JESIENNE ZUPY . Dodatek imbiru sprawia że zupa przyjemnie rozgrzewa nas od środka. A dodatek czosnkowych grzanek sprawi że najemy się w pełni takim talerzem zupy. Polecam spróbować! Składniki : * brokuły * pół litra wywaru drobiowego bądź warzywnego * marchewka * liść laurowy , ziele angielskie , sól , pieprz , imbir świeży * śmietana * grzanki czosnkowe Przygotowanie : Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w wywarze razem z marchewką i przyprawami
Magiczne Życie Martypobliskiej okolicy. Są tez produkty regionalne takie jak ser, oleje czy wina. Ja zakupiłem w nim czerwoną soczewice postanowiłem z niej ugotować zupę. Składniki: Szklanka czerwonej soczewicy, Puszka pomidorów, Cebula, Czosnek, Bulion warzywny 1 litr Bazylia, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy pokrojoną cebule z czosnkiem. Gdy nabiorą koloru dodajemy pomidory
cookplugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru z odlanym bulionem i śmietaną
Kolejny blog o gotowaniuzupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2 pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek(...)bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki
Ala piecze i gotujedostępność, to jest z tym coraz lepiej - szukajcie nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach. Składniki (3 porcje): Zupa: 200 g soczewicy zielonej (1 szklanka) 0,7-1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania(...)cytryny łyżka oleju natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny. 4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut aż napęcznieje
Powiedz dietom nieZupy te są u mnie często wybierane do tygodniowego menu – w domu czy u rodziców gotuję pyszne, zdrowe i kolorowe zupy o konsystencji gładkiej, z warzyw korzeniowych szczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina. Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy
Zasmakuj KuchniDynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy przez ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem
Łycha smakówprzekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci
Zasmakuj Kuchnipieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie (ok. 1 kg) 2 średnie cebule 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja robiłem na drobiowym) 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy Sól Pieprz Pestki dyni do podania Jak zrobić zupę krem z pieczonej cukinii? Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię kroimy w plastry o grubości 2 cm (jeżeli cukinia
Kuchnia Łukaszawynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa krem z brukselki appeared first
Magiczny Garnekteraz sezon na dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy(...)zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki) Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: dla 4 osób Składniki: 3 litry wody 5 małych marchewek 1 mały seler 3 białe części pora 6 ziemniaków 2 małe cebule lub 1 duża 400 g grochu łuskanego połówki 2 kostki warzywne(...)grochu usuwamy nadmiar piany. Ugotowany groch odcedzamy. Jeśli chcemy aby nasza zupa była gęstsza, połowę grochu miksujemy. 3. Marchew, seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i 2 kostki warzywne bio. Nastawiamy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę
Mój pomysł namożna też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może(...)blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość wg uznania), kolendrą (ziarna należy rozetrzeć w moździerzu) oraz obficie solą i pieprzem. Gotową zupę ozdabiamy jogurtem lub śmietanką oraz świeżą kolendrą. Post Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe(...)dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Każdą porcję
My simple kitchenmojej zupy użyłam zielonej soczewicy, która jest moją ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania i nie wymaga długiego moczenia. Składniki na zupę: 2,5 l wywaru (ja użyłam wieprzowego, ale może być drobiowy lub warzywny) 250 g soczewicy zielonej 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora
Kierunekuchnia