jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać(...)starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć doprawiać: spróbować czy zupa jest wystarczająco kokosowa, jeżeli
Codzienne Gotowanietajskiego sosu 'sweet chilli' opcjonalnie: listki świeżej kolendry do podania Rozgrzej masło i olej w sporym garnku i na średnim ogniu. Wsyp marchewkę i cebulę, dopraw do smaku i duś około 20 minut, często mieszając. Wlej wywar, mleko kokosowe i sos chilli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 40 minut na wolnym ogniu. Zmiksuj blenderem do czasu, aż zupa będzie
Lejdi of the housePrzepis na sos sriracha Sos z fermentowanych papryczek chili. Przepis na sos sriracha, tajski sos z kiszonych papryczek chili planowałam opublikować od dawna. . Domowy sos sriracha jest równie smaczny jak łagodny sos adżika , jednak pamiętaj o założeniu rękawiczek podczas krojenia papryczek. Kiedy robiłam sos sriracha po raz pierwszy wykorzystałam bardzo ostre indyjskie papryczki. Jeszcze bardziej pikantną wersję możesz uzyskać(...)Żeby przygotować tajski sos sriracha będziesz potrzebowała zaledwie kilku składników: papryczek chili, czosnku, cukru, octu. wody i soli. Do sosu sriracha możesz użyć dowolnych czerwonych, ostrych papryczek chili, ale najlepiej sprawdzą się takie, które mają dużo miąższu np. czerwone jalapeno albo habanero. Pikantność, smak i kolor tego sosu będą się różnić w zależności od użytej papryki. Tajski sos sriracha
Cztery Fajerykrewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do egzotycznej zupy. Drukuj Sajgonki z krewetkami i mango 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Orientalna Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 110 kcal Tajskie spring rollsy wypełnione makaronem ryżowym, krewetkami, mango i słupkami chrupiących warzyw. Zdrowa przekąska
ProstePesto.plPrzepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “ Curry z dynią i łososiem “. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o
Moja DelicjaWyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam ! Zainspirował mnie przepis z tej strony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego(...)średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając. Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego
Stare GaryCanh Chua (dosłownie " kwaśna zupa ") jest zupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa(...)stosuje się plasterki i sok z cytryny, pachnącą limnofilię* ,podpieczone plasterki czosnku i posiekane szalotki . Do każdego rodzaju cahn chua stosuje się też inne zioła, jak np. kolendra czy tajska bazylia. Jeszcze kilka słów o limnofilii - jest to roślina bagienna, bardzo chętnie używana w Wietnamie i Tajlandii jako zioło przyprawowe. Ma ona bardzo ciekawy
Kuchnia PrezydentowejCurry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez
Moja Delicjadostępny, to kuzyn imbiru), kafir- liście o zapachu limonki. Podstawą kuchni tajskiej jest równowaga między pięcioma smakami: gorzkim, kwaśnym, ostrym, słonym i słodkim, które powinny być idealnie wyważone. To kuchnia dość prosta i szybka, chyba dlatego tak często gości u mnie na talerzu. PRZEPIS NA ZUPĘ KOKOSOWĄ Z RYBNYMI PULPECIKAMI SKŁADNIKI: - opakowanie makarony chow mein (zamiennie ryżowy
SMYKWKUCHNIprażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż. Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków - smakują rewelacyjnie. Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupy, zupy, zupy… Ileż to razy stajemy przed dylematem, co zrobić z pozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe(...)części pora- kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla)- ½ limonki- 1 czerwona papryka- suszona chilli w plasterkach- ugotowany makaron tagliatelle- suszony czosnek- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich- sól- biały pieprz- świeżo mielony czarny pieprz- olej kokosowy- szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy
mojewypiekiinietylkosię od lat niesłabnącym zainteresowaniem. Po „boomie” na wietnamskie przekąski, ostre tajskie smakołyki i sushi przyszła pora na ramen. Skąd pochodzi to danie i jakie składniki potrzebne są do jego przyrządzenia? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej. Ojczyzna ramenu Ramen to bez wątpienia najpopularniejsza azjatycka zupa. Danie widnieje w menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego
Tradycyjna KuchniaAlarmy związane ze smogiem odstraszają od spacerów i cieszenia się słoneczną pogodą. Postanowiłam zatem przygotować kolorową zupę kojarzącą się ze słońcem. W wielu sklepach mijający tydzień
Weekendy w domu i ogrodzietego samego powodu polecam też przepis na autentyczne Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami! Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotować zupę oraz przygotować na wiele innych sposobów! Sprawdź nasze najlepsze i niezawodne pomysły
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAzjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą
Wędrówki po kuchni