duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 250ml sosu pomidorowego 100g sera korycińskiego 1 kulka mozzarelli 1 puszka tuńczyka kilka filecików anchois garść oliwek 1 czerwona cebula zioła do pizzy (oregano, bazylia) świeża rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać
Obiad gotowyOstatnio robię wiele past. Są bardzo różnorodne i pyszne w smaku. 200 gram ekologicznych pestek ze słonecznika namoczonych przez noc suszony pomidor łyżeczka koncentratu pomidorowego odrobina skórki z cytryny ząbek czosnku lub czosnek niedzwiedzi sól do smaku pieprz do smaku Wszystkie składniki pasty zblendować na pastę. Przełozyć do naczynia i trzymać w lodówce kilka
AZgotuj!około 3 mm grubości, nie ma zaokrąglonych brzegów. Przysmak królowej Najbardziej znana Pizza Margarita została wymyślona na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Margarita to pizza w kolorach włoskiej flagi. Sos Pomidorowy symbolizuje czerwień, ser Mozzarella kolor biały, a bazylia zieleń. W 2009 roku Margarita została uznana za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność ( STG – Specialita’ Tradizionale Garantita ). Sposób jej przygotowania został jasno określony
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrową rybkę dla całej rodziny. Przepis z najnowszej książki pt. "Rodzinna kuchnia Lidla" z moimi modyfikacjami. Składniki: 700 g filetu z dorsza lub sandacza 5 łyżek pesto bazyliowego lub pomidorowego kilka małych pomidorków sól, świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Umyte i osuszone filety oprószyć solą. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć na nim filety
wyzwania kuchennezielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany
kulinarne odsłony patiśniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny
Kulinarne przygody Gatitykremowy serek INDIA lub TAPAS , które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi np.: tortille i nakładamy resztę składników), kremowy serek pomidory z bazylią jest idealny do zupy pomidorowej - zagęści ją i nada niezwykłego delikatnego smaku oraz aromatu, a serkiem z czosnkiem i ziołami możemy posmarować kawałki sera feta, który dalej panierujemy w bułce tartej i smażymy
Moja Książka KucharskaPolecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej ZALEWA: 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju około 700g keczupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kurkumy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone
Moja Książka Kucharskaziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :) Smacznego :) K.K. *przepis zaktualizowany
Moja Książka Kucharskaszklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki soli Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajo 3 łyżki przecieru pomidorowego Dodatki (wg uznania) np. 1/2 puszki kukurydzy 2 kabanosy pieczarki ser żółty Wykonanie: Mieszam ze sobą osobno składniki mokre i osobno suche. Następnie dodaje do składników mokrych pokrojone dodatki
Tradycyjna Kuchniaktóra scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam! Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem Składniki na 8 gniazdek: 2 płaty ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 50g boczku wędzonego
Smak mojej kuchnisztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:) W pierwszej
Justa próbuje gotowaćmąkę, olej, wodę oraz przyprawy i zioła. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną. Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Nachosy: 200 g mąki kukurydzianej
Via GustoSkładniki: 3 kg dyni (obranej) 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) 1 kg cebuli (obranej) 2-3 papryki chili 2 łyżki soli Składniki zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie: Dynię, cebulę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieRozdzielną Składniki: 400 g ciecierzycy 200 g cebuli 100 g pora (biała część) 200 g marchwi 100 g pietruszki 100 g selera 4 łyżki tłuszczu 200 g koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli łyżeczka domowej wegety łyżeczka musztardy łyżeczka oregano 2 liście laurowe pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały
Dieta Rozdzielna i Zdrowie