flaki włóż do rondla, zalej wywarem mięsnym, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i seler starte
Kulinarny S.O.S.Zdrowa, lekka i ekspresowa zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka. Smakuje jak u babci czy mamy, choć nie zawiera mięsa. Jest za to pełna warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora), które na początku należy długo i cierpliwie podsmażać na oliwie. Dzięki temu wydobywamy z nich maksimum aromatu i pełnię smaku. Następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na minimalnym ogniu, do miękkości warzyw(...)koniec zagęszczamy zupę, solidną porcją koncentratu pomidorowego i zabielamy homogenizowaną śmietaną. Podajemy z makaronem lub ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. W wersji wegańskiej śmietanę 18% można zastąpić mlekiem kokosowym lub śmietaną sojową. Zupa dobrze smakuje także bez zabielania. Wówczas można ją dłużej przechowywać w lodówce lub zawekować i trzymać w spiżarce nawet przez kilka tygodni. SKŁADNIKI / 6 PORCJI
cool and mintyZapraszam na smaczną zupę z pieczarkami. Aby zachęcić moje dziecko do jedzenia, starłam marchewkę, pietruszkę i seler ma ozdobnej tarce od Borner Polska . Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam Składniki: 150 g pieczarek 1 średnia marchew 1 średnia pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu 100 g śmietany 18% kwaśnej sól, pieprz Przygotowanie: Bulion przelewamy(...)sporą kostkę a potem dodajemy ziemniaki do gotującego się bulionu, zmniejszamy gaz. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na ozdobnej tarce ( na tarce Borner Polska) i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Pieczarki czyścimy, obieramy oraz kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Gotujemy razem z pozostałymi warzywami przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą
słodkie i nie tylko historie kulinarneosób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany do zup 12% można dodać: 1 udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej(...)twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka
Passions hobbies lifeSuszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść(...)szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec
Kuchnia BeatyWcześniej jakoś inaczej zapamiętałam. Do zupy idealne. Pewnie jeszcze coś z nich kiedyś zrobię. Składniki: Ok. 2 - 2 ½ l wody Kawałek mięsa do zupy ( idealnie pasuje antrykot ) 2 -3 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula Opakowanie boczniaków ( 500 gram ) Sól Pieprz Majeranek Liść laurowy Ziele angielskie Odrobina oleju Wykonanie: Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem(...)flaczki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy boczniaki oraz warzywa. Tak aby nie przypalić. Mięso wyjmujemy z wywaru, kroimy i ponownie umieszczamy. Przesmażone warzywa i boczniaki dodajemy do zupy. Razem gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyMałosolna ogórkowa z papryką bez mięsa. Bezmięsna małosolna zupa ogórkowa z papryką to nietypowa zupa dla nas, zupy w tym ogórkowe przeważnie gotujemy na mięsie . Ta zupa mimo, że bez mięsa jest kolorowa, smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na kiszone ogórki to trzeba korzystać póki są takie niezbyt ukiszone. Ogórki nie tylko pakuję w słoiki na zimę(...)fanami! Piotrek twierdzi, że gotuję najlepsze zupy na świecie! Każdego lata gotuję zupę ze świeżych ogórków gruntowych , albo z małosolnych . Zupy ogórkowe ze świeżych lub małosolnych ogórków wyglądają jak tradycyjna zupa ogórkowa ale są bardziej subtelne w smaku! Ja nie przepadam za kwaśnymi zupami, dlatego eksperymentuję z tradycyjnymi przepisami na zupy! Do zupy ogórkowej wykorzystuję ogórki z działki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj pomysł na zupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 łyżki śmietany sól Kładzione kluseczki: 2 jajka(...)kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około
PatiGotujekluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), Składniki
Passion of Cookingźródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 litry wody 1-2 łyżki sosu sojowego około 300 g szczawiu(...)pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy bulion (około 3o-35 minut od zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy
Moja Mama Gotujedoprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie
wege i kropka