smażymy. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i świeżą kolendrą. Smacznego
Tajemnice SmakuWlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni
To co kochamprzez praskę. • Wlać wino, zagotować i dolać bulion. Gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu. • Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Połowę zupy zmiksować na gładki krem i połączyć z niezmiksowaną. W ten sposób zupa zostanie zagęszczona, ale cebula będzie wyraźnie wyczuwalna. • Gotową zupę wylać na talerz, posypać żółtym
To co kochamznalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu. Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza. Zupa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródKrem z zielonego groszku Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was. Składniki: (4 porcje) - zielony groszek łuskany (400 g) - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - jogurt naturalny - 2 łyżki - masło - 1 łyżeczka - bulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa(...)Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego
Fit-aminaŚmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula(...)zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy na krem razem z listkami mięty a następnie dosmaczamy sokiem i skórka z cytryny. Nakładamy do miseczek i dekorujemy mleczkiem kokosowym oraz dowolnymi prażonymi pestkami czy nasionami
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu w ilościach zadowalających. Jeżeli chodzi o pieczywo do grzanek, wybierzcie jakiekolwiek ulubione. Ja akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego(...)większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki. Ja do zupy dodałam
KardamonovyNiedawno robiłam krem z białych warzyw , a dziś zapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka
Weekendy w domu i ogrodzieblogu nie ma mojego sztandarowego przepisu! Co za „fo pa”! Muszę szybko nadrobić zaległości, bo na prawdę przyrządzam ją dosyć często. Zupa pomidorowa w moim wykonaniu to tak na prawdę krem z pomidorów. Nie dodaję do niej klusek ani ryżu, wkład stanowi sam miąższ pomidorowy i podaję ją z odrobiną tartej mozarelli. Zupa z makaronem może zawierać sporo(...)ziół – bazylii i oregano. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać 100ml płynu (woda lub bulion/rosół) i całość zblendować za pomocą blendera na gładki krem. Jeszcze raz skosztować czy jest dobra w smaku. Zupę podawać z dodatkiem tartej mozarelli, ozdobioną listkami świeżej bazylii lub oregano. 1 porcja to ok. 130 kcal , węglowodany: 9g, białko: 8g, tłuszcz: 7g Informacje
Dietologwolnowaru o pojemności 4,7 litra musimy podwoić ilość składników. Aby uzyskać gładką konsystencję trzeba zblendować nie tylko soczewicę, ale też pomidory. Jeśli nie zależy Wam na uzyskaniu zupy o konsystencji kremu, to soczewicę lub toor dal można dodać od razu do wolnowaru. Czas gotowania w wolnowarze opcja high 5 godzin opcja low 7 godzin Ciekawostki o kuchni indyjskiej Indyjskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz do smaku, chwilę dusić aż zmieknie. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać kminek i teraz tak możecie zupę zbledować na krem lub zostawić w takiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce
Sama słodycz i szczypta chilinaszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem . Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami , ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała
Monia miesza i gotujegarnka z ziemniakami i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się
Kulinarne przemysleniapodczas Restaurant Weeku . Przystawka w Menu A: zupa curry z krewetkami i kurczakiem. Przystawka wegetariańska (Menu B) Po tak świetnej zupie curry można by pomyśleć, że szefowi kuchni — Mateuszowi Malinowskiemu trudno będzie zadowolić podniebienia wegetarian, ale nic bardziej mylnego! Krem szafranowy, który przygotował specjalnie z myślą o Festiwalu, broni się i to bardzo mocno. Jest przyjemny, wiosenny i ma cudowny(...)Dodatkowo szafran dodaje fajnej nutki orzeźwienia, co sprawia, że krem nie jest zbyt ciężki. To bardzo smaczne danie i widać, że ktoś tu ma dobrą rękę do zup. Przystawka w Menu B: krem szafranowy z oliwą z nasturcji. Danie główne mięsne (Menu A) Danie główne to popisowy numer Steak N' Roll nawiązujący do klasycznej Reuben Sandwich, lecz podany z lekkim
Food SquareNieco chłodniejsze ostatnie dni sprawiły, że zatęskniłam za rozgrzewającą zupą. W mieszkaniu miałam spory zapas papryk z Polskiego Zagłębia Paprykowego, więc postanowiłam przygotować zupę na ich bazie, zwłaszcza że jesienią piekąc chleb, piekę przy okazji warzywa i w lodówce miałam zapas pieczonej papryki. W przepisie poniżej podaję sprawdzony sposób na to, jak upiec papryki, by potem było przy nich mniej(...)wlać ok. litra wody. Wrzucić do niej gałązkę selera i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw korzeniowych. Pod koniec gotowania dodać paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, i podawać
Weekendy w domu i ogrodzieminut, aż zacznie się lekko przypalać. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu przez 30 minut. Do zupy wlej śmietankę i zagotuj. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć 6 obranych krewetek i podgrzewaj jeszcze 3 minuty. Na patelni, z dodatkiem oliwy i plasterków czosnku, obsmaż odłożone krewetki (po 1 minucie
Delicious Placezupa? I okazało się, że jest to strzał w dziesiątką - była super :). Nie mogłam zdecydować czy zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki: 10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula(...)kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Tutaj krem
Łycha smaków