bardzo je lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :) Składniki na zupę szparagową: – 200 g zielonych szparagów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łodygi selera naciowego – 1 marchewka
Kuchenne Wariacjesmaczna alternatywa dla kupnych kostek rosołowych. Bardzo proste do zrobienia, przechowywane w zamrażarce świetnie spełniają rolę bazy do wielu sosów i zup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram obranej marchwi 200 gram obranej pietruszki 200 gram selera naciowego 200 gram obranego selera bulwiastego 100 gram pora 100 gram cebuli 8 ząbków czosnku pół pęczka posiekanego drobno koperku pół pęczka posiekanej
Blog kulinarny S9.PLziołowych i jako dodatek do potraw. Dzisiaj proponuję przygotować pastę selerową ze świeżych liści selera. To świetna przyprawa bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Pastę z selera zamknęłam w słoiczku. Może służyć jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, do kanapek. Pasta wymieszana z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami będzie doskonałym Pesto do makaronu. Najlepszym momentem na ich zbiór jest(...)oliwa to idealne konserwanty, taką pastę można przechowywać, nawet do roku. Polecam też przepis na pyszne pasty: pasta do słoików , pastę paprykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z selera: 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi ok. 2 łyżki soli (20g) 4 łyżki oliwy Jak przygotować pastę selerową? Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście. Kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępulpeciki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek, ziele angielskie, estragon, liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie(...)Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać. Do 1 litra wody włożyć pokrojone w dużą kostkę warzywa, kalafiora rozdrabniamy na małe cząstki, dodajemy również zioła i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw. W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpeciki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Płatki jaglane zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy tuńczyka
Jadło i czytadłołyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=M6U4GuHooS0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone
Uwaga Babcia GotujeWczoraj mieliście okazję przeczytać recenzję książki „Szczęśliwe garnki extra” a dzisiaj mamy dla Was z niej przepis – zupę kalafiorową ze szparagami :)
Kuchenne Wariacjekrupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso(...)mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut
Gotuj z MisiemZupa z kurczaka i warzyw . Mój autorski przepis na kremową zupę z kurczaka. Jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł na wykorzystanie rosołu, mięsa i warzyw przygotowując kremową zupę! Kremowa zupa z kurczaka to najlepsza rzecz, jaka może mi się przydarzyć w deszczowy i zimny dzień w lecie, za oknem było 15 stopni, a był sierpień! W takie(...)chcesz to wypróbować? Na naszym blogu znajdziesz jeszcze więcej przepisów na zupy ! Polecam na niepogodę zupę gulaszową lub grochówkę . Kremowy rosół z warzywami, składniki na kremową zupę z kurczaka: 2 łyżki masła 2 gotowane ćwiartki z kurczaka pieprz i sól 1 ugotowana marchewka ćwiartka ugotowanego selera 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku świeży tymianek i majeranek 2 łyżki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwszych zup, którą nauczyłam się robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno
Pyza i Surówkasobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki(...)wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy
Ugotowane pozamiataneZupa jarzynowa powstaje u nas kilkanaście razy w miesiącu, bo jest zdrowa, świetnie sprawdza się na pierwsze danie, dziecku smakuje. Zupa to także dobre rozwiązanie na szybki i rozgrzewający lunch. Tradycyjna jarzynowa, na wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw poleca się na obiad. SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 nieduże ziemniaki kawałek pora(...)cebulę obieram. Pora przekrawam na pół wzdłuż i siekam w cienkie talarki, przesmażam razem z posiekaną drobno cebulą na oleju i maśle. Marchew, ziemniaki, selera i pietruszkę kroję w niezbyt dużą/małą kostkę. Do zupy dodaję włoszczyznę, sporą szczyptę vegety, przesmażonego pora wraz z cebulą (i tłuszczem, na którym się smażyły) oraz pęczek lubczyku/natki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem
Zasmakuj Kuchniprzygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki(...)laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapietruszke, selera i pora Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy
Klaudynkowa kuchniawywar na mięsie wędzonym. Do garnka wrzucić groch, listki laurowe i ziele angielskie. Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają
Di gotujeśrednia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby
Codziennik Kuchenny