Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy. Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 2 marchewki cebula korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki kaszy manny(...)pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóra nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych zup i ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja). Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim(...)usmaż na złoto z obydwu stron. Dodaj do zupy. Zupę z młodej kapusty podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego! Szukasz więcej wyjątkowych przepisów na zupy – sprawdź 5 pomysłów na zupę krem. Artykuł Calo verde po polsku, czyli zupa z młodej kapusty i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
Kukuleczkikremowa. Bataty, marchew, cebula czerwona, delikatnie podsmażone, w wodzie uduszone, dokładnie zmiksowane, niczym nie doprawiane. Pierniki namoczone, chili, solą i garam masala doprawione, do warzyw dodane i na zupę krem zmiksowane. Warzywa ,które z piernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki(...)Pozostawiamy do czasy, aż pierniki wchłoną wodę, będą miękkie. Pierniki z przyprawami mieszamy i przelewamy do warzyw. Całość dokładnie miksujemy, na gęsty krem. Rada: papryczki chili można dodać na samym końcu, wg własnego uznania, przy tej proporcji zupa naprawdę jest ostra J Czarnuszkę prażymy na suchej patelni, którą posypujemy tuż przed podaniem kremu. Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis
Moniki SmakołykiZnaleźć możemy tam kilka różnych gatunków, a najpopularniejszymi są dynia zwyczajna , piżmowa oraz hokkaido . Ta ostatnia, jest moją ulubioną, ponieważ możemy ją pałaszować ze skórką! Dzięki temu zarówno ugotowanie zupy krem, jak i ukręcenie puree z niej, będzie wygodniejsze. Oczywiście puree dyniowe, przygotowane z dyni zwyczajnej, będzie również świetne! Należy tylko pamiętać o tym, aby ją obrać po upieczeniu(...)bardzo wygodny sposób na przechowywanie puree. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć również w zimie. Do czego użyć puree z dyni? Możemy upiec pyszne ciasto, zagęścić zupę lub ukręcić aromatyczny krem dyniowy. Moim ulubionym ciastem do którego go używam, jest piernik z dyni . Idealna pozycja, na zimne, jesienne i zimowe wieczory. Do przygotowania puree użyłem blendera Wartmann . Dla mnie
Blendmannaprawdę nie jestem wielką fanką zup i zdecydowanie wolę gęste kremy. Lubię je między innymi za to, że tak szybko można je przygotować, a kiedy ma się więcej czasu to świetnie smakują z racuchami czy pancakesami. Zobacz mój przepis na krem z białych warzyw. Krem z białych warzyw jest gęsty i pyszny, a w zależności od ilości pora i czosnku(...)krem z białych warzyw koperkiem, pietruszką, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie zmiksuj krem z białych warzyw blenderem, aż będzie miał gładką konsystencję. Smacznego! Artykuł Co dziś na obiad? Zupa krem z białych warzyw pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionapieczarki. Choć patrząc na ich ilość i grubość to właściwie nawzałbym je pieczareczkami - pociachane na grubość najcieńszych chipsów. Między innymi z tych powodów uciekam często w zupy kremy - bardzo łatwe w przygotowaniu, wydobywające esencję głównego produktu - tutaj pieczarki. Po prostu alternatywa dla wodnistych zup. Po kolei. Pieczarki (ok. 0,5 kg) kroimy na małe kawałki, podsmażamy(...)pieczrki do wysokiego naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało
Right Behind The Kitchenuwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna! Włoska zupa krem z ciecierzycy Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka masła(...)płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut. Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę. Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej ciecierzycą. Smacznego! Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzewywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! Zobacz też: Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Przepis na zupę buraczkową Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki porcja rosołowa z kurczaka kawałek wołowiny z kością 3 l wody
Kuchnia BazyliiKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra
Moje Kuchenne Rewelacjetemperatura za oknem spada jak jesienne liście z drzew na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy, rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka. Dynia, kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa do przygotowania kremów. Składniki: 1 kalafior (około 900-1000 g), 3 średnie ziemniaki, 1 litr bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego), 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy(...)dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
Moja kraina smakówrozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :) "Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę(...)włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, po czym ponownie podgrzej. Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu ułóż łyżkę pomidorowo-paprykowej salsy i posyp pozostałym oregano. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwazupę z cukinii. Pachnie jeszcze latem, a gorący kremik warzywny delikatnie rozgrzewa. Nie wiem czy zauważyliście, ale większość moich zup gotuję tylko na wywarach warzywnych. Wywary mięsne czyli zupy "na kościach" czekają na sezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które(...)dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypaną dowolnymi orzechami, u mnie pistacje
To co kochamsezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe(...)ziemniaki oraz pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypaną dowolnymi orzechami, u mnie pistacje
To co kochamdocument.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną
MarciochaKucharzy