zupa tajska - 828 przepisów (strona:45/56)

Niedzielny obiad ze smakami świata 108

gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw   Składniki(...)kostkę 200 g ziemniaków 200 g marchewki puszka pomidorów np. pelati 4 szalotki 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 2 czerwone chili limonka pęczek kolendry pęczek bazylii tajskiej 5 liści limonki kaffir 4 łodygi trawy cytrynowej szklanka napoju lub mleka kokosowego 2 łyżki oleju roślinnego pół szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego łyżka cukru brązowego szczypta soli

Ugotowane pozamiatane
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 182

Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka kokosowego, ani nieznośna ostrość przypraw. Pierwszy raz jadłam zupę z mleka kokosowego, która była tak idealnie doprawiona, niestety jak dotąd żadnej innej nie byłam w stanie zjeść do końca – albo zbyt mdła, albo piekielnie ostra. Ta była świetna. Następnym(...)czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich restauracji, z których wiele trzyma naprawdę wysoki poziom. Wi-Taj znalazł swoje miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy dzięki połączeniu smaków dwóch kuchni

Taste and Cook
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 26

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 73

kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Produkty marki Seitenbacher. 139

skład. :) 10) Bulion warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie(...)smak, a do tego pasuje również do dań słodkich (wypróbujcie nanaicecream z ich dodatkiem!). Tłoczony na zimno z nieprażonych i niesolonych pestek dyni. 12) Bio olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny

Poranek na słodko
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 194

blender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)kuchni innej niż moja, mojej Siostry czy Mamy. Wszystkim smakowało, a mnie serce rosło - mam nadzieję, że nie kłamali :D  Udało mi się zaangażować projekt Bangkok - lody tajskie , w którym będę miała okazje stworzyć własną kompozycję smakową lodów - pomysłów mam bardzo dużo, a jeden smak już niedługo przejdzie w fazę testowania - mam nadzieję, że Was zaskoczy! Porażki: Będąc

Cooking Monster
Pyszny rosół z kaczki 143

Tym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 109

Wychłodzone słoiki wkładam do lodówki i marynuję przez tydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek.  Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat  olej do grillowania  kozi ser suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing(...)pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki. Udekorowałam wierzch sałatki bazylią tajską i jeśli możesz to jej smak również ciekawie może wzbogacić sałatkę.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KOKOSOWY KREM Z KALAFIORA, Z SERCEM KARCZOCHA I CHIPSEM Z BOCZKU 127

Jak ja kocham gotować! Uwielbiam spędzać czas w kuchni w poszukiwaniu idealnego, zbilansowanego i wyważonego smaku. Mój mąż śmieje się, że nigdy nie wie co zje

SMYKWKUCHNI
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 49

Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 14. Pad thai w wersji bezmięsnej Makaron ryżowy z orzeszkami ziemnymi i pysznym sosem wielu smaków! To najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Wegański pad thai z tofu! Danie z makaronem ryżowym z orzeszkami ziemnymi 15. Bigos pełen smaku! Bezmięsny bigos to propozycja nie tylko na Wigilię – to doskonała opcja na obiad(...)Makaron w sosie serowym Sycące danie jednogarnkowe z makaronem. Przepis z mozzarellą i szczypiorkiem. Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 18. Zupa zbójnicka z fasolą Jedna z najbardziej treściwych zup – czyli zupa zbójnicka – w wersji bez mięsa. W zupie znajdziesz ziemniaki, białą fasolę, pieczarki i wiele przypraw. Jaki termos obiadowy

Via Gusto
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 112

winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango,  oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping(...)wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje

królestwo garów
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 101

średnie pieczarki brązowe lub białe 1/2 młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 1 1/2 dużej łyżki pasty żółtego tajskiego curry olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń(...)dusimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry. Chwilę przesmażamy razem. Po chwili dolewamy tyle wody, żeby rozpuściła nam się pasta curry. Nie za dużo, żeby nie zrobić z tego zupy ;) Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy mrożony groszek. Zostawiamy tak jeszcze na 3-4 minuty i curry gotowe. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati. Danie jest bardzo proste

vegetanie
Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej 391

uczelnię idealny. Smaczny i na ciepło i na zimno. KUSKUS Z KALAFIORA Składniki: 1 średni kalafior  3 cebule pół główki czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżej tajskiej bazylii lub kolendry 2 łyżki indyjskiej przyprawy Curry sól himalajska świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy. Cebule(...)poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną.         Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ:   Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej   Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej.   Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański

Naturalna Kuchnia