kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 2 małe ziemniaki 1 mała cebula około1 litr bulionu warzywnego 100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła do smażenia sól i pieprz do smaku płatki chili i natka pietruszki
Cztery Fajerykalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 2 małe ziemniaki 1 mała cebula około1 litr bulionu warzywnego 100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła do smażenia sól i pieprz do smaku płatki chili i natka pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki
Weekendy w domu i ogrodziemasło i kładziemy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy
Życie zamknięte w smakugoryczy , a tego nie chcemy :D Przekładamy do dużego garnka , dodajemy pokrojone w kostkę pomidory , koncentrat lub pomidory z puszki , zalewamy bulionem warzywnym ok. 400 ml , Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min . Po tym czasie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku ( opcjonalnie dolewamy więcej wody , zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać ) , posypujemy świeżą bazylią / pietruszką . Ja swoja miseczkę urozmaiciłam szczyptą czarnuszki
Marcepanowa kuchniaZupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy(...)wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną kukurydzę i gotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie
Amatorka kuchennaFrancuska zupa cebulowa - Reaktywacja Przynajmniej raz do roku przyrządzam francuską zupę cebulową. Przyszedł czas na ser Gruyère, bardzo dobrze wkomponowany w całość dania. Bulion wołowy zastąpiłam wywarem warzywnym, który zgotowałam wcześniej. Rosół wołowy, czy też z kury jest oczywiście intensywniejszy w smaku, co poprawi jakość zupy, ale świat się nie zawali gdy zastąpimy samą wodą. Francuzi lubią zupę wówczas dopieścić
Wino Francja KuchniaPierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu
dolcevitainmykitchenSmaczne kulki w sezamie Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw są bardzo fajnym przepisem na wegetariański obiad. Smakują pysznie, można wziąć je ze sobą do
dolcevitainmykitchenWybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki przepis na smaczną zupę pieczarkową z mięsem mielonym 🙂 Talerz takiej zupy zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. Przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Składniki: 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka z rosołu śmietana 18% (100 g) 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 1,5 kg dyni (ze skórą i pestkami) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Szczypta cynamonu Grzanki Kwaśna śmietana Zupa krem z dyni - przepis: Z dyni nie obierając ze skóry, wydrążamy włókna i pestki. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy
Kuchnia Łukaszawsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypac pieprz, paprykę z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - zupa jest lekka, aromatyczna, smaczna .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięŁatwe Tanie Przepis na rozgrzewającą i zaskakującą w smaku kremową zupę cebulową z grzankami i chipsami serowymi. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 8 cebul 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina 1/3 szklanki śmietany 18% 2 łyżki masła goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do […] Artykuł Zupa cebulowa z serowymi chipsami
PysiaGotuje.plsmaczna zupka, którą serdecznie Wam kochani polecam💜💜💜 Zupę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam rozpuścić masło, dodać do niego wyciśnięty czosnek, sól oraz zioła prowansalskie, wymieszać i posmarować tą mieszanką zapieczony na chrupko chlebek...pyyychotka😊 Składniki: por 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, zielony groszek mrożony 1 szklanka, kostka warzywna pół szt, czosnek 1 ząbek, majeranek(...)ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Warzywa podlewamy wodą, dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy zielony groszek. Doprawiamy zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem
kulinarne odsłony patiDziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu(...)vegety naturalnej Do posypania natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bulion warzywny zagotowujemy. Do bulionu dodaję w całości pomidorki a następnie koncentrat i przecier. Wszystko mieszam. Dodaję przyprawy. Na koniec dodaję kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min aż kasza będzie miękka a zupa zgęstnieje. Zupę podaję z natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie Patkirodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany 30% ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie
Poezja smaku