mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję(...)cebulę, plasterki czosnku i imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany
Takie tam pichceniezupa, idealna na upalne dni. Pomidorów w lecie mamy pod dostatkiem więc możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Wybierajmy jak najbardziej czerwone wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny Składniki 1 kg pomidorów marchew,pietruszka,kawałek selera,pora skrzydełko z indyka lub inny rodzaj mięsa 1/2 szklanki ryżu sól,pieprz,vegeta Mięso zalewamy 2l wody i gotujemy … Czytaj dalej Zupa
gotuj ze mnąSzybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej(...)natki pietruszki Sól Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około
VioletoweKucharzenieGęsta i pożywna zupa jarzynowa z pęczakiem to idealna propozycja na zimowy obiad. Do zupy można użyć dowolnych warzyw w różnych proporcjach. U mnie w zupie znalazła się marchewka, cebula, por, brokuł, ziemniak oraz seler. składniki: ok 2,5 l bulionu 1 łyżka masła 1 duża cebula 1 nieduży brokuł kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 2-3 średnie ziemniaki(...)Cebulę zeszklić a następnie dodać pokrojonego pora, selera i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać 2 listki laurowe oraz wsypać pęczak. Całość gotować aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła. Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka. Zupa jest gęsta więc
Monia miesza i gotujeKażdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy
vegetanieosobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule(...)listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy 0,3 kg świeżego fileta z łososia 0,3 kg świeżego fileta z dorsza 0,1 kg wędzonego łososia Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz oraz
ladykitchenZupa pomidorowa to (poniedziałkowa) klasyka. Dziś jednak pokażę Wam, jak zrobić ją w nieco inny sposób – bez wykorzystania bazy rosołowej. Przedstawiam przepis na smaczną, prostą i niezwykle zdrową zupę krem pomidorową – bezglutenową, wegańską i antyrakową. Lista zakupów Przygotowanie składników (proporcje na gar dla czterech osób): 10 świeżych pomidorów 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 korzeń selera 1 duża cebula(...)łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku Przygotowujemy wszystkie warzywa: obieramy i tniemy na niewielkie kawałki marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy cebulę oraz czosnek, by lepiej oddały smak w zupie. W międzyczasie gotujemy ryż. Do dużego garnka wlewamy 200 ml wody, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na wolnym
Proste-przepisy.ploknem prawdziwe lato. Gotować się nie chce, ale jeść trzeba. Przygotowałam więc szybką i sycącą zupę letnia. 1 udko z kurczaka 200 g ravioli Arc Pol z mięsem 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka kilka liści pora 1 cebula 1 puszka kukurydzy papryczka chilli sól pierz śmietana (opcjonalnie) W 3 l wody gotować 40 minut pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojoną(...)marchewkę, pora, cebulę oraz papryczkę chilli. Po tym czasie dodać ravioli Arc Pol oraz kukurydzę odsączoną z zalewy oraz selera naciowego. Przyprawić solą i pieprzem Gotować ok 10 minut po przykryciem. Opcjonalnie można doprawić zupę śmietaną
Kuchnia w oparachSelerowe frytki. Edyta Guhl. Przywiozłam z Polski dwa piękne okazy selera korzeniowego i zastanawiałam się, co z niego zrobić. Seler korzeniowy jest u nas dość trudny
dolcevitainmykitchenZupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe. składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz(...)razie potrzeby uzupełniamy wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Artykuł Zupa fasolowa z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania1 cebula 1 mały seler 1 pietruszka 5-6 ząbków czosnku 1 marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście
Jadło i czytadłoinną propozycję. Choć bardzo lubię włoskie smaki, to na nadchodzące słoty potrzebuję cieplejszego klimatu. Dlatego proponuję Wam rozgrzewający marokańską zupę, którą przygotujecie w 15 minut. Składniki dla 2 osób: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oliwy lub klarowanego masła 1 suszona papryczka chili może też być chili w płatkach lub pieprz kajeński(...)łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć
Pełny talerzJesienna grzybowa z kulkami z kaszy gryczanej. Zupa z podgrzybków i kani. Pachnie lasem. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Najlepiej jak te grzyby samemu się uzbiera. Radość jest podwójna. zupa: 50 dkg podgrzybków 5 grzybów kani 1 cebula 2 marchewki 1 por biała część 1 kawałek selera 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku natka(...)kaszy: 1 woreczek kaszy 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka parmezanu startego Zupa: Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w talarki, i chwilę smażę. Dodaję curry, liść laurowy, ziele, wlewam
wesoła kuchniaodpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!