taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone
Zasmakuj Kuchnizupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści:) Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone
Zasmakuj KuchniZupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku. SKŁADNIKI 2-3 udka z kurczaka 1/2 korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2-3 marchewki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg pomidorów kilka liści świeżej(...)mrożonej pietruszki około 350-400 g makaronu 2 łyżki śmietany do zup 12% lub 18% (u mnie gęsta 18%) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Obrać cebulę, czosnek i korzeń selera, umyć, seler pokroić w większą kostkę, cebulę na pół, wrzucić wszystko
Passions hobbies lifepożywne i sycące. Temat zupa daje nam ogromne pole do popisu i do eksperymentowania. Bazą moich zup jest wywar warzywny, często ziemniaki, które ją zagęszczają. Tak powstała dzisiejsza zupa koperkowa. Do jej przygotowania użyjcie świeży, zielony koperek, same listki, dzięki czemu będzie aromatyczna i delikatna w smaku. PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ Składniki na zupę koperkową: 600g ziemniaków pęczek kopru(...)łyżki kaszy gryczanej białej 1 cebula 3 łyżki masła 1 korzeń pietruszki 1 marchewka kawałek korzenia selera liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ½ szkl słodkiej śmietanki Jak zrobić zupę koperkową: Zacznij od zrobienia wywaru warzywnego. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, kaszę i przyprawy. Zalej 1,5l wody. Gotuj
Dorota Smakujeogórkowy, nie zastanawiając się zabrałam ze sobą. I tak powstała dzisiejsza zupa ogórkowa. Jest przepyszna, aromatyczna! Pachnie domem, rodzinną atmosferą, ciepłem i smakiem babcinej ręki. Zupa ogórkowa na obiad lub pierwsze danie powstała szybko. Tak szybko też zniknęła:-) SKŁADNIKI: 3 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 większego 1 cebula słoik 315 ml przecieru z ogórków kiszonych(...)łyżeczka vegety natur, świeżo zmielony pieprz 3 łyżeczki śmietany do zupy 18% 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, wszystkie warzywa (oprócz pora) siekam w kostkę. Cebulę w drobniejszą kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem i przesmażam na nich cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Smażę tak 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie
Zasmakuj KuchniZupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne. składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)minut na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już
Smakowite Daniamiękkości – widelec powinien się w niego wbić bez trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia
Karo in the KitchenSzybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMuffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na przekór
dolcevitainmykitchenGrzybki- muchomorki. Edyta Guhl. Pewnego starszego mężczyznę zapytano, dlaczego zawsze wybiera sobie młode dziewczyny na przyjaciółki. Odpowiedział: ,, Bo są tak cudownie...nieskomplikowane. „ Mój dzisiejszy przepis jest
dolcevitainmykitchenSkładniki ok 350 g pora ok 300 g (waga po obraniu) selera masło klarowane do smażenia 3 szkl wody gałązki tymianku (kilka), liście laurowe sól morska, pieprz świeżo zmielony szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około(...)stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry. W rondlu rozgrzejcie masło klarowane, dodajcie pokrojone pory i smażcie, aż lekko zmiękną. W czasie smażenia oprószcie je solą. Seler umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę, dołóżcie do podsmażonego pora. Wrzućcie gałązki tymianku, 2-3 liście laurowe
OliveandThymezupy. Zdecydowana większość z tych zup powstała z tego, co miałam akurat pod ręką lub przy okazji robienia innych potraw. Mało to oryginalne, ale najważniejsze, że wychodzą smaczne dania. Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad. Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego(...)minuty. Następnie dodać brokuły, wlać wodę w ilości takiej, aby była około 2 cm powyżej poziomy warzyw. Po około 3-4 minutach dodać seler naciowy. Całość posolić do smaku i gotować do odpowiedniej dla siebie miękkości. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić pieprzem, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbuj także: Kremowa zupa ziemniaczano-porowa Zupa z ciecierzycy i awokado
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje(...)Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić
greenscarf