zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:77/331)

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 143

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z sałaty i grzybów 102

czosnek siekamy. Grzyby kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Miks sałat gotujemy w bulionie warzywnym, studzimy i miksujemy. Do bulionu wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną (wg uznania

R'n'G Kitchen
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 269

inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym(...)dzień) czujecie jakąkolwiek gorycz – wylejcie i zacznijcie od nowa. To oznacza tylko i wyłącznie zachodzący w słoiku proces gnilny, a nie kiszenie.   Gotowy zakwas zużywamy do zupy od razu po ukiszeniu (dodajemy zawsze jako ostatni składnik, do gotowego już wywaru), lub przecedzamy go przez sito, zlewamy do butelki którą zamykamy kawałkiem gazy (w żadnym wypadku nie zakręcamy go szczelnie

Karo in the Kitchen
Krem bazyliowo jaglany 164

kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest syta dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia. 1 cebula duża 1 por biała część 1 doniczka bazylii 500 ml bulionu warzywnego 1/2 kulki mozzarelli 3 pomidory suszone 1/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz masło(...)klarowane Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody. Cebule przesmażam na maśle klarowanym, dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Dolewam bulion warzywny , gotuję pięć minut. Dodaję liście bazylii umyte, kaszę jaglaną i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kaszą, oliwą z pomidorów, mozzarellą i suszonymi pomidorami

wesoła kuchnia
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 256

pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira: W dużym garnku na średnim(...)pozostaw do dekoracji) i smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, bulion warzywny, marchewkę oraz zieloną soczewicę (chyba, że używasz soczewicy z puszki, wtedy dodaj ją razem z ciecierzycą). Dopraw zupę szczyptą soli, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie ugotowana. W razie potrzeby

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KREM Z PORA I SERKÓW TOPIONYCH 133

topionych: ser topiony kremowy ser topiony paprykowy ser topiony ze szczypiorkiem ser topiony z pieczarkami Każdy z tych serów jest smaczny. Ja wykorzystałam serek topiony kremowy do przygotowania zupy. Zupa jest kremowa delikatnie porowa z dodatkiem grzanek i koperku. Składniki: 4 pory 100 g s era topionego kremowego Mońki 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 0,7 l wywaru drobiowego(...)kroimy w półksiężyce. Na 2 łyżkach masła klarowanego dusimy pora z cebulą przez 10 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zalewamy warzywnym bulionem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na aksamitny krem. Dodajemy s er topiony kremowy Mońki. Miksujemy ponownie i przyprawiamy pieprzem do smaku.  Kajzerki kroimy na większą kostkę. Rumienimy

Kuchnia w oparach
Sos grzybowy II 284

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego  sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi(...)jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej ) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem selerowo-batatowa 197

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)jabłko.  Na małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 197

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)jabłko.  Na małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem ze szparagów 146

wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko. Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉 Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, majeranek pół łyżeczki, kostka warzywna pół szt, sól i pieprz(...)kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać do zupy słodką śmietankę. Podajemy z grzankami

kulinarne odsłony pati
Zupa curry z krewetkami i dynią 278

Pyszne, wysoko wartościowe danie! Idealna potrawa na obecny sezon z powodu łatwej dostępności dyni w sklepach warzywnych i supermarketach. Wiele aromatu, cudowny smak i sycące danie jest idealne na jesienne wieczory! Zapraszam do gotowania. Zupa curry z krewetkami i dynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni

Jaglusia
Miętowa zupa z ogórków małosolnych 171

mogłam zdecydować czy zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki:  10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść mięty garść koperku do posypania Przygotowanie

Łycha smaków
Jak ugotować rosół – przepis 1646

oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda(...)oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Sciorba karaa 162

Pyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki

R'n'G Kitchen
Mini Quiche z warzywami 163

Zapraszam na przepyszne quiche z nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki

dolcevitainmykitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję