Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku. POTRZEBUJEMY: Duży ziemniak lub batat Seler 2 marchewki 2 pietruszki Dużą cebulę 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka PRZYGOTOWANIE: Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy
Fleksitarianizm.plDelikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale
Buniabaje w kuchnidusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym
Smakowity Blog Kulinarnysię dłuższe, noce chłodniejsze. W tym okresie potrzebujemy rozgrzewających, pożywnych posiłków, aby ogrzać nasz organizm. Aromatyczny krem z marchewki to idealne danie na jesienno - zimowe chłody. Słodycz marchewki i gruszka, przełamana nutą imbiru i szczyptą chili. Połączenie składników idealne. Gęsta i sycąca zupa z pewnością Was rozgrzeje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą. Zupę podajemy z grzankami. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego
Wanilia i Kardamonwszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu
Gotuj z MisiemCukinia dostępna jest praktycznie cały rok, możemy ją grillować, robić przetwory czy kotleciki, dziś przedstawiam najprostszy i najszybszy sposób na jej przyrządzenie. Zupa z cukinii posmakuje każdemu, jest delikatna i bardzo lekka. Możemy podawać ją z grzankami, kleksem śmietany, ale doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Składniki (4 miseczki): 1 średnia cukinia 2 cebule 1 pietruszka 2 ząbki czosnku papryczka(...)drobno posiekaną papryczką chilli. Następnie wlać do garnka wody lub bulion, tak by płyn przykrył warzywa w garnku. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać listki bazylii i zblendować. Doprawić krem solą/sosem sojowym oraz pieprzem. Smacznego
Dobra karmaCzas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie
SprawdzonaKuchnia.plW tak cieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej
MarciochaKucharzyNa dwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych
MarciochaKucharzyżadnych magicznych składników nie zawiera. Jednak jeśli ktoś bardzo lubi smak selera to gdy jej skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko(...)temperaturze 180 stopni C. Gdy seler w zupie będzie miękki wyławiamy z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Przed podaniem zupę należy podgrzać. Po nalaniu do miseczek dekorujemy zupę odrobiną śmietany i natką pietruszki. Podajemy razem z pierożkami
Przysmaki Karolkipomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować ok 15 min. Do zupy włożyć pulpety,przykryć i gotować ok 10 min od wypłynięcia na wierzch. Pulpety odcedzamy. Zupę miksujemy na gładki krem,dodajemy przyprawy tj pieprz,pieprz ziołowy,paprykę ostrą i słodką,zioła prowansalskie,bazylię suszoną - ewentualnie ząbek czosnku . Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilkę gotujemy aż zupa
Niespełnione zdolności kulinarnegarnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni
Weekendy w domu i ogrodzieNiezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu
Szalona Kuchnia EwelinyPrawdopodobnie już o tym wspominałam, że u nas po niedzieli zawsze jest zupa na obiad, aby odciążyć żołądek po weekendowym obżarstwie. Ku mojej wielkiej radości kalarepa
greenscarfZupa szpinakowa z mlekiem kokosowym Wiosna to czas gdy wszystko kwitnie i się zieleni. Z tego też powodu również w mojej kuchni zrobiło się zielono. Od
Codzienne Gotowanie