zupa krem - 8065 przepisów (strona:301/538)

Krem pieczarkowy 172

Mocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 1kg pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 70g selera 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 120ml śmietany 30% sól pieprz olej Wykonanie: 1.  Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać(...)czosnek, obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone warzywa w kostkę, pieczarki i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 3.   Krem pieczarkowy podawać z grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą 108

rozpieszcza, a kolor  tej zupy jest niezwykle słoneczny. W taki sposób muszę się ratować brakiem słońca na niebie. Dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest  gęsta i niezwykle sycąca - stanowi danie samo w sobie. Krem z pieczonej papryki idealnie smakuje z chrupiącą grzanką. Polecam! Krem z czerwonej papryki z ciecierzycą Składniki:  3-4 czerwone papryki 1 cebula(...)obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle aby je zakryła, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Gdy zupa się ugotuje lekko ją przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i doprawić do smaku.  Podawać skropioną oliwą i przybraną posiekanymi czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z grillowaną

Codzienne Gotowanie
Zupa z kalarepy 77

Wiosenna zupa z kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania,  przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu. 3 porcje 1 litr delikatnego bulionu lub rosołu 2 duże kalarepy 2 większe marchewki 3 ziemniaki sól pieprz opcjonalnie wegeta 1/4 szklanki słodkiej śmietanki koperek 1 łyżka masła Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy(...)bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką  na gładki krem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu około 4-5 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Zupa pieczarkowa 197

pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można ją podać w towarzystwie utłuczonych ziemniaków z cebulką lub makaronem (typu łazanki). Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc “Krem pieczarkowy”. The post Zupa pieczarkowa appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Ekspresowa zupa krem ogórkowa dla dzieci 194

dzieci również…  a potem przyszła refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml

Kolizje Smaków
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 136

laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam

Smakołyki Asi
Zupa krem z kukurydzy 177

gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min.  Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy. Zupa idealnie pasuje z grzankami ziołowymi

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa marchewkowa z kolendrą 350

kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości.  Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu. Ugotowaną zupę posypać kolendrą. Mniam

Humanistka w kuchni
Gazpacho – chłodnik idealny na lato 137

się ciepłem kuchenki. Dziś mam dla Was propozycję na zupę chłodnik bez gotowania – hiszpańskie gazpacho. Prosty i szybki przepis – wystarczy oczyścić warzywa, zblendować wszystko na gładki krem, schłodzić i zupa

Vegan Taste
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 170

coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami.  Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw.  Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem. 4 czerwone papryki 4 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego sól, świeżo zmielony

Smakołyki Asi
Zupa marchewkowa 175

jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Krem z zielonych szparagów 143

Aromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z  chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie(...)muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do postaci kremu. 4. Krem szparagowy podawać z łyżką gęstej śmietany i ptysiowym groszkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa brokułowa 166

Delikatna, bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na lekkim rosole drobiowym. Przepis jest sprawdzony i lubiany przez dzieci. Taką zupę można też zmiksować na krem i podać z grzankami lub serem feta. Jeśli lubisz kremowy zupy na bazie warzyw, to gorąco polecam mój przepis na krem z cukinii

AniaGotuje.pl
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 91

ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru(...)ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem z groszku wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały

Moja Delicja
Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem 231

mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski

Czerwień i błękit