Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać, dodać mąkę, żeby zagęścić. Niektórzy, jeśli lubią bardzo bardzo gęste kremy, mogą dodać też odrobinę skrobii. Krem szparagowy biały gotowy ;) Podobne przepisy
Pociąg Do Kuchnipierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego Sposób przygotowania(...)wino, gotujemy przez około 25-30 min. Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego
Gosia gotujerozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki(...)olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem
Kraina Miodem PłynącaKto spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu
Ostra na Słodkopokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny do smaku świeża posiekana natka pietruszki Winne gruszki(...)pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w bulionie do miękkości. 2. Do ugotowanych warzyw dodaj tymianek i gałkę muszkatołową- zblenduj/ zmiksuj całość na zupę krem. 3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 4. Podawaj z porcją winnych gruszek i posiekaną natką pietruszki. Winne gruszki: 1. Gruszki umyj, pozbaw gniazd nasiennych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWieczory już coraz chłodniejsze. Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko(...)warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika
My simple kitchenJako, że jestem uzależniona od zup (jem je nawet latem!), to zapraszam Was na rozgrzewającą, pikantną, gęstą zupę pomidorową, której nauczyła mnie moja siostra :) Składniki (dla mnie starczają idealnie!) 1 x puszka pomidorów 1/3 papryki czerwonej 3 kubki bulionu warzywnego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek
Kitchens Alphabetmała cebula 1 ząbek czosnku 3 duże marchewki 3 małe ziemniaki kawałek selera 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu ½ łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki indyjskiego curry 100-150 ml słodkiej śmietanki lub mleka np. kokosowego kolorowy pierz, sól, natka pietruszki Przygotowanie zupy marchewkowej z kurkumą. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy cały czas mieszając przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa warzywna 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu sok z połowy pomarańczy duża szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie : Marchewkę obrać i pokroić(...)laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Do gotującej się marchewki dodać kostkę bulionową. Po ugotowaniu marchewki wyłowić listek laurowy i ziarenka pieprzu po czym zupę dokładnie zmiksować, wlać sok z pomarańczy i doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. W razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanievermicelli (możecie zamienić na połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor(...)doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli 5-10 minut (np. spaghetti gotuje się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek
Chilli Czosnek i Oliwapęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (pozostawiamy kilka główek
Domowy Smak Jedzeniabanalnych składników to w smaku jest zachwycająca. Spróbujcie! Składniki: pęczek dorodnej rzodkiewki, dokładnie umytej i pokrojonej w plasterki 1l domowego, warzywnego bulionu 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę łyżka koperku, posiekanego pieprz, sól, śmietana do zabielenia zupy Przygotowanie: Do garnka z ciepłym bulionem wrzucamy ziemniaki i gotujemy. Gdy będą w pół miękkie wrzucamy rzodkiewki i gotujemy do miękkości
Życie ze smakiemprzygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około(...)suszonych pomidorów (użyłam ze słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól w proporcji 25 g na każde 100 g masy warzywnej Mi z tych składników wyszło około 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli. Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić
Moja Galeria Smakubędziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia. Składniki: Bulion warzywny – 1 litr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny(...)wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku, skosztuj i zakochaj się Podawaj z wegańską śmietaną. P.S. Można zostawić troszkę orzeszków do udekorowania przed podaniem. Smacznego! Artykuł Zupa orzechowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanPachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie
Zasmakuj Kuchni