zupa krem - 8065 przepisów (strona:317/538)

Zupa tikka masala / Tikka masala soup 313

Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka z papryką i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem i podawaj. Smacznego! English version Tikka masala

karmelowy
Zupa krem z pomidorów i cukinii 160

Sezon pomidorowy więc pomidorowa ze świeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej cukinii  3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć(...)zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować aż cukinia będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, dla smaku i koloru. Jeszcze

Monia miesza i gotuje
Krem z czerwonej papryki z fenkułem 133

zapowiedź zbliżającej się jesieni. Gorąco polecam tę zupę!Jeśli jednak nadal czujecie lato, to możecie podać tę zupę na zimno jako pyszny i orzeźwiający chłodnik*. Ja jednak wolę ją w wersji na ciepło, ale może to ze względu na tutejszą pogodę ;)  Krem z czerwonej papryki z fenkułem Składniki:  1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki(...)woda zakryła warzywa. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie.  Zdjąć z ognia i odstawić, aby zupa nieco przestygła, po czym dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie użytymi wcześniej przyprawami. Zupę podgrzać i podawać z ulubionym pieczywem.  *  Zupę można także podać

Codzienne Gotowanie
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 147

nowego sprzętu kuchennego - miksera stojącego zwanego także mikserem kielichowym. Oczarował mnie swoim wariactwem i prędkością miksowania. Tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić krem ze szpinaku (i chyba nigdy go nie robiłem). Bałem się tylko, że zupa wyjdzie nudnawa. Dlatego(...)wiedziałem, że trzeba ją zrobić porządnie i przemyśleć każdy krok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół

Right Behind The Kitchen
Zupa cebulowa-francuska 93

Czas czytania: 2 min Zupę cebulową można spotkać w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Najpopularniejsza jest zupa cebulowa-francuska. Uważam, że jest to jedna z

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z chrzanem 108

Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież

SprawdzonaKuchnia.pl
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem 220

warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat . Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed zakończeniem gotowania. Wtedy makaron bardzo ładnie połączy się z kremem . Jeśli zamierzasz odgrzewać zupę następnego dnia, sugerowałabym wrzucać osobno kilka tortellini do miseczek. Zapobiegnie to wchłonięciu nadmiernej ilości płynu w makaron. Choć i tak następnego dnia zupa będzie wymagała dolania niewielkiej ilości

Słodkie Gotowanie
CAPPUCINO POMIDOROWO-POMARAŃCZOWE 137

kroimy. Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile. Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna). Zupę podajemy ze śmietanową pianką poprószoną cynamonem i skórką pomarańczową. Smacznego

Kuchnia w oparach
Zupa rybna Bouillabaisse 171

Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza 119

Zainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 156

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1

MarciochaKucharzy
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 176

Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Kremowa zupa szparagowa 159

dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska(...)szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem ze szparagów wykładamy na talerze, na środku układamy ugotowane czubki szparagów, posypujemy grzankami. Smacznego! The post Kremowa zupa szparagowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczarek z pestkami dyni 195

zupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem cukiniowo- czosnkowy 165

cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu tak aby ją zahartować. Dodajemy mieszaninę do zupy, przyprawiamy do smaku głównie pieprzem. Czekamy

Mango Papaja