Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory(...)następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu znalazłam w sieci przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki, długo za mną chodził, bo brzmiało to naprawdę wyśmienicie. Nie da się ukryć, że lubię słodycze i słodkie smaki,ale niestety jeśli chodzi o zupy to chyba jestem tradycjonalistką.Słodki smak zupy zupełnie mi nie odpowiadał (dla mnie za słodki,bardziej deserowy), no ale skoro już(...)dodajemy posiekaną cebulę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i starty na drobnej tarce imbir gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko, zestawiamy zupę z ognia i całość miksujemy na jednolity, gładki krem (przed zmiksowaniem trzeba wyjąć ziele i liście laurowe). Krem doprawiamy szczyptą soli oraz chilli. Podajemy z chipsami z pietruszki , groszkiem ptysiowym lub skropiony oliwą
Bon appetit mon amiewynagrodzić fakt, że możecie przygotować z nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem. Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie(...)śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się smakiem zupy szparagowej nawet w środku zimy. Zupa z obierek szparagów - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: obierki i końcówki z jednego pęczka szparagów, 2-3 ziemniaki, 2 łyżki masła klarowanego, cebulę, 2 ząbki czosnku, domowa przyprawa do zup (opcjonalnie), litr wody, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Z notatnika dietetykaDzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)połowę bulionu i gotować przez 10 minut. 6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki. 7. Zmiksować na gładki krem. 8. Dodać resztę bulionu. Nadal miksując, dodać śmietanę, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 9. Tak przygotowany krem schłodzić. Jeśli chcemy podać
W mojej kuchnidostatkiem sprawiła, że musiałam je jakoś wykorzystać, ażeby nic się nie zmarnowało 😎 W tamtym roku robiłam sok pomidorowy (przepis znajdziesz TUTAJ ), dlatego w tym postawiłam na zupę. Dokładnie jest to gęsty krem pomidorowy , który smakuje przegenialnie! Jest słodko-kwaśny, idealnie kremowy i oczywiście wyraziście pomidorowy. I choć ilość użytych pomidorów może dla niektórych z Was okazać się dość pokaźna(...)przetarte pomidory. Całość zagotuj, pod przykrywką. Po zagotowaniu, dodaj sól i pieprz. Gotuj w dalszym ciągu na pełnej mocy, bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody i naturalnie zagęścić zupę. Po 30 minutach, wyciągnij papryczkę chilli i zmiksuj całość (np. za pomocą blendera ręcznego). Dalej gotuj na pełnej mocy bez przykrycia, przez kolejne 45 minut. W tym czasie sprawdź
Zdrowie na języku :Pmiłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety Składniki: - 1 kg buraków - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 l bulionu mięsnego - 1 marchewka - ćwiartka selera - sól, pieprz - feta Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy(...)tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody. Krem z buraków podajemy z kawałkami buraków i z fetą. Zamiast fety można też dać grzanki. Smacznego
Kuchenne WariacjeScroll down for recipe in English. Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... pokrzywy :) Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. Wypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :) Składniki: (6 porcji) 2 garści liści młodej pokrzywy 1 garść(...)pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksuj na krem. Podawaj posypaną listkami tymianku i parmezanem. Today I come with a recipe for soup - cream of ... nettle
Delicious Placeniż pozostałe urządzenia. Więcej o urządzeniu poczytasz na braunhousehold.com Blenderem przygotowywałam masę rożnych dań, wszystkie widzieliście na moim IG stories, były to domowe konfitury, kremy śniadaniowe, pasty, surówki, placuszki, zupy kremy, pesto, koktajle, naleśniki, pancakes i wiele innych, blender towarzyszy nam codziennie w kuchni i mogę go Wam śmiało zarekomendować. Przepisy na dania , którymi się z Wami podzielę zrobiłam
SMYKWKUCHNISuper prosta i super pyszna zupa jarzynowa , to moja całoroczna propozycja na smaczną zupę dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony i zapewniam, że każdy poradzi sobie z ugotowaniem tej zupy. - można z niej zrobić krem - zupa ugotowana w 25 minut - bardzo dokładny opis i wiele porad
AniaGotuje.plZupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur → Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem → Zupa krem z białych szparagów Artykuł Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakPrawdziwie wiosenna słoneczna i aromatyczna zupa-krem. Pamiętajcie, że w przygotowaniu zupy z marchewki kluczowe jest jej doprawienie. Jeśli nie będzie wystarczające, zupa będzie mdła i słodka, jeśli przesadzicie, "zabijecie jej smak, jest to więc wyzwanie, jeśli chcecie potrenować balans smaku ;). Tutaj wszystko dokładnie przemyślałam i dobrałam tak, żeby do siebie pasowało - słodycz ze słonym, ostrym, chrupiącym, kremowym ;) Kleks wędzonej
Quinoa Raz!który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki porcja rosołowa
Kuchnia BazyliiWegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część
wesoła kuchniapokrywką i zostawiamy. Gdy zupę chcemy od razu podać to zupę z soczewicą gotujemy ok. 10 minut kontrolując jednocześnie stan soczewicy aby się nie rozgotowała, no chyba że chcecie zupę krem z soczewicy to gotujcie zupę dłużej . Smacznego! The post Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis! Zobacz też: Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Zupa krem z buraków Przepis na zupę botwinkę Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki porcja rosołowa 2 l wody 3 marchewki pietruszka mały seler z natką 2 liście laurowe
Kuchnia Bazyliizdjęłam groszek jeszcze gorący i nieco mi opadł. Zmądrzałam przy kolejnym pieczeniu! Groszek jest bardzo delikatny i przepyszny. Z tej porcji wychodzi mnóstwo ptysiowego groszku. Bardzo polecam:) Zupa krem z brokułów Składniki na zupę: Świeże brokuły, bulion warzywny, sól, cukier, odrobinę soku z cytryny. dobra śmietana lub jogurt. Wykonanie: Brokuły najlepiej przygotować na parze i zmiksować dodając bulion
Leśny Zakątekcannelloni zamiast tradycyjnej szynki parmeńskiej:) Wegeterianie powinni być zachwyceni! https://frosch.blogspot.de/2016/06/szparagowe-cannelloni.html Spaghetti dla bardzo wybrednych i wymagających smakoszy - z białymi szparagami i truflami! https://frosch.blogspot.de/2017/05/spaghetti-z-biaymi-szparagami-i-truflami.html Szparagowy klasyk - zupa krem z białych szparagów:) Przygotowanie zupy wymaga trochę zachodu, ale warto! http://frosch.blogspot.de/2014/05/zupa-krem-z-bialych-szparagow.html Ziołowe naleśniki z fioletowymin szparagami smakują rewelacyjnie:) http://frosch.blogspot.de/2014/05/fioletowe-szparagi-z-ziolowymi.html Sałatka z zielonymi szparagami i zielonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupy-kremy uwielbiam z wielu powodów: nie trzeba brudzić wielu naczyń, ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a jeśli zdarzy mi się o nich „na chwilę” zapomnieć i rozgotować warzywa, to nic się nie stanie – przecież i tak zblenduję je na krem. Tak było
Vegan Tastesosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych
Chilli Czosnek i Oliwaoknem szaro, buro i ponuro. Mam więc pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Do zupy użyłam soli himalajskiej Plenus. Przyprawy Plenus możecie kupić tutaj , na pewno znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam do sklepu i przygotowania takiej zupki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnispaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniajest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety
Pause Gotowanie!Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu
Codzienne GotowanieZupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego
SMYKWKUCHNI