pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju. W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang BBQ ( http://tomyang-bbq.pl/ ) , który w pierwotnej wersji w Tajlandii pojawił się już(...)domu i na zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkokapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą Makaron z mięsem mielonym po chińsku – błyskawiczne danie na obiad Zupa chińska z kurczakiem i makaronem – szybki i prosty przepis Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko Kurczak z warzywami po tajsku – pyszne danie na obiad Artykuł Sajgonki z piekarnika – szybkie przekąski z ryżem i warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneinnego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza. Nie szukałam wybitnie, czy sławni kucharze praktykują dodawanie zielonego pieprzu do krewetek
gutfutPrzygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina(...)sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy mieliśmy okazję zjeść wyśmienite sushi, które sami przygotowaliśmy, oraz potrawy kuchni tajskiej, które niczym nie ustępowały
SzczyptaSmaQTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie
Moja Delicjasojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste, pikantne i pełne aromatów, a kurczak soczysty. krewetki z ananasem i imbirem oraz tajską bazylią (29 zł) były idealne, soczyste, aromatyczne, wraz z ananasem tworzyły
Kulinarne przygody Gatitysię ze wszystkimi orientalnymi potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej. Curry nadaje naszym potrawom egzotycznego smaku. Warto to docenić
Trochę smaku2 plastry karkówki 1 marchewka sos sojowy ciemny sól pieprz cebula przyprawa tajska szczypta chili 2 ząbki czosnku grzybki mun lub inne ( ja dałam uszak
Gotowanie jest łatwetheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy + sos Sriracha
Kuchnia Bon Appetitswojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże! Krem możesz serwować ze świeżym pieczywem, posypany dmuchaną kaszą jaglaną lub ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga: Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń(...)młodej marchewki, pokrój w kawałki ok. 1 cm 1 l 100 ml zimnej wody kawałek zimnego masła (ok. 1 łyżka) sól himalajska lub morska świeża szałwia/tymianek/bazylia tajska Przygotowanie wlej do szybkowaru 200 ml zimnej wody i dodaj suszone grzyby zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I powstały wywar wraz z grzybami przelej do miseczki w szybkowarze
Szybko SzybkowarPrzyprawa posiada dużą ilość papryki stąd jej ognisty wygląd i smak. oprócz papryki znajdziemy w niej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz
kruche babeczkipodrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce
SMYKWKUCHNIstrony i app: www.eggandsoldiers.co.uk Inne przepisy z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING - klik CHILLI CON CARNE - klik Składniki: (na jakieś 5 porcji) 1 łyżka oleju 3 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* 400ml wywaru warzywnego, albo kurczaczego 2 kawałki skórki z limonki 2 x 150g opakowania miniaturowej kukurydzy ('baby
Lejdi of the houseCo prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w
Czarnawisienkapastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka oleju(...)pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu
Pożeraczka, czyli raz adobrze