zupa tajska - 848 przepisów (strona:35/57)

Tajski bulion drobiowy z północy 351

zawierucha i codziennie spory wysiłek fizyczny, więc kuchnia powinna być treściwa. Ale cały tydzień bez zupy i kuchni orientalnej...? ;) Wytrzymałam, ale od powrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki(...)Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej z filtra 2 skrzydełka kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Zupa curry z krewetkami 142

Kocham takie smaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie

nietylkopasta.pl
Tom Khaa Gun zupa kokosowa 91

oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai, czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na swobodę i improwizację, więc pozwoliłam sobie zaszaleć i odrobinę zmienić składniki. Kurczaka zastąpiłam krewetkami, co z pewnością nie zaszkodziło zupie, wręcz przeciwnie, wyszła wyborna. Doprawiłam ją na lekko ostrą nutę, ale możecie regulować ilość... Read More Artykuł Tom Khaa

SprawdzonaKuchnia.pl
Delikatna zupa tajska z pazurem 140

Nazwałam tak tą zupę ponieważ smak jest delikatny ale również pikantny. Pastę galangal można dostać w klepach z egzotycznymi przyprawami, ale najpewniej przez internet. W Polsce

Kuchnia Pokoleń
Zupa krewetkowa po polsku 227

Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei .  Zupę ugotowałam w garnku   Royal   ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą

Wanilia i Kardamon
Masło orzechowe 128

kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym , zupę orzechową , curry z batatem czy tajską sałatkę . Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane , to moje klasyki. Zrób domowe masło orzechowe

Blendman
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 230

słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi

Cooking Monster
Zupa z podagrycznikiem – tania i zdrowa 156

Zupa z podagrycznikiem – tania, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Znacie podagrycznik? To bardzo popularna dziko rosnąca w zacienionych miejscach roślina, uważana często za chwast. Jej nazwa wzięła się od jej właściwości alkalizujących i oczyszczających – naparem z niej leczono dawniej podagrę czyli choroby reumatyczne i dnę moczanową. Ta roślinka ma sporo cennych wartości, minerałów, witamin – warto ją jeść(...)soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego opcjonalnie, ale bardzo polecam bo robi robotę – 2 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum Jak zrobić zupa z podagrycznikiem: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora

Dorota Smakuje
Zielone curry z kurczakiem i cukinią 119

będzie dla Ciebie niezwykłe doświadczenie smakowe. Indyjskie curry jest zupełnie inne od tajskiego. Tajskie pełne jest świeżych ziół i warzyw, a nie suszonych przypraw.  Aromat curry jest zupełnie inny niż kojarzymy z potrawami wykonanymi z curry w proszku. Konsystencja tajskiego curry jest lżejsza i bardziej przypomina zupę niż gęsty sos, lub gulasz. Zielone curry z kurczakiem. Zielone curry(...)sokiem z limonki - gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec wrzucić liście tajskiej bazylii i jeżeli potrzeba jeszcze raz doprawić do smaku. Zielone curry z kurczakiem podajemy z ryżem jaśminowym. Każde tajskie curry można zrobić mniej lub bardziej pikantne. To zależy od rodzaju pasty curry i od tego ile jej użyjemy. Jeżeli

Moja Książka Kucharska
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 906

zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie - 20 minut i jest gotowa :-) Po trzecie - to idealne rozwiązanie do pracy. Zazwyczaj, kiedy idziecie do pracy kupujecie jakąś gotową mieszankę zupy w proszku, by zalać ją wrzątkiem i zjeść coś ciepłego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Negimaki z shiitake 262

uprawiane (take znaczy grzyby). Grzyby te, a właściwie ich bardziej miękkie kapelusze, używane są głównie w kuchni chińskiej i japońskiej (np. w popularnej zupie miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake

mojewypiekiinietylko
Zupa kryjm ze bani ze chrupiōncōm szinkōm i grzankōma (Zupa krem z dyni z chrupiącą posypką ;) ) 183

Moja Baba 1 mi wczora padała, 2 że na mitag 3 to by nojlepi zjadła zupa ze bani. Listopad to je nojlepszy czas na zupa ze bani. Kedyjś robiōłech już tako ze tajskimi prziprawōma i tak żech sie pomyśloł, że trza by bōło iś 4 w trocha inkszo strona, bo to tyż przeca 5 niy wszyscy- tak jak my- lubujōm

Chop w kuchni
Tajski gulasz z halibuta 226

upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę Tom Kha i kokosowe mleko w proszku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zielony krem w stylu tajskim i chrupiąca ciecierzyca 172

niebie chmury usiłują dogonić światło, a siąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości.  Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze.  Do tego potrójna zieleń(...)świeżej natki pietruszki to zielona troska w każdej łyżce :)  Kremowa konsystencja zupy, a w niej chrupiące kulki pełne smaku, majaczące na języku ziemiste nasionka sezamu u świeża zielonka rozjaśniają stoły, otulają brzuchy i rozpraszają chmury mocą aromatu z lekkim cytrynowym tłem!  Z tyłu głowy majaczą tajskie wybrzeża o białych piaskach, turkusowej wodzie, po której pływają długie, wąskie łódeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana