Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury
codojedzeniakrem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę
Miód i pieprzprzed popołudniowymi zajęciami. Zadaniami, treningami, rowerami.... Mamy dosyć szeroki repertuar zup, ale są w naszym jadłospisie takie, które pojawiają się częściej. Wszyscy chętnie jemy zupy kremowe, jednym z przykładów jest krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory
I tu będę miała takie teZupa pieczarkowa u mnie jest zawsze hitem, bo za każdym razem robię jej inną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól
Magiczne Życie Martyprzepis na zupę szparagową wyróżnia dodatek sera feta, dzięki któremu nabiera przyjemnej wyrazistości. Jest też bardzo kremowa i to bez dodatku mąki. Przepis na zupę szparagową z serem feta Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego, 4-5 większych ziemniaków, 2 cebule, 1 pęczek zielonych szparagów, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 200 gramów(...)sera feta , pęczek koperku, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić zupę szparagową z serem feta? W garnku rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i trochę więcej niż połowę ziemniaków pokrojonych w kostkę, smaż do lekkiego zrumienienia. Wlej wywar, gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj pozostałe ziemniaki, gotuj 7 minut, dodaj pokrojone w szparagi
Kulinarna Polskalaurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)). Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek. Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym jabłkiem, ale nie jest
IMPRESJA SMAKUśmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść. Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie
Stare Garysparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, p odsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQZupa kalafiorowa z ziemniakami Prawdziwa klasyka właśnie zawitała na bloga. Zupa kalafiorowa jest każdemu znana, ale ja postanowiłem nadać jej dzisiaj wyjątkowego sznytu… Duża ilość koperku i mleczko kokosowe sprawiły, że zupa kalafiorowa wzniosła się na WYŻSZY POZIOM . Przepis na zupę kalafiorową w moim wydaniu, to gwarancja ugotowania niesamowicie PYSZNEGO i WYJĄTKOWEGO obiadu! Mam pewność, że w takim wydaniu(...)posmakuje ona każdemu Co jeszcze można zrobić z kalafiora? Jeśli masz dużo kalafiora i szukasz sposobu na jego wykorzystanie, to polecam Ci również krem z kalafiora oraz indyjską zupę kalafiorową . Na drugie danie świetnie sprawdzą się kotleciki z kalafiora , klopsiki z kalafiora oraz curry z kalafiora . Na przystawkę natomiast polecam hummus z kalafiora , który podany ze świeżym pieczywem lub warzywami
BlendmanAromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli
wyzwania kuchennedrobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie Zobacz też: Krupnik z grzybami Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa meksykańska Zupa ogórkowa Przepis na zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki nóżka i skrzydełko z kurczaka marchewka pietruszka
Kuchnia Bazyliibędzie miękki. Zestawić z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W przypadku gotowania w całości cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, wyjąć ją z zupy. Do wystudzonej zupy dodać pokrojoną mozzarellę i całość zblendować na gładki krem. Ewentualnie doprawić solą do smaku (ja nie soliłam). Zupę podawać gorącą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka ilość zupy - około
Gospodyni MiejskaNiesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy. Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego
R'n'G KitchenJeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego
Moniki SmakołykiOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLSamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem oleju z pestek dyni
babka w formie