zupa krem - 8065 przepisów (strona:294/538)

Krem z buraczków 154

minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki

My Culinary Art
Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej 185

Dodajemy pieprz, czosnek granulowany. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz

Dorota Smakuje
Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 137

czosnek granulowany, szpinak, posiekaną kolendrę. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi

Dorota Smakuje
Zupa dyniowa z soczewicą 211

spraw przemyśleć, poukładać, zweryfikować własne podejście do nich... ale mniejsza o to, najważniejsze, że jestem i nigdzie się już nie wybieram :-) Przygotowałam dziś dla Was sycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki(...)powierzchnię warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego

Czary - gary w kuchni
Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa 165

Pośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie. Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania. Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrzanowy krem z bialych warzyw 153

jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino , są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z pomidorów malinowym na różowym winie 135

Pyszny i proty krem z pomidorów malinowych, które porwałam prosto z ogródka mojej mamy. Delikatny, smaczny i z bezbłędnymi dodatkami: brązowym ryżem i salsą z pomidorów.  Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów  ząbek czosnku  cebula  1 litr bulionu  250 ml różowego wina  sól, pieprz  1/2 cukinii  oliwa z oliwek(...)Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska 164

Gotujemy ok. 30 minut. Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny. Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką. Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Smacznego

Ostra na Słodko
Letnia porzeczkowa zupa 177

Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych

Szalona Kuchnia Eweliny
Czereśniowa zupa 298

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa ze szpinakiem 167

Wiosenna zielona zupa ze szpinakiem jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Takie dania ratują mnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu :) 2 cienkie

Mienta blog
Zupa pomidorowa z awokado i mozzarellą 185

Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy

Czary - gary w kuchni
Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla 146

Te zupę pierwszy raz ugotowałam kilka lat temu, gdy w tv pojawił się serial "H2O wystarczy kropla", którego fanką była wtedy moja 8-letnia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z leśnych grzybów z łazankami 140

roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę. Pamiętacie może kubek , który otrzymałam od firmy Tarka i miarka ? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę(...)razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela. Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. W czasie

PatiGotuje
Krem z leśnych grzybów z łazankami 132

roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę. Pamiętacie może kubek , który otrzymałam od firmy Tarka i miarka ? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę(...)razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela. Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. W czasie

PatiGotuje