zupa krem - 8065 przepisów (strona:298/538)

Zupa z kalarepy 98

Wiosenna zupa z kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania,  przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu. 3 porcje 1 litr delikatnego bulionu lub rosołu 2 duże kalarepy 2 większe marchewki 3 ziemniaki sól pieprz opcjonalnie wegeta 1/4 szklanki słodkiej śmietanki koperek 1 łyżka masła Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy(...)bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką  na gładki krem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu około 4-5 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Zupa pieczarkowa 218

pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można ją podać w towarzystwie utłuczonych ziemniaków z cebulką lub makaronem (typu łazanki). Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc “Krem pieczarkowy”. The post Zupa pieczarkowa appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Ekspresowa zupa krem ogórkowa dla dzieci 211

dzieci również…  a potem przyszła refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml

Kolizje Smaków
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 149

laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam

Smakołyki Asi
Zupa krem z kukurydzy 194

gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min.  Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy. Zupa idealnie pasuje z grzankami ziołowymi

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa marchewkowa z kolendrą 366

kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości.  Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu. Ugotowaną zupę posypać kolendrą. Mniam

Humanistka w kuchni
Gazpacho – chłodnik idealny na lato 154

się ciepłem kuchenki. Dziś mam dla Was propozycję na zupę chłodnik bez gotowania – hiszpańskie gazpacho. Prosty i szybki przepis – wystarczy oczyścić warzywa, zblendować wszystko na gładki krem, schłodzić i zupa

Vegan Taste
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 185

coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami.  Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw.  Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem. 4 czerwone papryki 4 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego sól, świeżo zmielony

Smakołyki Asi
Zupa marchewkowa 191

jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Krem z zielonych szparagów 161

Aromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z  chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie(...)muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do postaci kremu. 4. Krem szparagowy podawać z łyżką gęstej śmietany i ptysiowym groszkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa brokułowa 185

Delikatna, bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na lekkim rosole drobiowym. Przepis jest sprawdzony i lubiany przez dzieci. Taką zupę można też zmiksować na krem i podać z grzankami lub serem feta. Jeśli lubisz kremowy zupy na bazie warzyw, to gorąco polecam mój przepis na krem z cukinii

AniaGotuje.pl
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 106

ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru(...)ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem z groszku wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały

Moja Delicja
Jutro znowu będzie pomidorowa... 176

wielką różnicę :) Ta pomidorowa nie jest taka, jak klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry".  Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu(...)moja teściowa taką właśnie robi i bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę

bistro mama
Zielony krem z białego batata i szparagów 219

mnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz

Szybko Szybkowar
Zielony krem z białego batata i szparagów 182

mnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz

Szybko Szybkowar
Kremowa zupa z dyni i batatów 124

Zupa w postaci kremu, to idealna propozycja na pierwsze danie. I nie chodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-) A do tego dynia i batat to wspaniały duet - przekonaj się sama! Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Zupa krem z marchwi i pora 119

Wiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące

Milion Smaków
Zupa krem z pora 112

Różnego rodzaju zupy gotuję dosyć często, ale niewiele z nich zostało opublikowanych na moim blogu. Tym razem jednak  postanowiłam się z wami podzielić przepisem na pyszny krem z pora. Zupa jest prosta do przygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g pora (jasne części) 2 łyżki masła około(...)obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 4. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Wstawić na gaz i zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami 194

Tradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 3 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 100g selera

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem 176

Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, podana z chrupiącymi grzankami z serem pleśniowym i gruszką. Brzmi jak idealne danie na jesień? ;) Takie właśnie jest! Jakiś czas temu

Mienta blog
Jesienna zupa cukiniowa z ciecierzycą 182

Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania