mnie powinno być go 2 razy tyle 3 zmielone ziarna ziele angielskiego 1 mała cebula, posiekana 1 posiekany ząbek czosnku 4 łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki koncentratu pomidorowego woda 2 łyżki masła 2 łyżki miodu wielokwiatowego sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojony boczek smażymy na patelni, dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkich,chyba dlatego, że użyłam ketchupu marki Jamar. I przyznam się szczerze że niesamowicie zaskoczył mnie on swoim smakiem, gęsty, nie rozdziela się w nim woda, łagodny i naprawdę pomidorowy. Wow! Producent pisze: "Ketchupy JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się
Życie zaczyna się w kuchninaleśniki: 2 szklanki mąki, około 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego, 3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone
JejKuchniaszczypta so li. Składniki na farsz: Kawałek czerwonej papryki, 1/4 pomidora (obranego ze skórki), 3 plasterki wędliny, około 10 plasterków kiełbasy, 5 plasterków sera żółtego. Dodatkowo: Ketchup lub koncentrat pomidorowy, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta ostrej papryki. Przygotowanie: Pomidora kroję w plasterki, paprykę siekam. Zagniatam ciasto, cienko wałkuję, kładę na suchą patelnię (bez tłuszczu). Piekę pod przykryciem około 4 minuty
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść
JejKuchniawiększa cebula, 8 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (lub mniej/więcej - zależy, jak ostre chcemy), łyżka masła, zioła prowansalskie, szczypta soli, większa szczypta cukru, około 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki wod y. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, szklę na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli wraz z posiekaną ostrą papryczką. Chwilę
JejKuchniasoli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8 mniejszych ogórków kiszonych, 80 dag kiełbasy, 2 małe pomidory lub około 7 łyż. przecieru pomidorowego, pieprz cayenne, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, majeranek, szczypta oregano i bazylii, olej, zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki - aby danie było bardziej gęste (opcjonalnie). Przygotowanie: Cebulę
JejKuchniakawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smaruję koncentratem i posypuję ziołami prowansalskimi, Wędlinę, ser, pieczarki i paprykę kroję
JejKuchniaoregano 1 łyżka cukru 1/2 l mleka Farsz: 1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę
Lawendowe Niebospaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy
Kucharzyca500 g mrożonych owoców morza (krewetki, małże, kalmary) 50 g masła 250 g sypkiego ryżu do risotto 1 czerwona papryka 1 por (biała część) ok. 100g
Pij soki wyciskanemnie góralskiej karczmy, poczęstował nas banalnie prostą w przygotowaniu, a niebywale pyszna w smaku przystawką. Kiedy dowiedziałam się, że wymagają klasycznych składników do kiszenia, odczekałam tylko do początku sezonu pomidorowego żeby szybko zakisić pierwszą, próbna porcję. Pomidory są smaczne już po tygodniu, ale jeśli wytrzymacie jeszcze kilka dni będą naprawdę oszałamiające, jak ja to mówię "gazowane" ;) Składniki Czas przygotowania
Słodki Kompromiswymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie pokłady letniego nastroju nakłoniły mnie do sięgnięcia
Słodki Kompromis