SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 litry wody 150 g mieszanki warzywnej ja dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE: Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody. Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję
Gotowanie Patkiprzed nieprzespaną nocą. Nie byłabym jednak sobą gdybym choć łyżki nie spróbowała... Żałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka(...)dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem
Kuchnia w czekoladziepassaty) 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć(...)kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi i ziołami
Czerwień i błękitziemniaki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany do zupy 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka zwykłego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować zupę pieczarkową? Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać
Kuchcik gotujeokazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania. Zupa pomidorowa z duszonych warzyw SKŁADNIKI : 1 duża puszka pomidorów 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła 1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską 1,5l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku makaron do podania PRZYGOTOWANIE : Pomidory z puszki podduszamy wraz(...)maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Gorącą zupę podajemy z makaronem oprószając płatkami pomidorów i szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego(...)Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj parmezan, ewentualnie dopraw solą. Zmiksuj zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej
Chilli Czosnek i Oliwasię kupić kumin, polecam dodać go zamiast kminku - będzie jeszcze pyszniej. PRZEPIS NA PIKANTNĄ ZUPĘ Z KALAFIORA Składniki na zupę: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Poltino ( 400 g ) 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku
kolorowotorcikowojest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę
Zawsze głodna!zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok 5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego
pink enveloperekomendacja dla tego przepisu, prawda? Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym Składniki / na 4-6 porcji: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1 cebula pokrojona w kostkę 1 por pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (wybieram żółtą odmianę) 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej) szczypta gałki(...)smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ziemniaki oraz bulion warzywny, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto. Natkę pietruszki z grubsza posiekaj i wrzuć do malaksera (używam małego pojemniczka z nożem w kształcie litery S). Dodaj
Chilli Czosnek i OliwaBulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze(...)ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać z łupinek. Pomidora i por umyć. Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami
Kulinarne Przebojesałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu(...)posyp natką pietruszki. Zupa krem grzybowa z mascarpone i oliwą truflową Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 500 g leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków czy kurek), oczyszczonych i drobno pokrojonych 750 ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwazacząć i ułożyć pierwsze menu Kiedy zaczniecie planowanie posiłków na tydzień, zauważycie, że tak naprawdę jedyny większy problem może stanowić dobór odpowiednich przepisów. Nie jest sztuką ugotować wielki garnek zupy w niedzielę i jeść ją do piątku. Ale nie o takie gotowanie chodzi. Cel jest taki, żeby było ekonomicznie (czyli nic się nie marnuje i robimy domowe odpowiedniki kupnych produktów(...)Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek – Zupa krem z grzanką x 3. Staramy się robić wszystko razem . Piekąc kaczkę upiekliśmy równocześnie warzywa, które jako frytki podaliśmy do niedzielnego obiadu
Niedzielny kucharzjakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę i koperek myjemy i siekamy. Do gorącego wywaru dodajemy posiekaną botwinę i gotujemy
Salonik smakówPyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje bez tego dodatku. Pycha! Składniki (3 porcje): brokuł bez nóżki (400 g) 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 30 g ziaren dyni(...)minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści - krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki
Pora na pora i pomidora