zupa krem - 8065 przepisów (strona:326/538)

Żurek Wielkanocny 165

Wielkanoc bez żurku? Nigdy! A ten najlepszy robi mój tata :-) Z zakwasu, który sam przygotowuje, z chrzanem, który sam ściera... tylko wędzarki wciąż nie mogę się

Czary - gary w kuchni
Żurek 123

Czas czytania: 2 min Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z

SprawdzonaKuchnia.pl
Rosół z pieczoną na ostro marchewką 144

Gdy przypominam sobie smak domowych chwil, myślę o rosole podawanym tradycyjnie na niedzielny obiad. Przyznam szczerze, że ja weekendy w kuchni przeznaczam raczej na eksperymenty i

Mienta blog
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 189

Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.  Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana(...)zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i jajkiem pokrojonym w kostkę

Walijskie Pichcenie
Krem dyniowo gruszkowy z makaronem z soczewicy 94

Jesienny rozgrzewający krem. Powiem szczerze że jeden z lepszych które robiłam. Chyba za sprawą gruszki która przełamuje lekko mdły smak dyni. Z makaronem bezglutenowy i serem blue pycha. Polecam dodać sos balsamico on też nadaje fajnego smaku zupie.     2 marchewki 1 kg dyni 2 korzenie pietruszki 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera 2 gruszki 1 cebula

wesoła kuchnia
Zupa podwójnie ziemniaczana 71

Został mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 batat ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 płaska łyżeczka imbiru ? sok z 1/2 cytryny(...)seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. ? Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Krem z zielonego groszku i jarmużu 82

Zielona zupa jesienią to nadzieja na szybką wiosnę, chociaż jesień mamy piękną i nie ma co narzekać. No ale jeśli komuś znudzi się zupa dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: ? 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego ? 5 liści jarmużu ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 3 ziemniaki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz(...)gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. ? Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham
Zupa krem z kopru włoskiego 88

Subtelny, anyżowy krem, powinien zadowolić amatorów zup podawanych właśnie w ten sposób. Tak, nie jest to coś, czym można się "zapchać", bo w jedzeniu nie tylko o to chodzi. Jest to doskonały starter do dania głównego. Idealnie sprawdzi się też na kolację. Kto jeszcze nie próbował takiej wersji, serdecznie zapraszam do wykonania. Gwarancja smaku

R'n'G Kitchen
Krem z warzyw i gruszek z pulpetami z indyka i sera 158

Składniki: Pulpety:  400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól(...)dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie odławiamy pulpety a zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pulpety nakładamy na talerze, zalewamy je kremem , wierzch posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Podajemy

Qchnia po prostu
Zupa krem z pokrzywy, która smakuje jak szczawiówka :D 201

dodaj do zupy. Gotuj około 10 minut. Dodaj sól, pieprz i odrobinę chilli. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo (około 10 minut we wrzątku wystarczy). Zupę zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw według swoich kubków smakowych. Przelej do misek i udekoruj kleksami jogurtu lub śmietany oraz połówkami jajka na twardo. Wcinaj na zdrowie! Składniki na 4 porcje

Eat me! Fit me!
Kremowa zupa grzybowa z grzankami 124

Moja wariacja na temat zupy grzybowej. Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka".    Składniki: Zupa: 2 cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek

My simple kitchen
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami 537

Czerwony   barszcz   z   postnymi   uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie   Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) 165

gałązkami tymianku.  Doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli,  poi tagliateli a fettine.   In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio

La grande e la piccola cuoca
ZUPA CEBULOWA Z PARMEZANEM 143

gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy garść startego parmezanu tak aby tylko się rozpuścił i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz zupę zblendować na gładki krem, lecz nie jest to konieczne. Podajemy z dużą ilością parmezanu oraz domowymi grzankami. Bagietkę lub bułkę pokroić, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku kilka minut w temp

Calzonella.com
Zupa krem porowo-ziemniaczana z wędzonym łososiem (Crema di porri e patate con salmone affumicato) 171

czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku.  Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia,  natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli

La grande e la piccola cuoca