szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć(...)szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało
Korniszonkikremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki(...)podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem. Smacznego
Przysmaki Karolkipozwolić na tę pyszną zupę. Przpis na zupę porową zaczerpnęłam ze strony kuchniabezvat.pl . Zupa porowa z serkiem topionym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki: 3 średnie pory, 2 cebule, 300 g serka topionego śmietankowego, 4 szklanki wody, warzywną kostkę bulionową, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki masła. Cebulę obierz(...)Podsmaż na nim pokrojone cebule i pory. Mieszaj je często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut. Dołóż serek topiony i mieszaj, dopóki serek się całkowicie nie rozpuści. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
blog.moje-pasje.infoNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na tarce natka pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz bulion warzywny kawałek piersi z kurczaka 0,5 szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki(...)dusimy na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego
Salonik smakówtakże szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować
Powiedz dietom nieProsta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion(...)płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Smacznego, Klaudia
Mango Papajażurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już nie dodaję, ale jeśli kupujecie gotowy zakwas ze sklepu, to śmiało możecie dodać do zupy kilka ząbków czosnku. Również, jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to możecie żurek doprawić tartym chrzanem pod sam koniec gotowania. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy(...)kiełbasa zwyczajna (ok. 85g) ok. 150-200g boczku wędzonego surowego 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu przecedzonego (przepis: bulion warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad) *opcjonalnie można dodać
Kulinarne PrzebojeJesienią i zimą trzeba dbać o odporność... ciągle słyszymy to w reklamach super odpornościowych środków:) Ja wolę dbać o odporność zdrowymi, domowymi sposobami. Cebula obok czosnku
Pyza i SurówkaPowiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy i krupnik gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnykiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy cytryny
Bon Appetit Małgorzatyczerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki * przyprawy: sól, pieprz Grzanki: * chleb * ser kozi (lub inny ulubiony) Zupa: Bulgur wcześniej moczyć przez 30min. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać 3 łyżki
Kraina Miodem Płynącajuż wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli(...)kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami
Gotuj z Misiemswoją sylwetką. W końcu wakacje idą, jakoś w bikini trzeba się pokazać ;) PIKANTNA ZUPA Z BOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM /własny;/ dla 4 osób pęczek młodej botwiny 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 1/4 pęczka świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 3/4 litra aromatycznego bulionu warzywnego 1/2 szklanki gęstej fazy mleka kokosowego* olej roślinny ew. sól i pieprz Cebulę(...)przesmażam. Botwinę płuczę, suszę i siekam. Wrzucam do rondla, a kiedy liście się zeszklą, wrzucam posiekane liście kolendry. Wlewam bulion warzywny i gotuję około 5 minut, od chwili zawrzenia płynu. Kokosowe mleczko rozrabiam w odrobinie gorącego wywaru, dodaję do zupy. Podgrzewam jeszcze 2 minuty i podaję. Jeśli trzeba, doprawiam solą i pieprzem. * mleko kokosowe domowej roboty, pozostawione w naczyniu
W kuchni Karmel-itkiSkładniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką(...)bulionu, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podajemy ciepłe z odrobiną pestek z dyni i jak u mnie z kawałkami mięsa z bulionu, albowiem zupa stanowiła cały obiad. Jako, że jestem ostatnio fanką sosu chilli, to również dodałam go do mojej zupy, przez co była bardziej pikantna
Karczma Honoriettynatomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka gorącej rozgrzewającej zupy... Składniki: 300 g puree z dyni 1 l bulionu z drobiu lub warzywnego kawałek świeżego imbiru 2 średnie cebule 40 g masła gałka muszkatołowa sól świeżo zmielony pieprz 100 g śmietanki słodkiej (30%) Grzanki(...)Kromki bułki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Grzanki smażyłam na złoty kolor z każdej strony. Teraz już mogłam podać moją aromatyczną rozgrzewającą zupę. Podałam ją z chrupiącymi grzankami Lubicie zupę z dyni? Macie swoją ulubioną? Może spróbujecie moją wersję. Jest naprawdę pyszna. Ugotujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u Krysi