Dużo się w tej zupie dzieje i dlatego też, jest pełna aromatu i niepowtarzalnego smaku. Cytryna dopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka
gotuj ze mnąkotletów rybnych, czy pierogów z rybą. Kupuję tusze, filetuję i na „odpadach” - kręgosłupach gotuję zupę. Trochę ryby dodaję do zupy, z reszty robię właśnie pierogi lub kotlety. 1 kg tusz rybnych (u mnie miętus), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 nieduża cebula, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, 1,5 cm kawałek imbiru, sól, oliwa do smażenia. Włoszczyznę obrać(...)Rybę oczyścić, zdjąć skórę, wyciąć filety. Kręgosłupy włożyć do garnka, dodać 1 marchewkę, 1/2 pietruszki, pół kawałka selera, cebulę, pokrojony imbir, przyprawy. Zalać wodą, tak aby tylko przykryła zawartość garnka. Gotować na niewielkim ogniu, aż włoszczyzna będzie miękka. Zupę przecedzić. Doprawić do smaku solą. Pozostałą włoszczyznę pokroić w julienne (cienkie zapałki), lekko podsmażyć na oliwie, dodać trochę wywaru rybnego
królestwo garówgałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany(...)cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem. W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte
R'n'G Kitchenmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego 3 1/2 l wody 100 g ryżu białego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól pieprz czarny mielony śmietana do zup Na dno dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę(...)obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki, dodać przecier, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Chwilę pogotować i na koniec można zupę zabielić śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania
https:KKuchniaMniamKapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka(...)warzywa) łyżeczka maggi sól pieprz mielony 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego. Od momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy do smaku. W międzyczasie: przygotowujemy
Smak mojego domudzień wszystkim miłośnikom owoców morza. Myślę, że na Sylwestra też będzie jak znalazł. Zupa rybna w stylu włoskim moja inspiracja na 4-6 porcji czas przygotowania: 40 min. Składniki: cebula, pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu(...)usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych) 16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych) posiekana natka pietruszki do posypania zupy sól, pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku
Chilli Czosnek i Oliwacieplejszych temperatur. Na szczęscie do kalendarzowej wiosny został już tylko miesiąc, może wtedy wszytsko się zmieni. A ja tymczasem zapraszam na lekką, świeżą zupę z brokułem i makaronem. Składniki: brokuł 2 marchewki 1 pietruszka lub seler wody ok 2 l 100 ml śmietany 36 % 2 liście laurowe 4 ziela angielskiego sól, pieprz do smaku świeże zioła: koperek i natka pietruszki(...)przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czsie dodajemy bokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, posiekana natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję do miękkości brokuła a w końcowym etapie przygotowania zupy dodajemy śmietankę i zogotowujemy. Zupę serwujemy z makaronem, który mogliśmy ugotowac w zupie
Życie zaczyna się w kuchnicieplejszych temperatur. Na szczęscie do kalendarzowej wiosny został już tylko miesiąc, może wtedy wszytsko się zmieni. A ja tymczasem zapraszam na lekką, świeżą zupę z brokułem i makaronem. Składniki: brokuł 2 marchewki 1 pietruszka lub seler wody ok 2 l 100 ml śmietany 36 % 2 liście laurowe 4 ziela angielskiego sól, pieprz do smaku świeże zioła: koperek i natka pietruszki(...)przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czsie dodajemy bokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, posiekana natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję do miękkości brokuła a w końcowym etapie przygotowania zupy dodajemy śmietankę i zogotowujemy. Zupę serwujemy z makaronem, który mogliśmy ugotowac w zupie
Życie zaczyna się w kuchniszczawiową :-)) Wprawdzie marudziło, że czemu taki krem, a nie taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-) Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy(...)marchew, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy. Następnie kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem
Kulinarne przygody Gatityewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej
Kulinarne przygody Gatitysyta, porządnie doprawiona, na wywarze mięsno-warzywnym. Zupę podaję z koperkiem lub natką. Do zupy zamiast kaszy możecie dodać soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami . SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki(...)ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Dodaję ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki. Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu
Zasmakuj Kuchnilitry rosołu lub bulionu warzywnego - 3 -4 duże marchewki pokrojonej w kostkę - 1 pietruszka pokrojona w kostkę - 1/2 dużego selera pokrojonego w kostkę - 1/2 pora - pęczek pietruszki, kilka gałązek lubczyku (jeśli dodałaś do rosołu na którym robisz zupę to pomiń) - 4 garście makaronu - 700 g pieczarek - 3 łyżki masła - sól, pieprz - śmietana wedle uznania (u mnie mały kubek
SMYKWKUCHNIwraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone
Kuchnia z widokiem na ogródPomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem. Składniki 1 l bulionu drobiowego 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól, pieprz Przygotowanie(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości. Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy
R'n'G KitchenZapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie(...)Szyję wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajmy ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze
Kulinarne przygody Gatity