zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:624/1190)

Polenta z szybkim sosem bolońskim 193

jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą polenty jest to ,że można podawać

Kopystką po garach
Pasta serowa 145

szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku

Kopystką po garach
Pulpety w sosie pomidorowym 135

bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem

Kopystką po garach
Nowa odsłona schabowego, czyli schaboszczak z pomidorami 174

podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól,  Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Do podania: Ryż szałwiowy np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/ryz-z-masem-szawiowym-i-swieza-szawia.html

Kopystką po garach
Paprykarz szczeciński 180

domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200 g.) 1/2 niewielkiej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 woreczka ryżu (może być mniej) 1/2 większej marchwi 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki) 1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki) Olej Oliwa z oliwek Majeranek  Sól Pieprz Papryka ostra Papryka słodka Ew. Harrisa PRZYGOTOWANIE: Gotujemy ryż. Makrelę obieramy ze skóry

Kopystką po garach
Sos z kiełbasy....pyszny 271

kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda 1-2 łyżki mąki Maggi w płynie ew.sól PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na odrobinie tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę-przesmażamy. Dodajemy koncentrat-teraz uważamy,żeby

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 201

kiełbaski zwyczajne z majerankiem 1 jałowcowa lub inna podsuszana Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki) Sól Pieprz Liście laurowe (3-4 szt.) Ziele angielskie (8-10 kulek) Koncentrat pomidorowy (u mnie Pudliszki-prawie cały słoik) Olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Rano grzyby odcedzamy ale wodę zachowujemy-dodamy ją do gotowanej kapusty Kapusta( jeżeli

Kopystką po garach
Gulasz Węgierski 326

więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Moje posty

Słodka Strona
Koktajl pomidorowy 140

Wiosna zbliża się coraz śmielej, dlatego powoli nadchodzi czas na zdrowe i pyszne koktajle. Dziś proponuje koktajl pomidorowy z dodatkiem ziół prowansalskich i szczypiorku. Czas przygotowania i ilość porcji 5 minut, 2 porcje. Produkty 300 ml kefiru, 2 pomidory 1 cebula szalotka, szczypiorek, zioła prowansalskie, pieprz. Przygotowanie Kefir przelej do wysokiego naczynia. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę

Fit&Fast Kitchen
Faszerowana cukinia. 230

folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce. - Dodać sól i pieprz jeszcze raz wymieszać. - Farszem napełnić

Eli Gotowanie
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego 166

spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy

Szefowa kuchni
Papryka z piekarnika, faszerowana kaszą i mięsem. 177

zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła,  potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :) Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy,  ... przyprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Jak papryki mamy w naczyniu dodajemy sos i wstawiamy na 220st.C / 30min. do piekarnika. Potem serwujemy na gorąco :) Smacznego

chleba naszego
Gulasz z dzika / Wild boar stew 261

ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

karmelowy
Mięsko w pysznym sosie słodko-kwaśnym 188

jajka przyprawa do gyrosa Galeo około 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 cebula 2-3 łyżki suszu warzywnego 1 szkl.octu białego winnego  około 20 dkg cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1 -1,5 szkl.wody sól, pieprz listek laurowy, pieprz naturalny Mięsko pokroić w niedużą kostkę,Jajka wymieszać z przyprawą do gyrosą i 4 łyżkami mąki kukurydzianej.Odstawić, aby mięsko

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa tarta 167

mielonego mięsa indyczego przyprawionego chilli, solą i pieprzem 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 średnia cebula 1 średnia ostra papryczka ser żółty (u nas czerwony - pomidorowy i zielony - bazyliowy, ale może być też zwykły) CIASTO:  Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania