wyposażone jest w aż 6 ostrzy (4 duże, 2 mniejsze), na szczęście są umiejscowione tak, że nie ma problemu z ich myciem. Do wyboru macie 3 automatyczne programy (gotowanie zup, smoothie i napoje) + program pulse (np. do robienia surówek czy kruszonego lodu) + ręczne ustawienie mocy blendowania. Pierwsze wrażenie Wyglądu sprzętu nie będę opisywać, wszystko macie na zdjęciach. Skupię się raczej(...)które pozwala po niecałych 2 minutach cieszyć się idealnie gładkim napojem. W blenderze możecie przygotowywać także bogate w błonnik soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Całą gamę przepisów znajdziecie na Happycall – link. ZUPY KREMY Happycall posiada także automatyczny tryb do robienia zup. Nie musicie gotować warzyw – wystarczy wrzucić surowe kawałki do blendera i włączyć odpowiedni program
Powiedz dietom nietwinką to zapraszam tutaj . Składniki: 1 pęczek botwinki z buracz kami 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka sól, pieprz siekany koperek wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra) 2 łyżki śmietany do zup kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy odrobina octu lub soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę
Kuchnia domowa Animakaronu. W ten sam sposób przygotowuję ją u siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa to ok.30-60 minut). Gdy nie dysponujemy takim wywarem będziemy dodatkowo potrzebować kawałek
Smaczne Zdroweegzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, więc musimy dostarczyć je z pożywieniem (osoby mięsożerne dostarczają aminokwasy egzogenne głównie poprzez spożycie mięsa). Zupa z zielonego groszku Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego, bulionu lub 1,5 kostki ekologicznego bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli rozpuszczonej w 1,5 litra gorącej wody 1,5 marchewki(...)średniej wielkości ziemniaki (ok 300-340 g) opakowanie mrożonego groszku 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g) ½ łyżeczki soli ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu szczypiorek do posypania zupy Wykonanie: Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż lekko się zeszkli, wsypujemy pół opakowania mrożonego groszku oraz wlewamy pół szklanki gorącego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu
KulinarneImpresje.plBardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Serki topione dodajemy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zupy, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekany koperek
Bajeczna Kuchniaszybkie, pyszne i rozgrzewają nas w chłodniejsze dni. Dzisiaj zapraszam na porową z marchewką i serkiem topionym. A Wy jakie zupy najczęściej gotujecie? Składniki: 3 pory 3 marchewki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1,5 l wywaru warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego sól pieprz Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Białą część pora poszatkować, marchewki obrać i pokroić(...)dusić por ok 10 minut, pod koniec dodać marchewkę i masło i podsmażać jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlać wywar warzywny i gotować tak długo, aż marchewka będzie miękka. Do kubeczka wlać 2 chochle zupy, dodać ser topiony i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać do zupy i wymieszać ponownie. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Smacznego
TrufelkowoWypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka(...)ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty do dekoracji Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku mrozonego dodaj go do zupy i gotuj wszystko do miękkości. Jeśli użyjesz groszku z puszki dadaj go na końcu. Odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji. Zmiksuj
Gotuj Sam!Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie. Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam(...)sprawdzi, ale trzeba ją zrównoważyć inną, mocniejszą przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram
W kuchni Karmel-itkibyć to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka ananasa w kawałkach (200 g) zielona fasolka szparagowa pojedynczy filet z piersi kurczaka kilka świeżych pomidorków cherry wywar warzywny lub bulion drobiowy (opcjonalnie(...)albowiem ich ściany są na tyle mięsiste, że wystarczą w zupełności. Całość gotuje się jeszcze parę minut, na naprawdę wolnym ogniu. Jeśli potrzebujemy więcej zupy, bilans płynów możemy poszerzyć poprzez dolanie bulionu lub wywaru warzywnego
Karczma Honoriettyupiec, przez co jeszcze stały się bardziej aromatyczne. Podałam zupę z grzanką serową (zostało mi czerstwe pieczywo) ale równie dobrze możecie użyć bagietki lub dowolnego pieczywa. Lub całkowicie pominąć ten dodatek. Składniki na 2 porcje: 1 kg pomidorów 6 ząbków czosnku 1 cebula ok 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, oliwa 2 kromki chleba lub bagietki(...)upieczonym czosnkiem. Całość krótko zblendować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić ją w garnku. Następnie dodać zblendowane pomidory i wlać niecałe 500 ml bulionu warzywnego. Gotować razem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zupę zmiksować aby miała gładką konsystencję i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Zupę przed podaniem ozdobić kleksem śmietany, skropić kilkoma kroplami oliwy i posypać
My simple kitchenJeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli. Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej
Ugotowaćchociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego
Poranek na słodkoblogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki
Poranek na słodkogotowana na wodzie. Po ugotowaniu dorzuciłam siemię lniane, nasiona chia, odrobinę jogurtu naturalnego i śliwki. II Śniadanie 10:00 Ogórek zielony. Zupa 13:00 Ogórkowa. Zupa (jak 99% u mnie) ugotowana na wywarze warzywnym. Swojskie ogórki kiszone, mnóstwo warzyw i troszkę jogurtu naturalnego. Pycha! II Danie 16:00 Ziemniaki, mięso z indyka w sosie własnym i mizeria (ogórki i jogurt
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam
Bon appetit mon amie