zupa krem - 8065 przepisów (strona:335/538)

Krem z warzyw i gruszek z pulpetami z indyka i sera 154

Składniki: Pulpety:  400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól(...)dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie odławiamy pulpety a zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pulpety nakładamy na talerze, zalewamy je kremem , wierzch posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Podajemy

Qchnia po prostu
Zupa krem z pokrzywy, która smakuje jak szczawiówka :D 186

dodaj do zupy. Gotuj około 10 minut. Dodaj sól, pieprz i odrobinę chilli. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo (około 10 minut we wrzątku wystarczy). Zupę zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw według swoich kubków smakowych. Przelej do misek i udekoruj kleksami jogurtu lub śmietany oraz połówkami jajka na twardo. Wcinaj na zdrowie! Składniki na 4 porcje

Eat me! Fit me!
Kremowa zupa grzybowa z grzankami 112

Moja wariacja na temat zupy grzybowej. Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka".    Składniki: Zupa: 2 cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek

My simple kitchen
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami 528

Czerwony   barszcz   z   postnymi   uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie   Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) 156

gałązkami tymianku.  Doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli,  poi tagliateli a fettine.   In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio

La grande e la piccola cuoca
ZUPA CEBULOWA Z PARMEZANEM 135

gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy garść startego parmezanu tak aby tylko się rozpuścił i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz zupę zblendować na gładki krem, lecz nie jest to konieczne. Podajemy z dużą ilością parmezanu oraz domowymi grzankami. Bagietkę lub bułkę pokroić, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku kilka minut w temp

Calzonella.com
Zupa krem porowo-ziemniaczana z wędzonym łososiem (Crema di porri e patate con salmone affumicato) 165

czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku.  Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia,  natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli

La grande e la piccola cuoca
Krem dyniowo-pomidorowy z fetą 220

Gęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe

Mienta blog
Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :) 206

się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze

Moje Kuchenne Rewelacje
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 442

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Zielony krem z pora i groszku 179

Aromatyczny, rozgrzewający krem, w którym lekko ostry, wyrazisty smak pora idealnie łączy się z łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami 150

Aksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii. Składniki: Krem: 2 cebule 15cm pora 2 ząbki czosnku

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z kalafiora z dodatkiem curry 151

Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje. Składniki: 500g

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową 156

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkiem 188

Krem to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw.  Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z brukwi i soczewicy... 149

łyżeczkę suszonej natki pietruszki  (opcjonalnie).  Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym

Lejdi of the house
Staropolski krupnik domowy 149

Parę dni temu znów został mi „mocny” wywar mięsno-warzywny po przygotowaniu mięsa – a dokładniej z golonki. Szkoda wylewać taki wywar, a półka

Magiczny Garnek
Brokułowa zupa krem 133

Zapraszam na zupę brokułową w formie kremu. Zupka jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 140

Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem.  **** PREPARAZIONE Scottate i pomodori in acqua bollente per circa 1 minuto, scolateli e privateli della buccia. I pomodori tagliate a pezzi. In una grande casseruola riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Zupa brokułowo-serowa 229

Podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.  Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.  Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.  Smacznego

bistro mama
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 156

Cukinie kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Zupa cebulowa z grzankami 132

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy(...)każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku

Di gotuje
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 183

umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka z zupą. Gotuj ok. 2 min., aż czosnek zwiędnie, następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi, udekorowaną kleksem śmietany i kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie). ➤ Wskazówka:  Jeżeli nie masz czosnku niedźwiedziego, możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KREM Z BURAKA 183

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 156

oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam.  Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem

Kukuleczki
Zupa pomidorowa z krewetkami 192

Szybka zupa pomidorowa, gdy nie ma się za wiele składników w lodówce, a mamy ochotę zjeść coś nietypowego i ciekawego. Zapraszam na zupę pomidorową z użyciem kremu Poltino, z dodatkiem szpinaku i krewetek. Całość smaku dopełnia ocet balsamiczny. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z batata z mlekiem kokosowym 128

całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi.  Wartość odżywcza całego dania   Wartość energetyczna: 758 kcal Białko: 15 g Tłuszcze: 34,8 g Węglowodany: 83,4 g Błonnik

Mango Papaja
Krem kalafiorowy z białą czekoladą 171

      Jeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny

Wylizany Rondel
Zupa podwójnie ziemniaczana 132

gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. • Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Krem z zielonego groszku i jarmużu 142

pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. • Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. • Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 150

wrzucamy do gotującej się wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie.  Podwieczorek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym 192

czosnek. Dodajemy imbir i curry, chwile podsmażamy. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili

Atlas Smaków
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 143

wrzucamy do gotującej się wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie.  Podwieczorek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 208

Dlatego większość czasu spędzamy w domu zajadając się czekoladkami, batonikami i innymi słodkimi przekąskami. efekty takich działań zdecydowanie widać podczas pierwszych wiosennych spacerów. Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim

Pysznosci Babci Basi
Zrób sobie mleko roślinne w Sojowirówce :) 216

namoczonych, z soi, orzechów, wiórków kokosowych, zbóż, nasion. Czas trwania 30 minut  NEKTAR - czyli inaczej smoothie/koktajl na bazie świeżych owoców. Czas trwania 30 sekund ZUPA - występująca w formie kremu z drobno zmielonych warzyw. Czas trwania 25 minut KASZKA - szczególnie przeznaczona dla dzieci. Możesz ją przygotować ze zbóż, owoców, strączków, warzyw, nasion. Czas trwania 30 minut OWSIANKA - przygotowana z pełnych

Zdrowie na języku :P
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI 141

skórkę.  Cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszklij na oliwie. Do rondelka przełóż paprykę, obrany i podpieczony czosnek, całość zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.  Smacznego

Kukuleczki
Rosół 194

Ile kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek

Wołowina od rekina
Orzeźwiający chłodnik z makaronem Konjac 204

Stało się…upały niemające litości skutecznie odstraszają od gotowania i szaleństw w kuchni. Ale coś jeść trzeba, prawda? :) Jeśli nie zdążę przygotować sobie obiadu wcześniej

Mienta blog
Krem z zielonego groszku z dojrzewającym serem 145

Jeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku

Ala piecze i gotuje
ZUPA CEBULOWA 96

mąki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.  Podlej bulionem, dodaj liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.  Dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz zblendować na krem.  Przelej do miseczki żaroodpornej posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na program grill i piecz około 5 minut, tak aby ser tylko się lekko przypiekł

Kukuleczki
Barszcz wigilijny 152

Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień

Czary - gary w kuchni
Krupnik z płatków owsianych 147

Tak sobie myślę, że po wczorajszym dniu pączkowej rozpusty, a przed jutrzejszą ostatnią sobotą przyda się przepis na coś lżejszego :-) Ja ostatnio głównie bazuję na różnych

Czary - gary w kuchni
Aromatyczny i szybki rosół 160

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie

Magiczny Garnek
Tradycyjny barszcz czerwony 129

Rating: Każdy z Nas chyba lubi barszcz czerwony. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam go! Mogłam go zjadać z ziemniakami i kotletem schabowym – nietypowe podanie barszczu czerwonego

Magiczny Garnek
Zupa krem z cukinii 136

czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki  Onse

Gotowanie i blogowanie
Zupa z batatów 241

minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut.   Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie

Simple Dish
Zupa krem z cukinii 153

oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego

kgwjanczewo
Chłodnik pomidorowy z fetą 245

Idealny obiadek w czasie upałów Chłodnik pomidorowy z fetą SKŁADNIKI: kilka pomidorów 1 papryka 2-3 ogórki czarne oliwki 2-3 ząbki czosnku 1 cebula feta

MarciochaKucharzy
Krokiet z farszem pieczarkowym 254

Krokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki

Ogrodnik w podróży
Rosół królewski 155

Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej

Magiczny Garnek
Zupa krem z brokułów 185

pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

KasiekGotuje
Liebster Blog Award razy cztery 174

talerz - w czym wolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwony krem a'la gazpacho i powrót do blogowania :) 191

 Zupełnie przypadkiem, Paweł, rokujący światową sławą muzyk z Evergreens, przypomniał mi dziś o blogu :) Witajcie :) Minął rok. Ciężki, pracowity, kończący i rozpoczynający wiele spraw. 

Spektrum Smaku
Zielona kolacja / Green smoothie dinner 190

Cześć ;) Wiecie jak to jest, kiedy w głowie rodzi się pomysł, w ustach czujecie już smak, a ręce wiedzą, jakie składniki ze sobą połączyć, aby wszystko

Spektrum Smaku
Crème de courgettes 156

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym czosnkiem i listkami tymianku przekładamy do rondelka, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, do miękkości cukinii, studzimy. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek, rozpuszczamy cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 212

grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych

Czerwień i błękit
Krem z brokułów 135

zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa krem ze śliwek i dyni 84

nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad

Milion Smaków
Zupa z kopru włoskiego z cukinią 148

Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku

Ala piecze i gotuje
Szczawiowa z jajkiem 163

Po weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem  SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g

MarciochaKucharzy
Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem i jajkiem 154

W prezencie otrzymałam worek ogórków :D Trzeba je wykorzystać!!! SKŁADNIKI: 6 ogórków szklarniowe 3 ząbek czosnku sól, pieprz, świeży koperek duży jogurt

MarciochaKucharzy
Aromatyczne flaki z boczniaków 98

Kolejne zbiory z naszej plantacji  i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku

MarciochaKucharzy
Letni chłodnik z botwinki 145

Idealne danie na upalne dni Letni chłodnik z botwinki  SKŁADNIKI: pęczek botwinki z buraczkami 2 ogórki gruntowe posiekany świezy koperek szczypiorek 2 jajka ugotowane na

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 234

Dawno nie jedliśmy rosołku:)  Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść

MarciochaKucharzy
Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru 217

misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.  Przykryć i gotować w ustawieniu low  6 do 8 godzin  lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić sola, pieprzem.  Można dodać nieco śmietany. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Krem z cukini i szpinaku 157

Składniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy  2-3

Gaździnka warzy
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 247

przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Dyniowy serniczek :) 196

Wczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało

Zdrowie na języku :P
Masełko dyniowe 140

dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 149

twarde szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem.  Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekki chłodnik buraczkowy 174

Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik

kolorowotorcikowo
Szparagi z sosem holenderskim 139

doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańska zupa z bobu 150

się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie przepis wg Nigeli Lawson) . Dobrze jest dodać do niej świeżego estragonu i sporo mleka. Smakuje, jak to bób(...)bulionem, wrzuć bouquet garni, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Krok 2 Wyciągnij bouquet garni, przypraw białym pieprzem i kurkumą. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Posól do smaku. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Smacznego! Artykuł Marokańska zupa z bobu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zupa krem pomidorowo-dyniowa 173

kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pan brokuł z gorgonzolą 141

Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula

Wylizany Rondel
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 157

bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek. Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy nie trafiły w moje gusta smakowe(...)także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze

kolorowotorcikowo
Zupa krem z marchewki 225

garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Toskańska zupa pomidorowa 201

Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą   i pieprzem.   6.   Gotujemy ok. 30 min. 7.   Następnie dodajemy posiekaną (lub suszoną) bazylię i zabielamy zupę śmietaną. 8.   Całość miksujemy na jednolity krem. 9.   Podajemy posypaną startym parmezanem z chrupiącą bagietką. Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej na kawałki, która sobie pływa

Pan i Pani Smith w kuchni
Słodko-pikantny krem z czerwonej soczewicy z curry 159

długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej(...)garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą.  Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy

ChilliJemy
Krem selerowo-ziemniaczany 160

Jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki(...)garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką

Ugotować
Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki 148

ilością zawieranych witamin i mikroelementów te świeże, dlatego naprawdę warto po nie sięgać ;) Pozostając wciąż w kolorystyce zielonej, przedstawiam Wam dzisiaj przepyszny i w cudownym kolorze krem z zielonego groszku w wersji zimowej :) Zupa sama w sobie jest wyrazista w smaku ale całości dopełniają fantastyczne grzanki z natką pietruszki, parmezanem i...migdałami, a czas przygotowania nie przekracza 30 min. Sycąca(...)szczypcie pieprzu, rozgrzewająca. Czy to wszystko nie brzmi wspaniale? Musicie uwierzyć mi na słowo, że to połączenie smaków i tekstury kremowej zupy z chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje ;) Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego! Zimowy krem z zielonego groszku Potrzebujesz: 400g mrożonego zielonego groszku Hortex 1 cebulę 1 łodygę selera naciowego 70g białej części pora 2 listki laurowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 196

zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY. Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa dyniowa 174

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor!  Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam. Polecam na jesienny obiad. 850 g dyni po obraniu 450 g ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka  korzeń pietruszki 1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka łyżka curry łyżeczka kurkumy łyżka garam masala sól, pieprz do smaku(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.  Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami

Smakołyki Asi
Zupa dyniowa z ciecierzycą 120

Dzisiaj na obiad orientalne smaki i coś bardzo rozgrzewającego ! Zupa dyniowa z ciecierzycą i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s Jest to brytyjska marka

I LOVE LIFE