tradycyjna, jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest ona przygotowywana bardzo często na wszelkiego rodzaju uroczystości, spotkania, wesela. Flaczki wołowe to klasyczne danie, które nie tylko w Polsce cieszy się popularnością, zyskało ją również na całym świecie. Jej aromat, bogaty smak i odżywcze składniki sprawiają, że jest jedną z ulubionych zup wielu kultur. Zupa z flaków wołowych może być podawana samodzielnie(...)porach roku. Przeczytajcie przepis do końca, podaję Wam w nim wiele ciekawych wskazówek i modyfikacji, które możecie wprowadzić podczas przygotowywania tej zupy. Jeśli, macie ochotę spróbować również innych ciekawych zup to z pewnością zainteresuje Was delikatny w smaku krem z marchewki, czy zupa ryżanka, która jest polecana w wielu dolegliwościach żołądkowych. Flaki składniki Flaki przyprawy Jak widzicie, tym razem pozwoliłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki
Szalona Kuchnia EwelinyNiezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni
Szalona Kuchnia Ewelinykawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis na zupkę z marchwi , którą można zrobić wykorzystując
Pani domowastopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczon ą paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na such ą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić
kulinarne odsłony patiZupa o najbardziej intensywnym kolorze:D może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300
MarciochaKucharzyMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1
MarciochaKucharzyJa wykonywałam akurat ten krem z myślą o mojej półrocznej córeczce, dla której sama przygotowuję jedzenie, bo wiem wtedy dokładnie co w tym jest. na zdjęciu
dom-agi.plprzepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jeśli ktoś zagląda tu regularnie to wie, że uwielbiam zupy (jak nie wystarczy, że zajrzy do zakładki z zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele(...)jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. C. też zjadł i stwierdził, że za mało słona... Dobrze, że w tę stronę, bo dosypać soli to przecież żaden problem. Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 900 g marchewki 2centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was zupkę o nietypowym smaku, a mianowicie słodki krem z kukurydzy konserwowej połączony z pieczonymi orzeszkami z ciecierzycy. Orzeszki z cieciorki są bardzo smaczne, a poza tym możemy je podawać jako zdrową przekąskę. Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan. Do zupy polecam również(...)zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie przecieramy przez sito. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie zmieniamy wodę na czystą i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami
kulinarne odsłony patiwrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu. 3. Ser ucieramy
My Culinary ArtRamen to rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć „modny”. Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry(...)szafran itd. Dziś, zainspirowana tymi smakami przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę. Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników. Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Zachwyćcie się razem ze mną! SKŁADNIKI: * świeże, miękkie, soczyste pomidory – 4-5 szt * dynia
Ostra na Słodko