zupa z selera - 5925 przepisów (strona:56/395)

Zupa pomidorowa 128

ViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler  liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki  koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka.  pieprz,sól do smaku(...)wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu  zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa błyskawiczna 216

nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki rozmarynu szczypta szafranu(...)pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Zupa pomidorowa błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy w garnku na oliwie i maśle. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, żeby wydobyć z nich aromat. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy w robocie na grubych oczkach. Wrzucamy na podsmażoną cebulkę i chwilę smażymy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy

Pyza i Surówka
Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 103

polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki. Składniki 500 g żołądków drobiowych 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18%  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie(...)Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy

R'n'G Kitchen
Wegańska zupa warzywna 213

Takie zupy lubię najbardziej, moi domownicy również.  Zmieniam tylko zestaw warzyw jakie używam do zup i ciągle mam nowe smaki :) Składniki: mały kalafior i taki sam brokuł połowa małej białej kapusty kilka ziemniaków marchew, pietruszka, kawałek selera malutki por, cebula sól, pieprz czarny mielony, tymianek, estragon olej do smażenia natka pietruszki ewentualnie suszone warzywa Przygotowanie : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler(...)zioła- gotujemy do miękkości warzyw Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Już na talerzu posypujemy pokrojoną natką.  Zupa wyszła mi naprawdę pyszna. Pewnie ze względu na to, że użyłam dużo świeżych warzyw. Jeśli nie dysponujemy świeżą pietruszką, porem i selerem to warto wykorzystać gotowe suszone warzywa. Najtrudniej zastąpić świeżą marchew, bo to właśnie podczas jej krótkiego przesmażania wydobywa się

Proste Potrawy
,, Słonecznik“ imieninowa sałatka mojej Mamy 201

,, Dzień bez sałatki to dzień stracony“ to moje hasło na czerwiec. I rzeczywiście codziennie na stole pojawia się nowa sałatka. Przeważnie przepisy są bardzo proste, lekkostrawne

dolcevitainmykitchen
Krem z zielonego groszku z grzankami 125

wariację na temat grochówki. Typowa grochówka to nie jest, ale zaczerpnęłam z przepisu i wyszła równie pyszna, dietetyczna i pożywna zupa. Składniki na około 4 porcje zupy 250g zielonego łuskanego groszku 3 gałązki selera naciowego 2 - 3 większe marchewki mały por papryczka chili  czerstwy chleb Groszek wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Następnie pozostałe(...)wrzucić do garnka zalanego zimną wodą (około 1,5l), dodać ziele angielskie, papryczkę chili i 3 liście laurowe. Gotować razem do miękkości na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić zupę do wystygnięcia, wyciągnąć ziele i liście laurowe i całość zblendować na gładki krem. Pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryką słodką i ostrą

Delusional Trine
Zupa z botwinki 152

dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2-3 marchewki 0,5 niedużego selera kilka młodych ziemniaków duży pęczek botwinki z małymi buraczkami koperek sól, świeży pieprz ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki)   Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę marchewki(...)seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić  według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym

Simply Food
Linsensuppe - zupa z soczewicy 164

Linsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie.  Składniki: 200g czerwonej lub brązowej soczewicy 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cebula 1/2 selera 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy curry Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie

Czarnawisienka
Zupa ogórkowa 168

dodatkiem startych ogórków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz(...)pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 112

mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu(...)przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy

Mieszam w Garnku
Botwinka 81

sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru(...)osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne

R'n'G Kitchen
Wiosenna zupa szczawiowa 133

Pomysł na wiosenną zupę :) Potrzebujemy: pęczek szczawiu porcja mięsa (ja wybrałam żeberka) 5 jajek 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka korzeń i natka 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz 2-3 łyżki śmietany do zup 2,5 litra wody Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy(...)korzeń pietruszki i seler. Zbieramy pianę i pozostawiamy na ok pół godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy wedle uznania. Natkę pietruszki siekamy na drobno, szczaw kroimy w wąskie paseczki i do garnka. Pozostawiamy znów na ok. pół godzinki. Następnie wrzucamy jajko, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż zupa się zagotuje i można

Kolejny blog o gotowaniu
Wywar drobiowy - baza na zupy 199

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy(...)zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Zimą często korzystam z przygotowanej zieleniny. Owijam natkę pietruszki, zieloną część pora i liście selera nitką, zamrażam. Wykorzystuję porcjami. Ułatwia to ich wyławianie z zupy

Atlas Smaków
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 194

zmiksowany  szpinak.   Należy wówczas  odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki(...)dekoracji  ok. 150 g  zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati  Wykonanie: -Warzywa  dokładnie  umyć i obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak

Zakamarki mojej kuchni
Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry 254

naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 g czerwonej soczewicy 2 łyżeczki(...)naturalnego (do podania) Kurczak curry: 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)’ 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżeczki curry sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zupa: Włoszczyznę myjemy, obieramy, zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doprawiamy solą i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na patelni

W kuchni Katie