przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min. Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną kolendrę i skrojoną paprykę. #glutenfree #vegan #lactosefree
Spektrum Smakuminuty. Przyprawić imbirem w proszku, wlać sok pomarańczowy oraz zalać bulionem tak aby przykryć dynię. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dolać śmietankę, wymieszać. Zblendować zupę na gładki krem. W razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem łezki Arc Pol i posiekaną natką pietruszki Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachBardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje. Składniki: 6 średnich cebul 2 ząbki
Szalona Kuchnia Ewelinypowszechnie wiadomo, należy spożywać warzywa ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych, ponieważ każda zawiera określone składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
Nie do chrzanu!Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli morskiej i gotować do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę pogotować. Zupę zblenderowac na krem, dodać śmietankę. Doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Kuchenne aromatyJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
Życie zaczyna się w kuchniokoło 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pestkami granatu i listkami kolendry
Smakowity Blog Kulinarnypokrywkę i zagotować. Po jakimś czasie warzywa wymieszać, tak aby wszystkie się ugotowały. Całość gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, to wyłączyć palnik i zmiksować zupę na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać w talerzach lub miseczkach z dużym kawałkiem wędzonego łososia i posiekaną natką pietruszki. #krakus #smacznieiszybko
Passions hobbies lifeAromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni
Mienta blogoraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem na krem. Dodajemy cukier, sok z limonki i doprawiamy solą do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu lub małymi sucharkami
Zielona Kuchniadalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami
Smakowity Blog Kulinarnybułką. Jest bardzo uniwersalny i to, do czego go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszego pomysłu i wyobraźni. Lubisz bataty ? Jeśli tak, to polecam Ci ten krem! Ja lubię bardzo! :) Najbardziej kremowe zupy z ich znaczącym udziałem, ale też niedawno na kolację spróbowałam smażyć batatowe placki i... już je uwielbiam :) jedyne, co mi się w batatach nie podoba to... cena(...)dosyć wyczuwalne w tym przepisie. A jeśli jeszcze nie wiesz czy je lubisz (bo nie każdy kupuje, ja ten smak poznałam dopiero niedawno), to najpierw spróbuj zupy ;) Ok - żarty na bok :) a krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb
Kolorowy Przepisownikseler. • Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamgrzanki ostatnio podawałam do zupy cebulowej, ale pasują również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: • 1 chleb tostowy pszenny • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • papryka słodka i ostra • 1 łyżeczka majeranku • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju
To co kocham