koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej
Luźna Kuchniasmak (nie pogorszy go, ale też nie polepszy). Sam w sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki
Powiedz dietom niebędących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek
SzczyptaSmaQBanany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską". Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku
Pasje Jolkizaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromatyczną zupę :)) Składniki: 500 g pieczarek brązowych 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula bulion warzywny liść laurowy
Walijskie PichcenieIdealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego
Maminek kulinarnyprzychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwykonanie zajmuje 5 minut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem z wodą) Zagotować na małym ogniu Następnie włożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 1,5 kg pomidorów główka czosnku 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego oliwa sól pieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku
Smakowity Blog KulinarnyZimno , zimno coraz zimniej, a u mnie zupa na podwyższenie odporności. Postny biały barszcz z 2 grzybkami. butelka barszczu białego 2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziemniaków mleko świeży majeranek pieprz sól do smaku 2 suszone prawdziwki Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone(...)gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Podawaj ze świeżym majerankiem. Nalewaj gorące do ciepłych miseczek
AZgotuj!Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony
Oka w rosole czyli KaFka gotujezwykłego dałam tylko jeden ząbek i dołożyłam niedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje). Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego(...)gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec dodajemy masło. Całość wlewamy
Kolorowy Przepisownikdziałce ostatnio cukiniowy zawrót głowy. Kolejna dostawa cukinii wprosiła się bezczelnie do obiadu. Tym razem w postaci zupy krem. Towarzystwa dotrzymują jej chrupiące grzanki:) Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 3 małe ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.Cukinie kroimy w kostkę ( jeżeli jest duża i bardziej dojrzała(...)Podduszamy, aż cukinia delikatnie zmięknie. 3. Dodajemy bulion warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy. 4. Po ugotowaniu blendujemy na jednolitą masę. ( Jeśli chcecie możecie jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Ja podałam z grzankami. Jeśli chcecie możecie podać z groszkiem ptysiowym i z keksem śmietany. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta to dodajcie jeszcze trochę bulionu
la cucharaoknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj ) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu). Składniki: 1 kg dyni 4 - 5 ziemniaków papryczka chilli korzeń imbiru ok 2 cm 1 łyżka curry 0,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie: Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych(...)zniewalający aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami swieżej papryczki
Taste Of My Day