www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle smaczna, delikatna i taka śmietankowa... Lubię takie! A Wy? mięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki(...)sól, pieprz Opcjonalnie: prażona cebulka Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej
Di gotujerozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna(...)laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy
Kolorowy PrzepisownikNiestety nie mogliśmy się już doczekać nowalijek wiosennych ,więc zrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie. Składniki 500 g żeberek 2 marchewki pietruszka mały seler 2 pomidory mała główka kapusty kilka ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego mała puszka zielonego groszku koperek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)zagotowałem. Zmniejszyłem płomień ,zebrałem szumowiny. Marchew ,pietruszkę i seler pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso
R'n'G Kitchenktórych można przygotować pyszne danie, jedyne w swoim wydaniu. Dla mnie stało się to okazją do ugotowania aromatycznej i rozgrzewającej zupy. Składniki : 2 marchewki (u mnie pomarańczowa i biała) kalarepka pomarańczowy burak pół kalafiora lub romanesco kawałek selera pietruszka ok. 3 cm świeżego imbiru wrzątek natka fenkuła pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia Warzywa obrać. Korzeniowe pokroić(...)garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Na olej wrzucić marchew, seler, pietruszkę, kalarepkę, imbir i kozieradkę. Lekko podsmażyć. Do warzyw dodać kostkę z buraka. Wymieszać. Do garnka wlać wrzącą wodę. Powinno być jej tyle, by jej powierzchnia znajdowała się ok. 2 cm nad warzywami. Zupę gotować do miękkości warzyw. Dorzucić cząstki kalafiora lub romanesco. Doprawić do smaku
Weekendy w domu i ogrodziejarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\r","ewentualnie \u015bmietana do podania"],"name":"Zupa ze \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w, zupa grzybowa","cookTime":null,"prepTime":null(...)u015bci makaronu.\r","Ewentualnie zabielamy \u015bmietan\u0105.\r","Podajemy z natk\u0105 pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku
Mieszam w GarnkuNiby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe
Z Hrabiną w kuchnikraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole, zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może mniej intensywna. Dzisiaj zrobiliśmy coś
R'n'G Kitchenzwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna. Składniki: 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1/2 średniej wielkości selera
Niedzielny kucharzdłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać
365 dni dookoła kuchniPyszna i zdrowa, rozgrzewająca tradycyjna zupa kalafiorowa. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Przygotowanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem
Zasmakuj Kuchnisłoiczki 100ml i zapas powinien Wam starczyć spokojnie na 3-4 miesiące, intensywnego gotowania zup, ponieważ wystarczy 1 łyżka domowej kostki do zupy i voila :) Składniki: - 500 g marchewki - 250g pietruszki - 250g selera - 2 łyżki soli - 1/3-2/3 łyżeczki pieprzu - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 ziarna jałowca - 2 łyżki oleju - 100ml wody - natka pietruszki, lubczyk świeży Przygotowanie w Tefal
CookYourselfprzepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera , ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką. Surówka
Blendmanpostów na blogach, możecie wpisywać swoje szybkie sposoby na... bezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić
W królestwie smaków Beaty