zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:94/331)

PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 271

Mistrzów . Zamierzam zmierzyć się z kulinarnymi wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów. Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej natka pieruszki łuskane pestki dyni sól morska biały pieprz   Dynię obrać i pokroić(...)malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.  Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie... Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dwa w jednym, czyli krem groszkowy z kremem dyniowym 149

przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy: - 0,5 kg dyni(...)warzywnego z dwoma marchewkami - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka curry - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, szczypta cukru - olej rzepakowy  Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy

Corner With Recipes
Krem selerowo-ziemniaczany 140

czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki 1,5 l wywaru warzywnego 1 szalotka (lub 1 mała cebula) 100 ml śmietany 30% gałka(...)Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą

Ugotować
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 118

wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu.  Składniki:   1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 liści jarmużu

Quinoa Raz!
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 132

lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 duże ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (opcjonalnie) przyprawy

Even Better Food
Zupa krem z jarmużu - wegańska :) 114

paru lat moją działkę porasta dorodny, piękny jarmuż (dzięki Ci Mamo :D). Jego zielone liście wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie

Zdrowie na języku :P
Zupa pieczarkowa 152

Jedna z naszych ulubionych zup.     Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę

Maminek kulinarny
Prosty gulasz wołowy 149

wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki

Snejkusiowe Przepisy
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 120

Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.  SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody  2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotowanie Patki
Krem kukurydziany 98

  Składniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Krem z pieczonych buraków 122

lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego

dlaSmaQ
Bigos z dyni a la leczo 199

dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z pieczonej dyni i pomidorów 219

Składniki: (na 2 porcje) Na bulion warzywny: 2-2,5 szklanki wody garść świeżej poszatkowanej natki pietruszki pół łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki czerwonego wina

KreatywnePiny
Zupa śmietankowa 143

Takie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku. Składniki 2 l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 łyżki masła 500 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonego pieprzu 3 goździki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 133

nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.   2. Zupa krem z boczniaków  Składniki :  - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy

zdrowa vege kuchnia
Francja: Soupe au pistou 145

moich propozycji kulinarnych nie znalazła się ani jedna zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 132

obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki

My Chcemy Jeść
Zupa pieczarkowa 90

Tradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 ½ litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, ½ kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z botwinki z koperkiem i ziemniakami 141

pierwszy w tym roku. Wyczekiwana: zupa z botwinki SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki koperek szczypiorek młode ziemniaki bulion warzywny śmietana sól, pieprz, lubczyk, olej 3 ząbki czosnku Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 minut), następnie wsypać pokrojoną botwinkę (bez liści) i wlać gorący bulion,zagotować. Gotować przez ok. 10- 15 minut

MarciochaKucharzy
Krem z batatów 168

dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie garnka wlać odrobinę oleju

Ugotować
Pora na zupę z pora 189

document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki

MarciochaKucharzy
Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60 134

grochu. Za to była soczewica. Powstała szybka, gęsta i sycąca zupa, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry