Krem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć
królestwo garówponad 100 lat i które całkiem nieźle się trzyma w naszym sadzie. A że miałam też ziemniaki z ekologicznej uprawy to postanowiłam coś z tym zrobić Tak powstał sycący krem ziemniaczany z jabłkiem, w dość lekkiej, bezmięsnej wersji, chociaż kusiło mnie, żeby dodać chipsy lub skwareczki z wędzonego boczku. Jako dodatek powstały za to pieczone, aromatyczne i chrupiące chipsy(...)łyżeczkę soku z cytryny. Umyj jabłka, obierz je i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj wszystko przez około 15 minut. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przelej do talerzy i posyp pietruszką. Składniki 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu 1 i 1/2 cebuli
Eat me! Fit me!poleży wiec za długo w lodówce. Co więc zrobić, aby ją uratować? Pomysł na to zaczerpnęłam od znanej edukatorki ekologicznej Sylwii Majcher - przerobiłam sałatkę na zupę! Zupa z sałatki jarzynowej - przepis Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1-2 kromki czerstwego pieczywa, szklanka sałatki jarzynowej, 1,5 szklanki wody, sól i pieprz do smaku, natka(...)kawałki pieczywa i przesmaż razem mieszając co jakiś czas. 4. Do garnka dodaj sałatkę jarzynową, całość zalej gorącą wodą i gotuj 15 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. 5. Dopraw zupę solą i pieprzem, posyp natką pietruszką. 6. Podawaj z grzankami, uprażonymi pestkami dyni lub migdałami. Jeśli zupa po zblendowaniu wyjdzie zbyt gęsta dolej jeszcze trochę wody, aby uzyskać
Z notatnika dietetykaziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga: Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie(...)wypij albo zamroź na inną okazję) dodaj ulubione zioło, kawałek zimnego masła i wszystko dokładnie zmiksuj (jeśli dodajesz całych łodyg tymianku, to przetrzyj krem przez sitko po zmiksowaniu, a dopiero potem przetartą zupę zmiksuj z kawałkiem masła) Dmuchana kasza jaglana. Grzybki usmażone na maśle
Szybko Szybkowarsobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje, nie rezygnujcie z jego dodatku. I choć może(...)czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z kilkoma kroplami sosu sojowego. Smacznego! Jeszcze tylko jutro, i wolne... Nareszcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: ? 2 szklanki ugotowanej białej fasoli(...)minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. ? Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. ? Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody
To co kochamAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. • Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać
To co kochamRewelacyjny krem z dodatkiem aromatycznego sera. Składniki: 500 g selera naciowego 1 cebula 80 g sera rokpol oliwa z oliwek 100 ml słodkiej śmietany18% 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania(...)rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem. Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję
R'n'G Kitchenobrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym
przepisy- MilkiWspaniała, gęsta, treściwa i bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i ciecierzycą. Ideał na mroźne dni. Inspiracją do przygotowania dania byłą zupa kowbojska z fasoli z
Mienta blogCzas czytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy, wystarczy 20 minut i można rozkoszować się jej smakiem. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego zupa nabiera cudownego, bardzo
SprawdzonaKuchnia.plBotwinka to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wersja z
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która nie zawiera żadnych sztucznych, gotowych dodatków a jedynie zdrowe bogate w witaminy warzywa. Stanowi mix tego co najbardziej potrzebne naszym
Szalona Kuchnia EwelinyNiezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne
Szalona Kuchnia EwelinyTo tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i
Szalona Kuchnia EwelinyIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka
MarciochaKucharzyW taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyKochani tak na szybko przygotowałam zupę z dyni, którą wymusiłam od kolegi. Skubaniec nie chciał mi jej oddać, ale udało się. Jak nie uda się kupić
pieprzny smaczek