Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych
SprawdzonaKuchnia.plNowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości. Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagarnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki
My Culinary Artbędzie lekka sałatka, zupa kalafiorowa lub przygotowanie puree do dania głównego. Możemy także podać go na ciepło lub na zimno, posypując np. tartą bułką, parmezanem lub polewając oliwą. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z kalafiorem. Polecam również pomysł na pizzę na spodzie z kalafiora, na którą przepis znajdziesz w e-booku dostępnym tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Krem z kalafiora(...)rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj kalafior i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi prażonymi migdałami na wierzchu. Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym Składniki: 1 duży kalafior, umyty
Via Gustosię powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni , która jest bardzo treściwa i NIESAMOWICIE PYSZNA! Zupa dyniowa Zazwyczaj zupa dyniowa kojarzy się z klasycznym kremem, który swoją drogą uwielbiam. Tym razem jednak miałem ochotę ukręcić coś innego… Dzisiejsza zupa z dyni piżmowej(...)sobie sporą ilość brukselki, czerwonej fasoli oraz pomidorów. Zdecydowanie można się nią najeść Delikatnie pikantna, kremowa, o zróżnicowanej teksturze. Szukasz więcej dyniowych inspiracji? Na blogu znajdziesz REWELACYJNY przepis na krem z dyni . Jeśli masz takie ciągoty do dyni jak ja, to sprawdź koniecznie ostatnio dodane kopytka z dyni , curry z dynią oraz panierowaną dynię . Czas na deser? Tutaj dynia również
BlendmanSezon grzybowy jeszcze trwa - pogoda na grzyby na szczęście jeszcze jest. Dziś polecam Wam mój przepis na zupę ze świeżych borowików, jest pyszna i mega aromatyczna
Moje Kuchenne RewelacjeNa bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :) Lekka zupa z delikatnych listków botwinki i młodej
Mienta blognasze udko,ziele i liść również,dodajemy nasza upieczoną cukinię razem z sokiem który powstał podczas pieczenia i upieczony czosnek wyciskamy ze skorupki i również dodajemy do zupy,całość blendujemy na krem ,doprawiamy świeżym czosnkiem ,solą ,pieprzem i ewentualnie maggi jak lubicie,dodajemy śmietanę. Smacznego!! Rada: jak mam młody seler to liście płucze i związuje same lub z liśćmi
Swojskie jedzonkokajeński. Smażymy jeszcze 2 minuty, zdejmujemy z ognia. 3. Ugotowany wywar przecedzamy, wyrzucamy wszystko poza marchewką, którą wkładamy z powrotem do zupy. Dodajemy ugotowany groch i smażoną cebulkę. Gotujemy przez 20 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 4. Miętę drobno siekamy, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Całość
My Culinary Artbazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :) Krem z Pieczonej Papryki 6 żółtych papryk 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej Wiewiórypowodzeniem może zastąpić groszek konserwowy w sałatce, ale można podawać go jako dodatek do drugiego dania, np. z ziemniaczkiem i kotletami mielonymi. U mnie tym razem w postaci kremu z zielonego groszku ale z dodatkiem cukinii. Składniki na 4 duże porcje: 1 cukinia, waga do 1 kg (u mnie mrożona ale z mojego ogrodu) 200 gram zielonego groszku ( również(...)minutach dodajemy cukinie. Dusimy parę minut. Wrzucamy całość do gotującego się zielonego groszku na 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Blendujemy do momentu aż zupa otrzyma konsystencje gładkiego kremu. Serwujemy w mojej ulubionej wersji z białym wędzonym twarogiem
Życie zaczyna się w kuchniZupa pieczarkowa inaczej, bo zabielana jest mlekiem kokosowym, które nadaje kremowi niesamowity, delikatny(...)aksamitny smak. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: „Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób
Niedzielny kucharzZupa pieczarkowa inaczej, bo zabielana jest mlekiem kokosowym, które nadaje kremowi niesamowity, delikatny(...)aksamitny smak. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: „Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób
Niedzielny kucharzCzas czytania: 2 min Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki
SprawdzonaKuchnia.plzupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, do miękkości. Ugotowane skrzydełka i cebulę wyjmuję z zupy. Zupę miksuję przy pomocy blendera na krem. Na końcu doprawiam słodką i ostra papryką. Gotową zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZupa szczawiowa w trochę innym wydaniu bo w formie kremu i z lekką nutą mięty. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Nie zalecam tyko długo przesmażać szczawiu bo traci kolor. 1 cebula duża 3 ziemniaki 3 garście szczawiu 1 litr wywaru warzywnego sól, pieprz 3 gałązki mięty 1/3 szklanki śmietany słodkiej olej do smażenia 3 jajka Szczaw dokładnie przebieram
wesoła kuchniakalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw. Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Smakołyki Asi