Post Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeobranych ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli(...)nerwów" z liści. Przygotuj dwa garnki i gotuj obie zupy jednocześnie. Zupa zielona (z połowy podanych składników): Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. mieszaj i smaż na mniejszym ogniu, aż cebula zmięknie, około 3 minut. Wsyp pokrojone w kosteczkę seler (150 g.) i ziemniaki (250 g.), dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki
Delicious Placedorszem. Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 2- 3 ziemniaki 2 łyżki masła 2-3 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść(...)wywaru) Teraz w drugim garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim starte wcześniej na tarce marchew, pietruszkę i seler. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotujemy przez dziesięć minut. Teraz do zupy dodajemy kiszone ogórki ( starte lub pokrojone w cienkie plastry), koncentrat pomidorowy, oraz kawałki filetów z dorsza. całośc gotujemy
Miód i pieprzmarchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g) 1-2 korzenie pietruszki (200-300 g) 1 mały seler (200-300 g) 2 cebule 150 g kaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren jałowca sól(...)pęczek natki pietruszki do podania Przygotowanie: Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie razem w moździerzu (z wyjątkiem soli oczywiście). Cebulę posieka w drobną kostkę, *marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy
greenscarfSkładniki 300-500 g mięsa z udźca indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 cukinia 3 ząbki czosnku włoszczyzna( marchew,pietruszka,seler,por) 2 cm imbiru papryka w proszku słodka sól , pieprz makaron razowy … Czytaj dalej Zupa z grillowanych pieczarek
gotuj ze mnąPyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G Kitchenugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę(...)zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne. Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem. Składniki 200 g ziemniaka – 1 średni 85 g cebuli – 1 mała 45 g selera naciowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 kalafior 1 ząbek czosnku sok i skórka z połówki cytryny 500 ml mleka
Eat me! Fit me!syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności(...)rozołu drobiowego. Na wolnym ogniu gotujemy mięso i włoszczyznę. Kiedy mięso zmięknie, wyciągamy je i rozdzielamy na kawałki. Warzywa z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) kroimy w kostkę. Mięso i warzywa z rosołu dodamy do zupy na końcu. Kiszoną kapustę razem z kwasem przekładamy do garnka i dolewamy 1,5 szklanki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gotujemy
Trzeci talerzKolejna zupa bardzo delikatna w smaku. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy(...)struktura zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenrozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)dodajemy do niej pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera) i przesmażamy razem. Następnie dodajemy pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Wsypujemy łyżkę soli i gotujemy przez 10 minut (od zagotowania). Po tym czasie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałki fasolki. Doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zmiękną zupę wyłączamy
Dieta bez mlekamango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem(...)pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas
Kulinarne przygody Gatityoparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Nic dziwnego, że Francuski nie tyją, prawda? :) Po powrocie z Pasterki, czyli już w Boże Narodzenie, na prowansalski stół(...)świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako przedsmak przygotowałam l’aigo boulido - zupę czosnkową nazywaną również gotowaną wodą, prostszą wersję francuskiej zupy czosnkowej. Prowansalska zupa czosnkowa l'aigo boulido na podstawie tego przepisu na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki
Chilli Czosnek i Oliwarazem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce. Rewelacyjne zestawienie smaków .... Składniki: 1 mały kalafior kawałek selera biała część pora 3 marchewki słodka śmietana 18% 1 porcja rosołowa sól koperek + grzanka chleba z jajkiem w koszulce Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy(...)długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Jajko w koszulce: Małe
Walijskie PichcenieZresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,4 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki
Passion of CookingJeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier(...)cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki
R'n'G Kitchen