zupa z selera - 5925 przepisów (strona:89/395)

Zupa brokułowa 164

lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 167

manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;) Danie polecam również dla dzieci.  ----------------------  Podobne: Zupa kokosowa z soczewicą Kurczak w kokosie i zatarze z selerem Penne w sosie carbonara

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem szparagowo-selerowy 87

Nie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć... Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja. Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004

bistro mama
Bulion warzywny z pieczarkami 159

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich

Moja Delicja
Zupa z pieczonych warzyw 181

książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita(...)szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny. Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatur 180 stopni C na godzinę. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika

kolorowotorcikowo
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 234

przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy: 4 ziarna ziela(...)angielskiego, 2 liście laurowe, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Marchewki, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa krem z topinamburu 90

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur

wyzwania kuchenne
Zupa z kalafiora i brokułu 126

brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora! Zupa z kalafiora i brokułu Składniki: 1 kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki kawałek selera 1 brokuł 1½ l buljong z kurczaka sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki płatków chili 250 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki natki(...)pietruszki 1 łyżka masła Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem , wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i zagotuj. Rozlej kalafiorową na talerze i posyp chili. Zupa

codojedzenia
Zupa rybna z pomidorami 167

pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami 4 marchwie 1 seler 1 pietruszka 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g) 4 ziemniaki 1 por 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki bazyli natka(...)ogniem. Do sporego garnka włożyć głowę ryby, płetwy i ogon; dołożyć warzywa i cebulę. Zalać wodą; wstawić na niewielki gaz. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy kawałki ryby i warzywa, odłożyć, lekko przestudzić; wywar przecedzić przez gęste sito i wlać z powrotem do garnka. Wywar rybny przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować

Pociąg Do Kuchni
Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. 155

średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania   Przygotowanie:   Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż(...)przyprawy, majeranek i kminek. Uwolnią one swoje olejki eteryczne i nadadzą zupie niepowtarzalny smak. Podsmażone składniki odstaw na bok.   Do garnka w którym znajdują się żeberka pokrojone w półplasterki lub kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zalej wodą. Gotuj około 30 minut na małym ogniu

kuron.com.pl
Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem 164

Post Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Zupa jarmużowa dwukolorowa 100

obranych ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli(...)nerwów" z liści. Przygotuj dwa garnki i gotuj obie zupy jednocześnie. Zupa zielona (z połowy podanych składników): Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. mieszaj i smaż na mniejszym ogniu, aż cebula zmięknie, około 3 minut. Wsyp pokrojone w kosteczkę seler (150 g.) i ziemniaki (250 g.), dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki

Delicious Place
solianka z dorszem 169

dorszem.  Białe mięso  ryby, niezrównany aromat, oraz jej  wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki  dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 2- 3 ziemniaki 2 łyżki masła 2-3 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść(...)wywaru) Teraz w drugim garnku rozgrzewamy masło  i przesmażamy na nim starte wcześniej na tarce marchew, pietruszkę i seler.  Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę  i gotujemy przez  dziesięć minut. Teraz do zupy dodajemy kiszone ogórki ( starte lub pokrojone w cienkie plastry),  koncentrat pomidorowy, oraz kawałki filetów z dorsza. całośc gotujemy

Miód i pieprz
Wegański kapuśniak z kaszą 139

marchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g) 1-2 korzenie pietruszki (200-300 g) 1 mały seler (200-300 g) 2 cebule 150 g kaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren jałowca sól(...)pęczek natki pietruszki do podania Przygotowanie: Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie razem w moździerzu (z wyjątkiem soli oczywiście). Cebulę posieka w drobną kostkę, *marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy

greenscarf